Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
160.17 Кб
Скачать

Мета та основні завдання

Метою цієї Програми є розв'язання визначених Концепцією завдань, які передбачають запобігання поширенню ВІЛ-інфекції, розширення можливості доступу до лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, активізація інформаційно-просвітницької роботи щодо профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу. Програма визначає основні стратегічні напрями дій Уряду у сфері ВІЛ/СНІДу на наступні 5 років, що в свою чергу сприятиме цілеспрямованому залученню додаткових коштів на пріоритетні заходи боротьби з поширенням цього захворювання в Україні.

Програма передбачає одночасну діяльність на кількох рівнях – від формування у населення навичок безпечної щодо інфікування ВІЛ поведінки до забезпечення лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

Основними завданнями Програми є:

  1. посилення діяльності державних органів, підприємств, установ, організацій та об'єднань громадян у справі боротьби з ВІЛ-інфекцією /СНІДом;

  2. сприяння зниженню рівня ризикованої щодо інфікування ВІЛ поведінки серед різних груп населення, особливо молоді у віці 15-24 років;

  3. зменшення ризику уразливості до інфікування ВІЛ та зниження рівня поширення ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення;

  4. виключення ризику передачі ВІЛ-інфекції через донорську кров та її компоненти;

  5. зниження рівня передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;

  6. забезпечення можливості доступу до діагностики, лікування, догляду і підтримки людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом;

  7. забезпечення проведення наукових досліджень з питань вивчення особливостей розвитку і можливих наслідків ВІЛ-інфекції/СНІДу, розроблення вітчизняних засобів профілактики, діагностики і лікування;

  8. забезпечення контролю, координації, планування та ефективного використання ресурсів, необхідних для виконання Програми.

Строки виконання

Виконання Програми як перший етап реалізації Концепції передбачається здійснити протягом 2004-2008 років.

Фінансове забезпечення

Фінансування Програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів загального і спеціального фонду державного і місцевих бюджетів, а також інших джерел.

Очікувані результати

Виконання Програми дасть змогу знизити протягом наступних п'яти років темпи збільшення кількості інфікованих у країні, забезпечити лікування, догляд та підтримку ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, спрямувати зусилля всього суспільства на боротьбу проти поширення СНІДу, зокрема:

  1. стабілізувати епідемічну ситуацію в країні на кінець 2008 року та знизити рівень захворюваності на СНІД і смертності від неї;

  2. знизити рівень ризикованої щодо інфікування ВІЛ поведінки молоді, особливо у віці 15-24 років;

  3. ослабити соціальну напругу в суспільстві та зменшити негативні наслідки захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Заходи з виконання Програми

Посилення діяльності державних органів, підприємств, установ, організацій та об’єднань громадян у справі боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

  1. Установити контроль за досягненням цілей Декларації про відданість справі боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом, прийнятої 26-ю спеціальною сесією Генеральної Асамблеї ООН з ВІЛ-інфекції/СНІДу у червні 2001 року, та підготувати звіт.

  2. Установити контроль за дотриманням законодавства з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу з метою подолання всіх форм дискримінації у сфері праці та трудових відносин, а також створення безпечних умов праці.

  3. Сприяти розширенню урядовими, громадськими та міжнародними організаціями заходів щодо вирішення питань боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом.