Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семантика.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
138.38 Кб
Скачать

49. Способи та методи аналізу даних решіток.

Основні методи і способи кількісного аналізу даних, отриманих за допомогою ТРР:

1) Для аналізу одиничних решіток використовуються підрахунок частот і збігів, контент-аналіз, аналіз чинника, кластерний аналіз, багатовимірне шкалювання.

2) Для порівняння і аналізу декількох Р.Р., коли декілька чоловік, незалежно один від одного, заповнили їх, що стосуються вивчення проблеми в одній і тій же області, використовуються наступні методи:

а) зчеплення решіток, що мають загальні елементи, і обробка такої однєї "розширеної" решітки конструктів;

б) порівняння решіток, що мають однакові елементи і конструкти, що дозволяє виявити ступінь узгодженості і відмінності сприйняття тих чи інших об'єктів або явищ;

в) аналогічно другому способу, проте з початкових решіток віддаляються найбільш відмінні один від одного елементи і конструкти, тим самим акцент робиться тільки на узгодженості.

50. Методы ручной обработки и анализа репертуарных решеток(частотный анализ, контент-анализ).

Для анализа решеток такого типа Слейтером [39], [40] был предложен целый ряд программ машинной обработки, в частности методы непараметрического факторного анализа. Однако ранговые решетки можно обрабатывать и ручным способом. Баннистер [22] предложил простую процедуру ручной обработки, которая позволяет оценить значимость конструкта, реконатруировать систему взаимосвязей между конструктами и построить пространство первых двух главных компонент. Им же была предложена процедура оценки расстояний между конструктами и элементами и оценка сходства элементов. С помощью этих процедур можно оценить, например, степень идентификации испытуемого с каждым персонажем, включенным в репертуар данной решетки, расстояние между «я» и «идеальным я» и многое другое.

51.Методи оцінки діяльності та візуального фокусування як інструмент аналізу репертуарних реші-ток. Ці два методи призначені переважно для дослідження того, як співвідносяться конструкти або елементи в межах конкретних решіток. Візуальне фокусування - матриця де імена конструктів і елементів опущені, і застосовується не п'ятибальна шкала, а дихотомічна (система "галочка - хрест"). Максимальне число збігів галочки й хреста - 8 (загальна кількість конструктів у ґратах) а мінімальне - 0. Наступний крок - складання матриці, у якій відбиті підрахунки числа збігів між кожною з можливих пар елементів. Там, де є високий ступінь збігу оцінок між двома елементами, можна припускати, що ці елементи розглядаються як схожі. Програма методу головних компонентів Представте, що Ви одержали дев'ять елементів і обчислили кореляції між всіма можливими парами. Аналіз методом главніх компонентів відповідає на запитання: "Скільки незалежних вимірів необхідно, щоб описати всі відносини в межах цієї матриці?". Коли математики говорять про незалежні змінні, вони мають на увазі графічне уявлення, у якому змінні ортогональні (розміщені під прямими кутами одне до одного). Існують очевидні обмеження: можна намалювати реально лише двовимірний малюнок, або тривимірний (з використанням перспективи). Але в ідеалі можна представити простір з будь-яким числом незалежних вимірів. Для аналізу даних решітки доступні кілька програм, що містять метод головних компонентів. Можливо найвідоміша з них це пакет ИНГРИД (INGRID). Відомі багато інших програм аналізу головних компонентів, - як комерційні, так і вільно розповсюджувані. Інтерпретація таких даних містить у собі аналіз відносного положення різних елементів (або конструктів, оскільки подібний аналіз може виконуватися як для конструктів, так і для елементів, і конструкти можуть бути внесені на цей же самий графік). Очевидна перевага методу головних компонентів - легкість, з якого можна показати зміни в решітках.