Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка специалист_ 2010 БС (узгодженаКузнецо...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
637.95 Кб
Скачать

5. Порядок виконання дипломної роботи

Під час виконання дипломної роботи студента консультує керівник ДРС. Крім того, студент у випадку необхідності може користуватись консультаціями інших викладачів як випускаючої кафедри, так і інших кафедр університету.

В університеті загальне керівництво організацією дипломного проектування здійснює ректор згідно з законами "Про освіту" та "Про вищу освіту", постановами Кабінету Міністрів України та нормативними документами Міністерства освіти і науки України (МОНУ). Він ставить завдання щодо забезпечення якості дипломування, видає накази, які регламентують організацію роботи ректорату, напрямків підготовки, випускових кафедр щодо дипломування, здійснює контроль за їх виконанням через проректорів з навчальної та навчально-методичної роботи і підпорядковані ним структури університету, керівників напрямків, організує регулярне обговорення стану дипломного проектування та результатів державної атестації студентів на засіданні Вченої ради університету.

На кафедрі фінансів та банківської справи відповідальність за організацію та якість дипломування несе завідувач кафедри. Він безпосередньо здійснює керівництво і контроль процесу дипломування.

Для забезпечення роботи державної екзаменаційної комісії, яка працюватиме на кафедрі, завідувачем кафедри фінансів та банківської справи призначається секретар ДЕК.

Керівниками робіт можуть призначатися як правило професори та доценти кафедри фінансів та банківської справи, які мають науковий ступінь доктора або кандидата економічних наук.

Загальна кількість дипломників різних освітньо-кваліфікаційних рівнів на одного керівника дипломною роботою не може перевищувати одночасно 5 осіб, а в навчальному році - 10 осіб.

Затверджується керівник дипломної роботи наказом ректора на підставі подання завідувача кафедри.

Керівник ДРС:

- допомагає визначитися з темою дипломної роботи спеціаліста;

- встановлює основний початковий матеріал, який повинен бути зібраний під час переддипломної практики;

- видає завдання на дипломну роботу спеціаліста, яке має бути затверджене завідувачем кафедри Фінансів та банківської справи, та графік виконання його по етапам;

- рекомендує перелік основної літератури, яка необхідна для розробки дипломної роботи;

- перевіряє розділи та в цілому зміст роботи та табличного матеріалу і дає відповідні рекомендації та консультації (на консультаціях студент отримує роз’яснення з принципових питань роботи, детальна розробка окремих питань виконується студентом-дипломником самостійно);

- здійснює систематичне спостереження і контроль за виконанням дипломником встановленого графіку роботи та інформує завідувача кафедри про виконання запланованого обсягу робіт та всі наявні відхилення;

- надає відгук на ДРС, рекомендує роботу до захисту, визначає день захисту у графіку роботи ДЕК;

- приймає участь в обговоренні кафедрою будь-яких питань у галузі підготовки ДРС і результатів їх захисту, а також бере участь у роботі кафедральної комісії з попереднього захисту ДРС.

На початку виконання роботи студенту необхідно ознайомитися з основною літературою за обраною темою і скласти план в аспекті основних розділів і параграфів. План має бути узгоджений з науковим керівником. В ході роботи перелік літератури доповнюється, а план роботи коригується і деталізується.

Матеріали про результати діяльності бази дослідження, на матеріалах якої виконується дипломна робота, збираються, зокрема, під час проходження переддипломної практики. Перед початком переддипломної практики керівник повинен видати дипломнику завдання стосовно питань дипломної роботи.

Студент зобов’язаний:

- отримати конкретні завдання від керівника роботи на збір та опрацювання матеріалів, необхідних для дипломування під час проходження переддипломної практики;

- на переддипломній практиці, крім виконання її програми, ознайомитися з практичною реалізацією питань організації та управління діяльності бази дослідження, економічних, фінансових і спеціальних питань за темою дипломної роботи;

- після складання та захисту звіту про переддипломну практику отримати у керівника ДРС остаточне, затверджене завідувачем випускової кафедри, завдання на дипломну роботу за встановленою формою та з’ясувати зміст, особливості та вимоги до виконання його окремих питань;

- скласти та узгодити з керівником роботи календарний план-графік виконання дипломної роботи з урахуванням трудомісткості розділів, необхідності перевірки матеріалів керівником та консультантами, отримання відгуку керівника і рецензії та своєчасного надання повністю підготовленої, перевіреної та допущеної до захисту в ДЕК роботи.

При обробці зібраного під час практики матеріалу особливу увагу рекомендується приділити наочності та змістовності таблиць, рисунків, схем, графіків.

Виконання дипломної роботи здійснюється дипломником за планом-графіком, терміни виконання якого обов'язкові.

Керівник дипломної роботи контролює хід виконання роботи. Виконані розділи подаються керівникові і відповідно до його зауважень уточнюються, доповнюються чи переробляються.

Пicля пiдгoтoвки poздiлiв диплoмнoї poбoти та ознайомлення з ними кepiвника, cтyдeнт згiднo з зayвaжeннями тa вкaзiвкaми дoопpaцьoвyє poздiли роботи. Зaвершeнa poбoтa (у пepeплeтeному вигляді) пoдaєтьcя нa пiдпиc кepiвникові.

Kepiвник надає вiдгyк на дипломну роботу (Додаток Б 4). Відгук – це офіційний документ, у якому керівник дає оцінку дипломної роботи студента.

Оцінка керівника. Обов'язково є умовою при оцінці керівником ДРС є чітке визначення:

  1. відповідності назви теми ДРС спеціальності ««Банківська справа”»;

  2. відповідності змісту ДРС назві теми ДРС.

В разі наявності будь-якого ступеню невідповідності назви теми ДРС спеціальності ««Банківська справа”» ДРС до захисту не рекомендується та не допускається.

В разі наявності будь-якого ступеню невідповідності змісту ДРС назві теми ДРС спеціальності ««Банківська справа”» ДРС до захисту не рекомендується та не допускається.

Керівник дипломної роботи оцінює роботу за 100-бальною шкалою, спираючись на наступну схему:

  1. Оформлення роботи – максимально 10 балів. Оцінюється ступінь відповідності оформлення дипломної роботи встановленим університетом вимогам (обсяг та структура роботи, оформлення титульного листа, рисунків, таблиць, діаграм, посилань, списку літератури тощо).

  2. Своєчасність подання окремих елементів роботи керівнику – максимально 20 балів. Оцінюється відповідність строків подання керівнику першого, другого, третього розділів та роботи в цілому тим, що були зафіксовані в завданні на виконання дипломної роботи. Кожний своєчасно поданий елемент дає по 5 балів. Елементами ДРС є : Вступ та Висновки – до 5 балів, Розділ 1 – до 5 балів, Розділ 2 – до 5 балів, Розділ 3 – до 5 балів. Завершена і оформлена робота подається на кафедру для розгляду не пізніше ніж за 10 днів до початку роботи ДЕК.

  3. Теоретичні та аналітичні аспекти роботи (перший та другий розділи) – максимально 25 балів. Оцінюються масштаби представлення в роботі сучасних досліджень даної проблематики, критичність аналізу публікацій та підходів, представлених в літературі та інших інформаційних джерелах, наявність фактичного матеріалу, в тому числі первинного, зібраного студентом, масштаби та доцільність його використання, ступінь новизни статистичного та іншого фактичного матеріалу, що використаний в дипломній роботі, відповідність проведеного аналізу об’єкта дослідження обраній темі.

  4. Практичні аспекти роботи (третій розділ) – максимально 20 балів. Оцінюється наявність розрахунків, проведених студентом, наявність та ступінь обґрунтованості рекомендацій та пропозицій, викладених в роботі та відображаючих власний погляд студента.

  5. Оцінка попереднього захисту – максимально 25 балів. Попередній захист організується кафедрою після дати подання оформлених робіт на кафедру. Під час попереднього захисту комісія з викладачів кафедри в ході співбесіди оцінює ступінь самостійності виконання дипломної роботи студентом, розуміння ним теоретичних та практичних аспектів обраної теми. Оцінку за результатами співбесіди керівник виставляє за узгодженням з членами комісії.

Оцінка керівника наводиться у відгуку на дипломну роботу (Додаток Б 4).

Дипломна робота з відгуком наукового керівника та іншими матеріалами надходить до завідуючого кафедри фінансів та банківської справи, який і вирішує питання про допущення дипломної роботи до захисту, про що робиться відповідний запис на титульній сторінці.

Дипломна робота, яка за оцінкою керівника має менше 50 балів, спеціально розглядається на засіданні кафедри.