Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект диплома готовій.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
4.27 Mб
Скачать

3.2 Структурно-функціональна модель удосконалення процессу формування фінансової стратегії розвитку підприємства на базі програмного продукту bpWin

Процес формування фінансової стратегії підприємства складається із певних основних етапів, які є однаковими для всіх підприємств, які потребуються стратегічного планування. Проте, на сьогодні потреба формування фінансової стратегії є важливим складником успішного функціонування будь-якого підприємства незалежно від розміру, організаційно-правової форми та виду діяльності. Проте аналіз окремих публікацій дав змогу виявити, що дотеперішні науково-методичні підходи стосовно питань формування фінансових стратегій належно не розроблені як у науковому, так і в організаційно-практичному аспекті. На сьогодні відсутня обґрунтованість єдиної послідовності етапів процесу формування фінансової стратегії, ряду специфічних рис, характерних для кожного підприємства окремо, передусім у торгівельній галузі.

Необхідність розробки удосконаленої фінансової стратегії зумовлена в першу чергу створенням загальної стратегії підприємства і виявляє її зв'язок та взаємозалежність із загальними стратегічними цілями підприємства.

Основні етапи процесу формування фінансової стратегії підприємства розглянутий нами в теоретичному розділі. Схематично та більш деталізовано його можна зобразити за допомогою програмного пакету Ramus. Основою проектування є системний підхід, що визначає сувору залежність цілей і задач проектування моделі. Його функції передбачають розробку графічних моделей бізнес-процесів (нотація IDEF0 в BPwin).

Модель фінансової стратегії має включати наступні взаємозалежні блоки: мету і завдання; рівні реалізації; зовнішні і внутрішні фактори формування; інструменти і методи реалізації; результативність. Розглядаючи поняття і зміст фінансової стратегії, необхідно підкреслити, що її формують в основному ті ж умови макро – і мікросередовища та фактори, що впливають на загальну стратегію підприємства. Модель фінансової стратегії розвитку підприємства показує, через систему яких інструментів і методів (моделювання, планування, аналіз, прогнозування тощо) вона реалізується.

На рис. 3. 1. представлені вхідні та вихідні дані, ресурси та методи управління процесом формування фінансової стратегії підприємства.

Рис. 3. 1. Контекстна діаграма процесу формування фінансової стратегії розвитку підприємства.

Декомпозиція процесу представлена на рис. 3.2 – 3. 7:

Рис. 3. 2. Декомпозиція процесу формування фінансової стратегії розвитку підприємства.

Рис. 3. 3. Декомпозиція процесу «Стратегічний фінансовий аналіз діяльності підприємства»

Рис. 3. 4. Декомпозиція процесу «Розробка стратегічних рішень за окремими аспектами фінансової діяльності»

Рис. 3. 5. Декомпозиція процесу «Формування стратегічної мети фінансової діяльності»

Рис. 3. 6. Декомпозиція процесу «Мобілізація фінансових ресурсів в обсязі необхідному для фінансування виробничого і фінансового розвитку»

Рис. 3. 7. Декомпозиція процесу «Реалізація фінансової стратегії розвитку підприємства»

Удосконалення процесу формування фінансової стратегії підприємства проводилася з огляду на особливості функціонування суб’єкта господарювання саме в торгівельній галузі. У процесі аналізу предметної області, була складена контекстна діаграма (рис.3.1), для якої були визначені наступні інтерфейсні дуги:

вхід: звіти про діяльність підприємства, аналіз фінансового стану всіх підрозділів, статистична інформація, фінансова звітність інших підприємств та інформація по зовнішньо торгівельним контрактам;

вихід: фінансовий план; система збалансованих показників; результуючі звіти, стратегічні та тактичні цілі;

управління: методи стратегічного вибору, нормативно-правові акти, методи стратегічного аналізу, дані статистичної звітності та оперативні дані, методи стратегічного прогнозування;

ресурси: відділ фінансового планування, аналітичний відділ, відділ менеджменту, відділ маркетингу, голова правління.

Декомпозиція контекстної діаграми реалізована на виділенні наступних робіт: стратегічний фінансовий аналіз діяльності підприємства; розробка стратегічних рішень за окремими аспектами фінансової діяльності; формування стратегічної мети фінансової діяльності; мобілізація фінансових ресурсів в обсязі необхідному для фінансування виробничого і фінансового розвитку; реалізація фінансової стратегії розвитку підприємства, що призводить до наступної діаграми 1-го рівня декомпозиції (рис. 3.2).

Робота 1-го рівня декомпозиції "Стратегічний фінансовий аналіз діяльності підприємства" має такі інтерфейсні дуги:

вхід: статистична інформація про зовнішнє середовище, фінансова звітність інших підприємств, внутрішня фінансова звітність .

вихід: аналітичний звіт.

управління: нормативно-правові акти; методи стратегічного аналізу.

ресурси: фінансовий відділ, відділ фінансового планування, бухгалтерія.

Декомпозиція роботи 1-го рівня – "Розробка стратегічних рішень за окремими аспектами фінансової діяльності" представлена на (рис. 3.4) має такі інтерфейсні дуги:

вхід: аналітичний звіт.

вихід: аналітичний розрахунок оцінки рівня фінансової незалежності.

управління: методи стратегічного вибору; звіт про фінансові результати №2, методи бухгалтерського обліку.

ресурси: економіст, фінансовий відділ, головний бухгалтер, голова правління.

Декомпозиція роботи 1-го рівня – "Формування стратегічної мети фінансової діяльності" представлена на рис. 3.5.

Робота 1-го рівня декомпозиції "Формування стратегічної мети фінансової діяльності" має такі інтерфейсні дуги:

вхід: аналітичний звіт; фінансова звітність.

вихід: план щодо підвищення рівня фінансової діяльності.

управління: методика управлінського обліку; методики розрахунку фінансової стійкості; методика стратегічного вибору.

ресурси: фінансист, відділ первинної документації, головний бухгалтер, планово-економічний відділ, відділ служби контролю та режиму.

Декомпозиція роботи 1-го рівня – "Мобілізація фінансових ресурсів в обсязі необхідному для фінансування виробничого і фінансового розвитку" представлена на рис. 3.6.

Декомпозиція роботи 2-го рівня – "Реалізація фінансової стратегії розвитку підприємства" представлена на рис. 3.7.

Таким чином побудована контекстна діаграма зі всіма рівнями декомпозиції з використанням стандарту IDEF0.

Попередній аналіз поточного фінансового стану підприємств показав, що підприємства торгівельної галузі відрізняються низькими показниками ліквідності. Оцінка прогнозування банкрутства підприємств за різними моделями показала, що висока їх частка має високу ймовірність неплатоспроможності у майбутньому. Проте результати різних моделей мали протилежні значення, тому удосконалення процесу формування фінансової стратегії підприємства буде направлена саме на запровадження на підприємства використання моделі оцінки фінансового стану торгівельного підприємства.

Створена модель буде враховувати специфіку діяльності торгівельних підприємств. Для цього будуть проаналізовані оборотність активів, прибутковість діяльності, раціональність розрахунків із контрагентами, ліквідність підприємства та забезпеченість поточних активів власними коштами. В даному контексті доцільно застосувати дискримінатний аналіз для створення моделі оцінки фінансового стану підприємства.

За допомогою дискримінантного аналізу на підставі деяких ознак (незалежних змінних) спостереження може бути зарахований до однієї з кількох заданих заздалегідь груп. Ядром дискримінантного аналізу є побудова так званої дискримінантної функції, яка і буде слугувати основою для моделі.

Дискримінатний аналіз буде проведений на базі розрахунку п’яти незалежних змінних: коефіцієнт (поточної ліквідності) покриття (Кпл), коефіцієнт рентабельності продажів (Квр), коефіцієнт оборотності оборотних активів (Коб ОА), відношення поточної дебіторської заборгованості до поточної кредиторської заборгованості (ДЗ/КЗ) та коефіцієнт забезпеченості поточних активів власними оборотними коштами (К ВОК). Вихідні дані для проведення дискримінатного аналізу представлені в табл. 3. 1.

Групувальною зміною була обрана зміна Стан, що являє собою показник відповідності показників фінансового стану підприємств торгівельної галузі нормативним: 1 – не відповідає нормативному значенню та 2 – відповідає нормативному значенні. Модель буде побудовано на базі дискримінантного аналізу 30 спостережень, до яких включені десять підприємств торгівельної галузі за 3 роки з попереднього фінансового аналізу

Таблиця 3. 1