Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

5.1.Критерії оцінювання дипломної роботи керівником

Критерії оцінки ДРС є методичним засобом, що використовується ДЕК, з метою виявлення відповідності професійної компетенції студента вимогам Галузевого стандарту освіти. Вони передбачають аналіз рівня відображення в ДРС професійних завдань, які виконуються на первинних посадах професіоналів спеціальності ««Банківська справа”», напрямку «Фінансовий менеджмент».

Оцінювання дипломної роботи керівником здійснюється за наступними критеріями:

  • Ступінь відповідності назви теми ДРС спеціальності ««Банківська справа”» та відповідності змісту дипломної роботи назві теми. В разі невідповідності робота до захисту не допускається.

  • ступінь відповідності оформлення дипломної роботи встановленим університетом вимогам (обсяг; оформлення титульного листа, рисунків, таблиць, посилань, списку літератури тощо);

  • своєчасність подання окремих елементів роботи керівнику;

  • теоретичні та практичні аспекти роботи:

широта вивчення попередніх досліджень даної проблематики, повнота охоплення нормативних актів, методик наукових поглядів;

оригінальність теоретичного погляду;

наявність елементів наукової новизни та ступінь їх розробки. Наукова дискусія з формування власної точки зору;

логічність побудови роботи та обґрунтованість сформульованих теоретичних висновків;

використання адекватних теми дослідження джерел отримання необхідної інформації та її обробка;

використання інформації про діяльність підприємств-конкурентів, статистичних матеріалів іноземних країн;

застосування сучасних методів дослідження та обґрунтування позицій щодо їх обрання;

  • практичні аспекти роботи:

розрахунки економічного ефекту від впровадження пропозицій;

рівень реальності та аргументованість розробок та пропозицій. Можливість їх використання;

зв'язок з науковими дослідженнями кафедри, університету;

апробація і впровадження результатів дослідження;

наявність публікацій за результатами дослідження;

участь у наукових конференціях;

  • оцінка попереднього захисту.

Метою попереднього захисту ДРС є експертна оцінка фахівцями кафедри рівня готовності роботи у відповідальності зі затвердженими кафедрою Фінансів та банківської справи критеріями. Така оцінка розглядається перш за все як важлива форма допомоги студенту у доведенні роботи до встановлених вимог. Вона супроводжується конкретними рекомендаціями по доопрацюванню ДРС. Негативна експертна оцінка стану справ з підготовкою роботи не тягне за собою адміністративних рішень стосовно студента та наукового керівника.

Звіт комісії заслуховується на засіданні кафедри і передбачає оцінку ступеня готовності студентів до захисту дипломних робіт в ДЕК; виявлення осіб, успішне завершення робіт якими знаходиться під загрозою, виявлення типових проблем у ході підготовки ДРС та аналіз причин, що призвели до їх появи; пропозиції щодо прийняття заходів по успішному завершенню ДРС та їх захисту в ДЕК.

Комісію створює завідувач кафедри у складі 2-3-х викладачів, які мають науковий ступінь та/або вчене звання і досвід керівництва дипломними роботами. Очолює комісію завідувач кафедри або його заступник. Порядок роботи комісії та форму матеріалів, що подають студенти для розгляду комісією, визначає кафедра.

Розгляд ДРС на кафедрі є офіційним підведенням підсумків організації навчального процесу на завершальному етапі підготовки «спеціаліст»ів. Він передбачає оцінку усіх складових виконаної роботи студентами та колективом кафедри. На цій основі вносяться пропозиції до проекту наказу про допуск або не допуск студентів до захисту ДРС в Державній екзаменаційній комісії та удосконаленню роботи кафедри на зазначеному етапі навчального процесу.

Порядок розгляду передбачає інформацію наукових керівників дипломних робіт студентів про проведену роботу. В разі необхідності кафедра може заслухати окремих студентів, ДРС яких не відповідають встановленим вимогам щодо термінів виконання та повноти виконання завдання на дипломну роботу. При розгляді ДРС на засіданні кафедри можуть бути враховані висновки комісії, що проводила їх попередній захист. В обговоренні може приймати участь науковий керівник дипломної роботи.

До розгляду на кафедрі подається ДРС, виконана та оформлена не менше, ніж на 85% та при наявності усіх супровідних документів. На підставі рішення кафедри завідувач кафедри підписує рекомендацію про допуск дипломної роботи до захисту.

У випадку, якщо студент не подав у встановлений термін виконаної в заданому обсязі дипломної роботи або на попередньому захисті показав відсутність необхідних знань по основних питаннях роботи, на засіданні кафедри може бути ухвалене рішення про недопущення студента до захисту дипломної роботи.

При позитивному підсумку попереднього захисту завідувач кафедри фінансів та банківської справи затверджує дипломну роботу своїм підписом. Оцінка за попередній захист визначається спеціально створеною завідувачем кафедри фінансів та банківської справи комісією по попередньому захисту ДРС та відображується у Відгуку керівника.

Допуск студента і його ДРС до захисту в ДЕК оформляється у такому порядку:

- працівник напряму підготовки перевіряє виконання студентами навчального плану у повному обсязі;

  • керівник напряму підготовки готує проект наказу про допуск студентів до захисту ДРС (державної атестації), погоджує його в установленому порядку і подає на підпис ректору університету;

  • підписаний ректором і зареєстрований наказ доводиться до відома студентів.