Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

2. Загальна структура дипломної роботи

Загальна структура ДРС представлена на рис. 2.1.

Титульна сторінка (Додаток Б 2). Сторінка, де наведений титул ДРС, не нумерується. Наступною після титулу є сторінка, де розміщено завдання на підготовку ДРС.

Завдання на дипломну роботу (Додаток Б 3).

Після затвердження теми науковий керівник разом зі студентом формують завдання на підготовку ДРС. Завдання має бути погоджене і затверджене завідувачем випускової кафедри.

Формування і затвердження завдання направлено на досягнення наступних цілей:

  • окреслити методологічні рамки розробки теми шляхом визначення наукового об’єкту, предмету і мети роботи;

  • визначити основні напрямки роботи та відобразити їх в структурі ДРС;

  • встановити базу дослідження на матеріалах якої виконується ДРС;

  • сформулювати завдання, що дозволяють продемонструвати набуті студентом професійні компетенції;

  • забезпечити шляхом індивідуалізації завдань та їх прив’язки до конкретних баз дослідження, самостійність роботи студентом над ДРС.

У завданні зазначаються:

  • тема дипломної роботи та наказ по університету, яким вона затверджена (вписується після отримання наказу);

  • термін подання студентом завершеної роботи, який встановлюється рішенням випускової кафедри з урахуванням часу, необхідного для отримання відгуку керівника, візи завідувача випускової кафедри про допуск до захисту, рецензії на дипломну роботу та подання секретарю ДЕК не пізніше ніж за два дні до захисту;

Т итульна сторінка

З авдання на дипломну роботу

Анотація

Зміст роботи

Вступ

( коротке обґрунтування вибраної теми; актуальність і ступінь розробленості проблеми; зв'язок з науковими програмами, планами, темами; мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження; база дослідження; методи дослідження; огляд літератури з теми, в якій висвітлено різні наукові погляди з дискусійних питань і сформульована позиція автора; характеристика результатів дослідження та їх інтерпретація; наукова новизна та практичне значення роботи, особистий внесок спеціаліста, апробація результатів ДРС.)

Основна змістовна частина

Розділ 1 – теоретичний

(теоретичні аспекти досліджуваного питання; літературний огляд, аналіз історичного досвіду, сучасні тенденції предмета дослідження та методичні підходи до вивчення проблеми)

Розділ 2-експериментально- аналітичний

(ґрунтовний аналіз предмета дослідження з використанням методичного інструментарію, опис його основних параметрів та характеристик)

Розділ 3-практичний (конкретні науково обґрунтовані пропозиції щодо поліпшення предмета дослідження, доведення раніше сформульованих положень)

Висновки та рекомендації

(резюме виконаної роботи з підсумком проведеного дослідження та розроблених рекомендацій )



Додатки

(інформація довідкового значення)

Перелік використаних джерел

Рис. 2.1. Структура ДРС.

  • цільова установка та вихідні дані до роботи;

  • перелік графічного матеріалу;

  • консультанти по роботі;

  • перелік питань, які повинні бути розроблені.

Формулювання цих завдань з кожної частини роботи повинно бути в наказовому способі, тобто починатися зі слів: "Розробити...", "Обґрунтувати...", "Оптимізувати...", "Провести аналіз..:’, "Розрахувати..." тощо;

  • календарний план виконання роботи;

  • дата видачі завдання.

Завдання підписується керівником ДРС, який несе відповідальність за реальність виконання та збалансованість його обсягу з часом, відведеним на дипломне проектування, а також студентом, який своїм підписом засвідчує дату отримання завдання для виконання.

Завдання є необхідною складовою ДРС. Внесення до нього суттєвих змін допускається, як виняток, рішенням випускової кафедри на прохання керівника дипломної роботи не пізніше місяця від початку дипломного проектування.

Завдання студент розміщує у ДРС після титульного аркуша.

Зміст роботи 1-2 сторінки. Потрібно вказати назви всіх розділів і підрозділів із зазначенням початкових сторінок. Назви розділів і підрозділів мають бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її. (Додаток Ґ 3 ).

Вступ – до 5 сторінок. Дається обґрунтування актуальності і значення обраної теми, формулюються мета, завдання та об’єкт дослідження, визначаються методи дослідження та джерела інформації.

Перший розділтеоретичний (30–35 сторінок).

Другий розділекспериментально-аналітичний (35–40 сторінок).

Третій розділ - практичний (35–40 сторінок).

Після кожного розділу наводяться стислі висновки по кожному розділу, які нумеруються арабськими цифрами (5- 10 пунктів). Слова «Висновки по розділу 1» виділяються жирним шрифтом і відділяються одним інтервалом з верху та знизу.

Висновки та рекомендації3–5 сторінок.

Перелік використаних джерел містить відомості про всі використані джерела інформації.

Додатки містять матеріали допоміжного характеру – таблиці, блок-схеми, дослідницькі анкети, форми звітності тощо.

Анотація – 1-2 сторінки – виконується на окремому аркуші трьома мовами: українською, російською та англійською (зміст та оформлення мають бути ідентичними) (Додаток Б 5).

В анотації вказують: прізвище та ініціали студента, тему роботи, стислий зміст, короткий опис висновків та пропозицій.

Викладення матеріалу в анотації повинно бути стислим і точним. Належить використовувати синтаксичні конструкції, притаманні мові ділових документів, уникати складних граматичних зворотів.

Необхідно використовувати стандартизовану термінологію, уникати маловідомих термінів і символів. Після кожної анотації наводять ключові слова відповідною мовою.

Ключовим словом називається слово або стійке словосполучення із тексту анотації, яке з точки зору інформаційного пошуку несе смислове навантаження. Сукупність ключових слів повинна відображувати поза контекстом основний зміст наукової праці. Загальна кількість ключових слів має бути не меншою трьох і не більшою десяти. Ключові слова подають у називному відмінку, друкують в рядок, через кому.

Анотація підписується студентом в нижньому правому куті аркуша.

Загальний обсяг дипломної роботи має складати 100 – 120 друкованих аркушів комп’ютерного набору формату А-4 (без врахування додатків).

Дипломні роботи можуть бути захищені англійською або іншою іноземною мовою (за рекомендацією кафедри іноземних мов та за узгодженням із завідувачем випускової кафедри). Для захисту іноземною мовою готується реферат обсягом 8-10 сторінок, який подається разом з дипломною роботою (Додатки Б 6 та Б 7). Захист ДРС іноземною мовою надає додаткові переваги та враховується при визначенні оцінки захисту.