Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект диплома готовій.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
4.27 Mб
Скачать

Матриця фінансових стратегій компанії у 2012-2014 рр.

РФД < або = 0

РФД = 0

РФД > або = 0

РГД >

або = 0

1

4

8 «ТД ИРБИС»

РГД = 0

7

2

5

РГД <

або = 0

9

6

3

По діагоналі проходить межа між двома основними зонами:

  1. над діагоналлю Зона Успіху – зона позитивних значень аналітичних показників;

  2. під діагоналлю Зона Дефіцитів – зона від’ємних значень аналітичних показників.

Використання комбінацій РГД та РФД дає можливість побудувати по три варіанти фінансової стратегії: рівноваги, успіху та дефіциту.

Підприємство ТОВ «ТД ИРБИС» в 2012 – 2014 роках знаходиться за своїм фінансовим станом в зоні над діагоналлю, в якій значення показників позитивні і відбувається створення ліквідних засобів. Квадрат 8 називається «Материнське суспільство» та належить до стратегій успіху. Надлишок ліквідних засобів, можливо використати для нарощування обсягів виробництва. Трактування матриці фінансової стратегії передбачає, що знаходження у цьому квадранті свідчить про можливість створення і фінансування дочірніх підрозділів та філій, особливо коли загальній обсяг РГД протягом трьох років збільшується.

Для компанії також є перспективним пересування до квадрату 4. В Цій позиції підприємство буде використовувати свої ліквідні ресурси для нарощування обсягів виробництва компанії.

Таким чином, доцільним для підприємства ТОВ «ТД ИРБИС» використовувати внутрішні фінансові ресурси для розширення своєї діяльності та збільшення оборотів продаж.

Формування системи підпорядкованих цілей фінансової стратегії повинно виходити із особливостей ідентифікованої стратегічної фінансової позиції підприємства і бути направленим на подолання внутрішніх слабких позицій і зовнішніх загроз. Головна мета та цілі нижчих рівнів розглядаються як єдина комплексна система і тому потребують чіткого взаємозв’язку з урахуванням їх пріоритетності та рангової значимості. Такий ієрархічний взаємозв’язок окремих стратегічних цілей фінансової діяльності підприємства забезпечується на основі «дерева цілей». Головним метою стратегії ТОВ «ТД ИРБИС» є прискорений ріст стану підприємства. Цілі, які будуть поставлені перед підприємством для досягнення головної мети, представлені на рис. 4. 1.

Рис. 4. 1. Дерево цілей підприємства ТОВ «НТЦ «ХПІ» для реалізації стратегії стабілізації.

В основі цього методичного прийому лежить графічне відображення взаємозв’язку і підпорядкованості різних цілей діяльності, а в даному випадку – стратегічних цілей фінансової діяльності підприємства.

Почнемо формування фінансової стратегії підприємства із місії компанії.

Місія підприємства ТОВ «ТД ИРБИС»: «Посприяти безперебійному виробництву підприємств за рахунок швидкого, якісного обслуговування клієнтів».

Генеральна мета фірми: «Стати лідером постачання підшипникової продукції підприємств всіх галузей виробництва та послуг».

Базуючись на стратегічному аналізі показників підприємства, їх прогнозуванні, а також позицію ванні підприємства в матриці фінансових стратегій, можна зробити наступний висновок, підприємство має досить ліквідні ресурси та достатні показники фінансової стійкості, компанія не займає позицію лідера з продажу товару. Крім того, підприємство має працювати над збільшенням обсягів прибутків та рентабельності, що позитивно вплине на діяльність. Виходячи з цього, в стратегію підприємства на майбутнє потрібно визначити як стратегію фінансової підтримки прискореного росту підприємства.

Прийняття стратегічних фінансових рішень на підприємстві покладається на найбільш кваліфікованих фінансових менеджерів, які широко ознайомлені із основним комплексом проблем майбутнього фінансового розвитку підприємства. Фінансова стратегія носить підлеглий характер стосовно базової корпоративної стратегії і покликана забезпечувати ефективну її реалізацію.

Виходячи із системи видів базових корпоративних стратегій підприємств, пропонується система двох видів головної фінансової стратегії - зростання прискорене та обмежене.

Стратегія фінансової підтримки прискореного росту підприємства спрямована на забезпечення високих темпів його операційної діяльності, у першу чергу, обсягів виробництва і реалізації підшипникової продукції. При цьому істотно збільшується потреба у фінансових ресурсах, що спрямовуються на приріст оборотних і поза оборотних активів. Пріоритетною сферою стратегічного фінансового розвитку підприємства, що забезпечує даний вид головної фінансової стратегії, є нарощування потенціалу формування фінансових ресурсів. Стратегія фінансового забезпечення стійкого росту підприємств спрямована на збалансування параметрів обмеженого росту операційної діяльності і необхідного рівня фінансової безпеки підприємства. Стабільна підтримка визначених параметрів у процесі стратегічного фінансового розвитку підприємства висуває як пріоритетну сферу забезпечення ефективного розподілу і використання фінансових ресурсів.

Фінансову політику для підприємства запропоновано розробляти на стратегічний період (на 2–5років) або конкретний його етап, що забезпечує рішення задач інвестиційної політики. На окремих етапах стратегічного періоду фінансова політика може кардинально змінюватися під впливом непередбачених змін зовнішнього фінансового середовища. Інвестиційна політика при цьому спрямована на реалізацію головної фінансової стратегії підприємства.

Досягнення цих цілей дасть підприємству можливість покращити економічні показники.

Підприємство ТОВ «ТД ИРБИС» займається спеціалізованою оптовою та роздрібною торгівлею. Хоча асортимент протягом певних періодів діяльності розширюється, проте це не виключає збільшення обсягів торгівлі різними новими виробниками. Запровадження підприємством спеціалізації в торгівлі дасть цілу низку переваг:

можливість розширення бази контрагентів, що дасть можливість захопити весь ринок та скоротити час на пошук нових;

робота з постійними постачальниками звичайно передбачає більш лояльні платіжні відносини та цінову політику;

збільшення обсягів продажу через те, що вузька спеціалізації товару та широка номенклатура дає більше можливостей покупцю при пошуку потрібного товару.

З метою вдосконалення рекламно-інформаційної діяльності підприємства по збуту товарів ТОВ «ТД ИРБИС» пропонується відкрити більше власних сайтів в Інтернеті. Наявність великої кількості сайтів дозволить пришвидшити роботу з роздрібним покупцем, в нашому випадку працює web-сайт лише в місті Харків по розташуванню головного офісу. Філії компанії які розташовані в місті Київ, Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя працюють без Web-сайту, з появою буде чітке уявлення про весь асортимент продукції, який лежить на складах саме цього міста. Інформація буде завжди актуальна і доступна цілодобово. Сайт стане незамінним маркетинговим інструментом, за допомогою різних засобів спілкування з аудиторією (каталоги, сертифікати, паспорти на товар, гостьові книги), аналіз і статистика дасть змогу з'ясовувати переваги потенційних клієнтів і миттєво реагувати на всі зміни попиту.

Реалізація даних пропозицій значно підвищить ефективність торгової діяльності підприємства. Сьогодні Web-сайт із засобу престижу і реклами перетворився на реальний інструмент ефективного ведення бізнесу, став засобом оперативної взаємодії з партнерами та клієнтами.

Збільшення кількості та розвиток філіалів в компанії дасть змогу використовувати їх в найбільш прибуткових сегментах ринку, працювати з більшою кількість підприємств та витіснятиме конкурентів в обсягах продаж підшипникової продукції. Вже сьогодні мережеві форми бізнесу властиві майже всім рівням господарських систем і їхній вплив посилюється в зв’язку з розвитком засобів телекомунікації та інформатизації суспільства. Швидкі зміни функціонування організації, складність пристосування до умов українського ринку потребує визначення ефективних шляхів розвитку торгових філій з використанням сучасних організаційних та економічних підходів.

Збільшення обсягів продажів досягається здебільшого за рахунок вище зазначених цілей. Проте цього можна також досягти за допомогою збільшення показників рентабельності реалізованої продукції саме тих брендів, які мають переваги в компанії «ТД ИРБИС». Незначне їх в межах 5% - 15% не злякає покупців та збільшить розмір отриманої виручки.

Одним із кадрових зрушень є залучення до роботи нових кваліфікованих працівників на посади менеджерів із продажу. Техніка активних продажів дасть змогу збільшити величину оборотів. Винагорода за працю для менеджерів як і раніше буде складатися із фіксованої ставки та відсотка від продажу, що не буде здійснювати навантаження фонду оплати праці.

Цих менеджерів пропонується навчити роботі в системі автоматизованої торгівлі, що в свою чергу підвищує швидкість обробки замовлення.

З позиції Фінансів підприємству ТОВ «ТД ИРБИС» слід провести ревізію операційних витрат, які в звітних роках забирали частину прибутку підприємства. Слід переглянути та зменшити обсяг інших витрат під час реалізації довгострокових цілей розвитку підприємства.

На всі нововведення, які передбачаються на підприємстві, будуть використані внутрішні кошти. Їх використання дозволяється загальним рівнем фінансової стійкості підприємства ТОВ «ТД ИРБИС» в аналізованому періоді.

Таким чином, для підприємства ТОВ «ТД ИРБИС» запропонована стратегія фінансової підтримки прискореного росту підприємства, підвищить економічні показники діяльності компанії. Основна ідея цієї стратегії це розподіл власних коштів для збільшення обсягів продажу підприємства. Крім того, слід провести ревізію витрат, яка зменшить навантаження на чистий прибуток організації. Контроль та оцінка запропонованої стратегії будуть представлені в наступному параграфі.