Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

3. Зміст дипломної роботи

У зв’язку з особливим значенням, яке має ДРС у формуванні майбутнього наукового фахівця та практика, вона повинна відповідати сучасним вимогам, що висуваються у вищих навчальних закладах згідно з існуючими стандартами підготовки фахівців та враховувати рекомендації випускаючих кафедр. ДРС як оригінальне теоретично-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному рівню розвитку науки і практики. Тематики повинні мати відповідність виробничим функціям та завданням, якими повинні володіти випускники вищого навчального закладу згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» зі спеціальності ««Банківська справа».

Орієнтовний перелік тем дипломних робіт розробляється кафедрою фінансів та банківської справи згідно наукового напрямку діяльності з урахуванням специфіки спеціальностей та спеціалізації, за якими здійснюється підготовка фахівців, вимог галузевих стандартів вищої освіти (ОКХ, ОПП, засобів діагностики); власного досвіду керівництва дипломними роботами; наукових досліджень та професійних інтересів професорсько-викладацького складу кафедри, замовлень і рекомендацій виробничих підприємств, науково-дослідних інститутів, галузевих міністерств і відомств тощо. (Додаток А 2)

Тематика дипломних робіт випускаючої кафедри фінансів та банківської справи формується за темою напрямку наукових досліджень держ. реєстраційний № 0106U006314 «Підвищення ролі банківської системи у економічному зростанні».

Окремі теми дипломних робіт можуть бути запропоновані студентами з відповідним обґрунтуванням доцільності їх розробки в межах спеціальності «Банківська справа». Як правило, вони пов’язані з науково-дослідною роботою студента на кафедрі або його професійною діяльністю. Основні напрями дослідження згідно Паспорту спеціальності 08.00.08- Гроші, фінанси і кредит відображені в Додатку В.

Вибір теми ДРС є прерогативою студента. При цьому йому необхідно керуватися наступним:

  • науковими інтересами та власними дослідницькими уподобаннями;

  • тематикою наукового дослідження, що веде кафедра;

  • особливостями баз практики або місця постійної роботи, на матеріалах яких виконується робота;

  • актуальністю проблеми, що розглядається в роботі для підприємств, організацій, регіонів та суспільства;

  • можливостями отримати необхідні матеріали для підготовки роботи;

  • власними можливостями проведення досліджень за обраною темою на належному рівні.

Теми дипломних робіт вибираються з переліку і за погодженням з науковим керівником та завідуючим кафедри можуть бути скореговані у відповідності з умовами практики або місця постійної роботи студента.

Студент має право запропонувати власне формулювання теми, яке відповідає узагальненому об’єкту спеціальності, виробничим функціям та завданням, якими повинні володіти випускники вищого навчального закладу згідно з освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» спеціальності «Банківська справа ».

Тематика ДРС повинна бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку економічної науки і господарської практиці.

Тематика ДРС систематично оновлюється кафедрою Фінансів та банківської справи з урахуванням змін, що відбуваються у відповідних сферах економічного життя суспільства.

При визначенні теми ДРС кафедра Фінансів та банківської справи враховує лаконічність та однозначність формулювань; відображення в них як професійних завдань, що передбачені спеціальністю, так і програмою навчання; можливість її розкриття на різних базах практики.

За характером виконання ДРС можуть бути індивідуальні та комплексні.

Індивідуальна ДРС є найпоширенішим видом і передбачає самостійну роботу студента над темою дипломної роботи під керівництвом викладача.

Комплексна ДРС виконується, коли тема дипломної роботи за обсягом та (або) змістом потребує залучення групи студентів однієї або кількох спеціальностей. Залежно від того, які саме студенти залучаються до такого проектування, ДРС можуть бути кафедральними, міжкафедральними, міжфакультетськими та міжвузівськими.

У всіх випадках вони повинні мати логічно завершені та не дубльовані за змістом частини, які виконуються за індивідуальним завданням кожним студентом, та загальну частину, що пов’язує окремі частини в єдину роботу і визначає її комплексність.

Назва теми комплексної дипломної роботи складається з назви загальної частини і, через крапку, з назви конкретної частини, яку відповідно до індивідуального завдання розробляє кожний студент.

Кількість запропонованих випусковою кафедрою тем ДРС більша, ніж чисельність випускників, що дозволяє забезпечити вільний вибір теми.

Вибір теми дипломної роботи є початком дипломування. Ознайомлення студентів з орієнтовною тематикою дипломних робіт проводиться кафедрою на початку осіннього семестру. Тема роботи також може бути запропонована керівництвом організації, яка визначена базою переддипломної практики студента.

Тема дипломної роботи подається студентом і керівником дипломної роботи завідуючому кафедри для затвердження. (Додаток Ґ 1). Остаточно теми дипломних робіт затверджуються наказом ректора університету. Після затвердження ректором тем дипломних робіт не дозволяється вносити будь-які зміни до назв тем (у виняткових випадках за клопотанням керівника напрямку ректор може надати згоду на внесення змін до теми, але не пізніше, ніж за місяць до дня захисту роботи). Керівник дипломної роботи не має права надавати відгук на дипломну роботу, а завідувач кафедри допускати дипломну роботу до захисту, якщо назва теми не відповідає тій, що затверджена ректором.

Терміни виконання підрозділів дипломної роботи та остаточного оформлення зазначаються у Календарному плані виконання роботи в Завданні на ДРС та є обов’язковими до дотримання. Визначені терміни надаються керівником дипломної роботи та є загальнодоступними на кафедрі фінансів та банківської справи. У випадку порушення термінів виконання календарного плану, керівник дипломної роботи виставляє занижені бали і відповідні терміни.

Календарний план виконання ДРС направлений на забезпечення високої якості виконання робіт. Він покликаний вирішити наступні завдання:

  • надати методичну допомогу студентам в організації процесу підготовки ДРС;

  • створити систему контролю за ходом підготовки ДРС з боку кафедри;

  • забезпечити систематичність та самостійність виконання студентом усіх робіт, передбачених індивідуальним завданням.

Контроль за дотриманням календарного плану виконання ДРС покладається на наукового керівника. Кафедра періодично розглядає на своїх засіданнях хід підготовки студентами ДРС за інформацією наукового керівника або матеріалами перевірки керівником кафедри.

3.1. Вступ.    Вступ розкриває сутність і стан наукової проблеми (задачі) та її значущість, підстави і вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження.

Далі подають загальну характеристику дипломної роботи спеціаліста в рекомендованій нижче послідовності:

Актуальність теми (шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність та доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва).

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне - сутність проблеми або наукового завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами

Коротко викладають зв'язок вибраного напрямку досліджень з планами організації, де виконана робота, а також з галузевими та (або) державними планами та програмами. Обов'язково зазначають номери державної реєстрації науково-дослідних робіт, базових для підготовки та подання роботи, а також і роль автора у виконанні цих науково-дослідних робіт.

Мета і задачі дослідження

Формулюють мету роботи і задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як "Дослідження...", "Вивчення...", тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення (наприклад, фінансовий стан, капітал/активи підприємства, фінансова стійкість комерційного банку, платоспроможність страхової компанії та ін.)

Предмет дослідження міститься в межах об'єкта та уточнює його (наприклад, поліпшенні фінансового стану, управління капіталом/активами підприємства, управління фінансовою стійкістю комерційного банку, управління платоспроможністю страхової компанії та ін.).

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага «спеціаліст»а, оскільки предмет дослідження визначає тему дипломної роботи, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

База дослідження Базою дослідження може бути підприємство, організація, установа приватної або державної форми власності, органи державного управління або контролю.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Наукова та практична новизна одержаних результатів

Подають коротку анотацію нових наукових та практичних положень (рішень), запропонованих студентом особисто. Необхідно показати відмінність одержаних результатів від відомих раніше, описати ступінь новизни (вперше одержано, удосконалено, дістало подальший розвиток).

Кожне наукове положення або практичну розробку чітко формулюють, відокремлюючи їх основну сутність і зосереджуючи особливу увагу на рівні досягнутої при цьому новизни. Сформульоване наукове положення або практична розробка повинні читатися і сприйматися легко і однозначно (без нагромадження дрібних і таких, що затемнюють його сутність, деталей та уточнень). У жодному випадку не можна вдаватися до викладу наукового положення у вигляді анотації, коли просто констатують, що в дипломній роботі спеціаліста зроблено те й те, а сутності і новизни положення із написаного виявити неможливо. Подання наукових положень або практичних розробок у вигляді анотацій є найбільш розповсюдженою помилкою при викладенні загальної характеристики роботи. До цього пункту не можна включати опис нових прикладних (практичних) результатів, отриманих у вигляді способів, пристроїв, методик, схем, алгоритмів і т. ін. Слід завжди розмежовувати одержані наукові положення і нові прикладні результати, що випливають з теоретичного доробку спеціаліста. Усі наукові положення з урахуванням досягнутого ними рівня новизни є теоретичною основою (фундаментом) вирішеної в ДРС наукової задачі або наукової проблеми. Насамперед за це спеціалісту присуджується ОКР «спеціаліст».

Особистий внесок студента

У випадку використання в роботі ідей або розробок, що належать співавторам, разом з якими були опубліковані наукові праці, студент повинен відзначити цей факт у роботі з обов'язковим зазначенням конкретного особистого внеску в ці праці або розробки.

Апробація результатів ДРС

Вказується, на яких наукових з'їздах, конференціях, симпозіумах, нарадах оприлюднено результати досліджень, викладені у ДРС.

Структура роботи

З яких частин складається робота, на скількох сторінках викладена, скільки містить в собі таблиць, рисунків, формул, додатків.

Цей останній абзац вступу не виділяється жирним шрифтом і має містити наступну інформацію: дипломна робота виконана на ___ сторінках, містить ___ рис., ___ табл., ___ формул, додатків. Перелік використаної літератури складає ___ джерел. (Додаток Ґ 2)

3.2. Перший розділ (теоретична частина) визначається як теоретичний розділ з обов’язковим використанням макроекономічних показників по Україні та/або світу.

Структурно складається з 2-4 підрозділів, містить теоретичний виклад важливих аспектів проблеми, критичний огляд джерел інформації, аналіз предмету дослідження на макрорівні, використання здобутків Нобелівських лауреатів з економіки у розвитку предмету дослідження.

У теоретичної частини ДРС студент повинен показати свої науково-дослідницькі компетенції. Від нього вимагається розкрити сучасний стан наукової думки в галузі проблем досліджуваної теми, проаналізувати різні теорії та погляди, зробити критичний огляд відповідних наукових джерел, у тому числі зарубіжних, висловити й обґрунтувати своє ставлення, навести власний аналіз основних категорій і понять, сформулювати проблемні питання.

Теоретична частина розробляється на засадах вивчення спеціальної літератури, нормативно-законодавчих актів, досвіду сучасних вітчизняних і закордонних підприємств.

Важливе значення у цьому розділі мас обґрунтування вибору методики аналізу досліджуваної проблеми, яка буде застосована в аналітичному розділі ДРС.

Особливу увагу слід звернути на :

  • якість і глибину теоретико-методологічного аналізу проблеми;

  • наявність та якість критичного огляду літературних джерел;

  • наявність наукової полеміки;

  • етику цитування (посилання на використанні джерела, у тому числі Інтернет);

  • самостійність суджень і викладу матеріалу (наявність формулювання власної думки студента).

Теоретичний розділ завершується стислими висновками.

3.3. Другий розділ (експериментально-аналітичний). Розділ, який присвячується обґрунтуванню фактичного стану досліджуваної проблеми на матеріалах, що характеризують базу дослідження (наприклад банк, підприємство та ін.).

У цьому розділі може бути 2–4 відносно самостійних підрозділів, що містять аналіз та оцінку конкретних проблем, пов’язаних з об’єктом дослідження.

Розділ має бути достатньо насиченим фактичною інформацією, що відображає стан предмету дослідження за період не менший трьох останніх років. У цій частині дипломної роботи студент повинен продемонструвати володіння методами аналізу об’єкту дослідження, здібності щодо виявлення найважливіших його аспектів, визначення його подальших перспектив розвитку тощо.

У роботі над експериментально-аналітичним розділом студент повинен проявити й використати свої аналітично-контрольні компетенції. Він повинен ґрунтовно проаналізувати фактичний стан досліджуваної проблеми виключно на матеріалах обраної організації (бази практики, місця постійної роботи).

Тут як правило, обґрунтовують вибір напрямку досліджень, наводять методи вирішення задач і їх порівняльні оцінки, розробляють загальну методику проведення досліджень.

Зміст і структура даного розділу визначається темою і направлена на виявлення напрямів вдосконалення досліджуваної проблеми.

Розділ має бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності бази дослідження за останні 3-5 років.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної під час аналізу інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів бази дослідження, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, соціологічних опитувань тощо. Розділ завершується оцінкою одержаних результатів.

В даному розділі особливу увагу слід приділити таким аспектам:

  • наявність, систематичність і глибина особистого аналізу фактичної інформації про діяльність бази дослідження;

  • наявність і переконливість узагальнень і висновків з аналізу, виявлення проблем і недоліків у діяльності організації за темою ДРС.

Першій підпункт розділу присвячується загальній характеристиці бази дослідження, що може містити:

  • - організаційно-правову форму, назву і галузеву належність;

  • - основне призначення;

  • - організаційну структуру, систему управління, функції основних структурних підрозділів;

  • - характеристику основних видів діяльності, об’єми, витрати та результати фінансово-господарської діяльності підприємства;

  • - загальний стан операційної та фінансової діяльності бази дослідження;

  • - стратегію підприємства та перспективи його розвитку;

  • - ринкове положення підприємства, інше.

Інші підпункти розділу мають обов’язково висвітлювати сучасний стан предмету дослідження в рамках обраної бази дослідження, застосування методологічних підходів фінансового менеджменту, що було викладено у першому розділі.

Експериментально-аналітична частина завершується стислими висновками, в яких формулюються основні результати аналізу. Результати аналізу є основою для розробки практичної частини дипломної роботи.

3.4. Третій розділ (практична частина). Ця частина дипломної роботи повинна бути спрямована на розробку і обґрунтування пропозицій щодо предмету дослідження. Він повинен містити обґрунтовані практичні пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Структурно розділ має містити 2–4 підрозділи. Характер та зміст заходів, що пропонуються, повинен базуватися на результатах аналізу, наведених у другому розділі роботи. Наприклад, пропозиції щодо побудови системи управління, контролю або удосконалення форм звітності на базі дослідження.

Підготовка цього розділу ДРС вимагає від студента найбільших творчих зусиль. Саме тут він має застосувати і довести свої нормувально-планувальні та інноваційно-проектні компетенції.

Тут з вичерпною повнотою викладають результати власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розробку проблеми. Студент повинен давати оцінку повноти вирішення поставлених задач, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних праць, обґрунтування потреби додаткових досліджень, негативні результати, які обумовлюють необхідність припинення подальших досліджень.

Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

За результати розрахунків і зроблені на цій основі висновки відповідальність несе студент – автор ДРС. Однією з ознак високої якості ДРС є застосування, за необхідністю, економіко-математичних методів та спеціалізованих програмних продуктів як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів. Обов’язковим є надання документу про впровадження результатів ДРС на базі дослідження.

Одне із напрямків пропозицій може стосуватися обґрунтованих змін на законодавчому рівні щодо предмету дослідження.

Варто акцентувати увагу на таких питаннях:

- логічності зв’язку заходів, що пропонуються для вирішення проблеми, із проведеним аналізом статистичних та фактичних матеріалів, що характеризують діяльність організації;

  • обґрунтуванню та розрахункам ефективності запропонованих рішень;

  • використанню зарубіжного досвіду у процесі проектування авторських пропозицій та рекомендацій.

3.5. Висновки та рекомендації. Кожен розділ ДРС закінчується стислими висновками у яких повинно бути відбито результати вирішення завдань, що вирішувалися у межах розділу та означений їх взаємозв’язок і наведено логіку переходу до наступного розділу роботи.

Загальні висновки ДРС (3-5 сторінок) є дуже важливим розділом. Це заключна частина роботи. Вона містить стислий конкретний виклад результатів аналізу, пропозицій, що зроблені власно студентом для покращення стану об’єкта дослідження. Текст висновків має підтвердити здатність автора дипломної роботи успішно реалізувати поставлену мету і завдання. Це заключна частина роботи. Вона містить стислий конкретний виклад результатів аналізу, пропозицій, що зроблені власно студентом для покращення стану бази дослідження. Висновки починаються таким чином: «За результатами дослідження (зазначається відповідно до мети) сформовано наступні висновки».Тут викладають найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в ДРС які повинні містити формулювання розв'язаної наукової проблеми (задачі), її значення для науки і практики. Далі формулюють висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів. В першому пункті висновків коротко оцінюють стан питання. Далі у висновках розкривають методи вирішення поставленої в роботі наукової проблеми (задачі), їх практичний аналіз, порівняння з відомими розв'язаннями.

У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання.

3.6. Перелік використаних джерел містить опис книг, підручників, брошур, статей, методичних матеріалів, нормативних документів та інших джерел, на які є посилання в тексті роботи.

3.7. Додатки. До додатків доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття ДРС:

- проміжні математичні доведення, формули і розрахунки;

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- розрахунки економічного ефекту;

- інструкції і методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, які розроблені в процесі виконання роботи;

- ілюстрації допоміжного характеру.