Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект диплома готовій.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
4.27 Mб
Скачать

Розрахунок резервів зниження операційних витрат

Показник

Значення

1

2

Темп приросту чистого доходу (виручки) від реалізації продукції у 2014 р. порівняно з 2012 р., %

38,92%

Фактична величина матеріальних витрат у 2013 році, тис. грн.

1964

Нормативна величина матеріальних витрат у плановому періоді, тис.

грн.

76438,88

Фактична величина матеріальних витрат у 2014 році, тис. грн.

2299

Резерв економії фінансових ресурсів за рахунок зменшення

матеріальних витрат, тис. грн.

74139,88

Слід зауважити, що розрахована нами сума резерву економії фінансових ресурсів не може бути безпосередньо віднесена на збільшення власних фінансових ресурсів підприємства. В даному випадку зменшується сума валових витрат підприємства, що відповідно збільшує базу оподаткування податком на прибуток підприємств. Отже, для визначення величини збільшення суми фінансових ресурсів необхідно розраховану суму резерву скоригувати на ставку податку на прибуток підприємств:

74139,88 – 74139,88 × 18% = 60794,7 (тис. грн.)

Таким чином, отримана величина можливого збільшення фінансових ресурсів за рахунок економії матеріальних витрат складає 60794,7 тис. грн.

На кінець 2014 року в структурі власного капіталу є нерозподілений прибуток в сумі 29165 тис. грн. За рахунок визначеного резерву можна збільшити суму нерозподіленого прибутку, який у такому разі становитиме 89959,7 тис. грн.

Розрахована величина збільшення фінансових ресурсів повинна бути направлена на фінансування оборотних активів, тобто це фактично є сума, на яку збільшується власний оборотний капітал ТОВ „ТД ИРБИС”.

Таким чином, в рамках першого напрямку генеральної фінансової стратегії ТОВ „ТД ИРБИС” – збільшення прибутку підприємства – нами був розрахований цільовий норматив зниження суми внутрішніх фінансових зобов’язань підприємства, а саме – зменшення матеріальних витрат.

Другим ключовим напрямком фінансової стратегії ТОВ „ТД ИРБИС” є фінансова стратегія, яка полягає в підпорядкувані заальній стратегії економічного розвитку товариства.

Слід підкреслити, що взаємозв’язок стратегічного та поточного фінансового планування забезпечується в процесі реалізації наступних основних завдань:

визначенні стратегічних цілей діяльності та розвитку товариства підлягають формалізації та знаходять відображення у відповідних фінансово-економічних показниках, таких як: дохід від реалізації продукції, собівартість реалізованої продукції, дохід від участі в капіталі. Валовий та чистий прибуток, потік реальних грошей від інвестиційної, операційної та фінансової діяльності та інше;

фінансова інформація опрацьовується, систематизується згідно з вимогами до її розкриття для різних груп користувачів та знаходить відображення у відповідних фінансових планах та звітах;

визначаються фінансові умови, необхідні для реалізації довгострокових та короткострокових фінансових рішень, у т.ч. обсяги фінансових ресурсів, що залучаються з відповідних джерел; рівень відсоткової ставки, плановий рівень показників рентабельності: активів, виробничої діяльності, власного капіталу, інвестицій, обсяги емісії корпоративних цінних паперів та планів розміщення акцій та інше;

здійснюється коригування фінансових планів в процесі реалізації стратегічних фінансових цілей щодо діяльності акціонерного товариства на товарних, грошових ринках, ринках капіталу, здійснюється узгодження фінансових умов щодо взаємовідносин з дочірніми підприємствами та інне.

Зазначимо, що стратегічні цілі діяльності підприємства являють собою подані і у формалізованому вигляді бажані параметри стратегічного розвитку підприємства, що знаходять безпосереднє відображення у фінансових планах.

Після проходження зазначених етапів опрацьована стратегічна ціль збільшення рентабельності діяльності підприємства на 50% до 2015 року.

Для досягнення поставленої цілі розроблено дерево цілей, яке наведено на рис. 4.2.

При застосування даного виду планування працівники фінансових підрозділів будуть мати уявлення про планові тенденції, які впроваджуються на підприємстві. Для більшої ймовірності досягнення планової цілі підприємство повинно більш детально розрахувати та спланувати оперативні завдання, при зазначенні певних відповідальних осіб за виконання плану.

Отже зазначивши дерево цілей можна перейти до SWOT-аналізу підприємства в якому проаналізуємо всі слабкі та сильні сторони підприємства. SWOT-аналіз підприємства ТОВ «ТД ИРБИС» наведений в табл. 4.2.

Оскільки сегмент виробництва підшипникової продукції дещо відрізняється від загальної характеристики торгівельної галузі товарами, то слід розглянути основні конкурентні особливості ТОВ «ТД ИРБИС», яке є одним із найбільших постачальників підшипників, стрічок, ременів, редукторів, лінійних направляючих, рукав високого тиску, торцевих ущільнень, комплектуючих для промислових трансмісій, систем мастил і мастильних матеріалів та ін.

Асортимент продукції, що продається підприємством, складається з більше ніж 150 найменувань. ТОВ « ТД ИРБИС » налічує близько 3 тис. партнерів в Україні, Росії, Білорусі , Швеції, Австрії, Німеччини, Франції, Іспанії, Польщі, Англії, Чехії, ОАЕ, Словаччини, США, Японії, Індії, Китаї та ін. Сьогодні є по підшипниковій продукції авторизованим дистриб'ютором компаній SKF (Швеція ), SCHAEFFLER GROUP ( INA, FAG ) (Німеччина) , NSK ( Японія ), ВАТ «Мінський підшипниковий завод » , TIMKEN ( США) , KOYO ( Японія), NKE ( Австрія ), ZKL Group (Чехія).

У табл.2. наведено матрицю SWOT-аналізу ТОВ «ТД ИРБИС».

Таблиця 2