Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

4. Порядок оформлення дипломної роботи

4.1. Загальні вимоги

Дипломні роботи виконуються виключно українською мовою.

Текст друкують за допомогою комп’ютера на одному боці аркуша білого паперу формату А-4 через 1,5 міжрядкових (комп’ютерних) інтервали, шрифт Times New Roman, 14. В тексті може бути використаний або загальний шрифт Times New Roman, 14, або жирний, для виділення ключових позицій дипломної роботи, в дипломній роботі не можна використовувати курсив.

Текст необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – 25 мм, правий – 10 мм, верхній і нижній – 20 мм.

Розмір абзацу – 1,25 см.

Текст основної частини поділяють на розділи та підрозділи.

Заголовки структурних частин зміст”, „вступ”, „розділ”, „висновки”, „ПЕРЕЛІК використаних джерел”, друкують великими літерами по центру тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох чи більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком і текстом повинна дорівнювати 1 інтервалу.

Кожний розділ дипломної роботи слід починати з нової сторінки. (зразок оформлення у Додатку Ґ 4, а підрозділи продовжувати на тій же сторінці.

Рисунки, таблиці, формули та текст не можуть бути представлені в сканованому вигляді, а повинні бути набранні на комп’ютері.

В тексті використовується оповідальна форма викладення. Викладення від першої особи не допускається, необхідно використовувати безособові обороти або "автор вважає (ми вважаємо) ", тощо.

В тексті не допускається:

  • використання оборотів розмовної мови;

  • використання довільних словотворень;

  • використання скорочених слів, крім загальноприйнятих (чол., грн., ООН, СНД і т.п.);

  • використання (за виключенням формул, таблиць та рисунків) математичного знака “-“ перед від’ємним значенням (слід використовувати слово “мінус”);

  • використання без числових значень знаки <, >, =, =, >=, <=, №, %;

  • скорочення позначення одиниць величин, якщо вони використовуються без цифр, за виключенням одиниць величин в головках та боковинах таблиць і розшифровках буквених позначень, які входять до формул та рисунків.

Якщо в тексті наводиться діапазон числових значень величини, які виражені в одних і тих же одиницях, то позначення одиниці величини ставиться після останнього числового значення діапазону (від 10 до 20 га).

Не допускається відділення одиниці величини від числового значення (переносити їх на різні рядки або сторінки), крім одиниць, які розміщені в машинописних таблицях. Числові значення величин в тексті необхідно вказувати з необхідним ступенем точності і вирівнюванням в ряду величин кількості знаків після коми.

4.2. Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака № .

Першою сторінкою дипломної роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не проставляють, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті без крапки в кінці. Усі розділи і їхні назви пишуться заголовними літерами.

Такі структурні частини, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера.

Номер розділу ставлять після слова „РОЗДІЛ”, після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу (Додаток Ґ 4).

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. У кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: 2.3. (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу (Додаток Ґ 3).

Рисунки (до яких відносяться: схеми, графіки, діаграми, ілюстрації) і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці.

Рисунки позначають словом „Рис.” і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком тих, що подані в додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер рисунку, його назву та пояснювальні підписи розміщують послідовно під рисунком. (зразок оформлення у Додатку Б 9).

Таблиці теж нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) у межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис „Таблиця” із зазначенням її номера. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: „Таблиця 1.2” (друга таблиця першого розділу).

При переносі частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово „Таблиця” і номер її вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова „Продовження табл.” і вказують номер, наприклад: „Продовження табл. 1.2” .

Формули нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках арабськими цифрами, наприклад: (3.1), перша формула третього розділу. Формули, які розміщуються в додатках, повинні нумеруватися окремою нумерацією в межах кожного додатку з додаванням перед кожною цифрою позначення додатку.

Нумерувати слід усі формули.