Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

6. Захист та оцінювання дипломних робіт

Розгляд дипломної роботи «спеціаліста» на кафедрі є офіційним підведенням підсумків організації навчального процесу на завершальному етапі підготовки спеціалістів. Він передбачає оцінку усіх складових виконаної роботи студентами та колективом кафедри. На цій основі вносяться пропозиції до проекту наказу про допуск або не допуск студентів до захисту ДРС в Державній екзаменаційній комісії та удосконаленню роботи кафедри на зазначеному етапі навчального процесу.

Завершена ДРС, підписана студентом, керівником, завідувачем кафедри повинна бути представлена на кафедру не пізніше, ніж за 10 днів до початку роботи Державної екзаменаційної комісії. Керівник дипломної роботи пише відгук про роботу студента під час її виконання.

Зовнішнє рецензування ДРС

З метою надання ДЕК незалежної експертної оцінки професійної компетенції студентів, продемонстрованих при підготовці дипломної роботи, проводиться зовнішнє рецензування ДРС. Його проводять фахівці в галузях знань та практики, яким присвячені теми робіт.

Рецензія - це документ, в якому викладені результати оцінювання дипломної роботи фахівцем виробництва з критичними зауваженнями, а також надана загальна оцінка кваліфікації автора-розробника.

Зовнішніми рецензентами ДРС можуть бути: висококваліфіковані працівники відповідних структурних підрозділів бази практики чи організації, де працює студент; наукові працівники науково-дослідних установ; працівники міністерств і відомств; викладачі з науковими ступенями та вченими званнями інших вищих навчальних закладів III - IV рівня акредитації.

В рецензії повинна бути дана загальна оцінка дипломної роботи спеціаліста та визначені її позитивні і негативні сторони з таких основних питань:

а) відповідність виконаного дипломної роботи завданню або розбіжності з ним, якщо вони мали місце;

б) використання в проекті передового виробничого і наукового досвіду, самостійних оригінальних рішень і ступінь їх обґрунтування;

в) якість оформлення та змісту ДРС;

г) обґрунтованість запропонованих рішень щодо управління фінансовою діяльністю;

д) реальна практична цінність дипломної роботи «спеціаліста і можливість її використання в галузі;

є) рівень теоретичної підготовки спеціаліста і вміння використовувати свої знання при розв’язанні професійних завдань;

ж) загальна оцінка дипломної роботи;

з) можливість надання відповідного кваліфікаційного рівня виконавцю ДРС.

Рецензент обов’язково вказує власні повні прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи, посаду та підписує рецензію. Після цього рецензія завіряється печаткою підприємства, на якому працює рецензент.

Орієнтовну форму зовнішньої рецензії наведено у Додатку Д 1.

Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні ДЕК за участю не менше половини її складу при обов’язковій присутності голови комісії, у терміни, визначені навчальними планами і згідно з графіком, який затверджується ректором університету.

Черговість захисту визначається графіком, який складається секретарем ДЕК.

На засідання ДЕК секретар ДЕК подає такі документи:

- наказ про допуск студентів до захисту;

- залікові книжки студентів;

- особові справи студентів;

- зведену відомість про успішність студентів

- дипломні роботи спеціаліста.

Голова ДЕК оголошує початок захисту, секретар повідомляє тему дипломної роботи, прізвище студента і надає йому слово для доповіді. До захисту роботи студент повинен підготувати доповідь, розраховану на 7 хвилин, презентацію, підготовлену у MS Power Point (обсягом приблизно 12 слайдів), а також роздатковий ілюстративний матеріал презентації для членів ДЕК (у 5 примірниках) (Додаток Д 5). Роздаткові матеріали повинні бути переплетені буд-яким способом.

Структура презентації. На першому слайді доповіді висвітлюється тема дипломної роботи, ПІП студента, ПІП, звання та посада керівника дипломної роботи.

На другому слайді подається зміст дипломної роботи без зазначення підпунктів, що мають нумерацію три і більше цифр.

На третьому слайді подається мета, завдання дослідження, об’єкт, предмет та база дослідження

На інших слайдах послідовно розкривається дипломна робота, переважно в таблицях, рисунках, формулах з мінімальним використанням тексту. Основна увага при формуванні презентації приділяється матеріалам проектного (третього) розділу, обґрунтуванню запропонованих пропозицій.

Оформлення таблиць і рисунків за загальними правилами, нумерація в межах роздаткового матеріалу (Таблиця 1,2..5 і т.д., рис. 1,2..5).

Кожен слайд повинен мати порядкову нумерацію.

Останній слайд містить напис «Доповідь закінчено. Дякую за увагу».

Після доповіді студента члени Державної екзаменаційної комісії задають питання по дипломній роботи теоретичного, системного та практичного характеру. У зв’язку з тим, що захист роботи відкритий, питання можуть задаватися й будь-яким з присутніх на захисті з дозволу голови ДЕК. Студент повинен відповідати на всі запитання аргументовано, розбірливо, ввічливо.

По завершенню відповідей на запитання зачитується рецензія й відзив керівника або заслуховується його виступ з короткою характеристикою роботи студента. Студент відповідає на зауваження рецензента і після цього голова комісії оголошує захист завершеним.

Оцінка ДРС

Державна екзаменаційна комісія на закритому засіданні оцінює кожну дипломну роботу.

Підсумкова оцінка по дипломній роботі формується за наступною формулою:

, де:

О1 – оцінка керівника дипломної роботи (за 100-бальною шкалою);

О2 – середня оцінка успішності студента за період навчання після отримання диплому бакалавра (за 5-бальною шкалою);

О3 – середня оцінка захисту дипломної роботи (за 5-бальною шкалою).

Якщо середня оцінка захисту дипломної роботи є меншою 2,51 бала,

виставляється підсумкова оцінка „незадовільно ”.