Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семантика.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
138.38 Кб
Скачать

14.Метод класифікації в психосемантичних дослідженнях.

Метод класифікації. Піддослідним пропонують класифікувати представлену множину об´єктів (стимулів), розбити їх на групи (здебільшого кількість груп і об´єктів у групі не обумовлюють). Метод класифікації застосовують не лише до слів, а й і до зображень та інших найрізноманітніших об´єктів (наприклад, може йтися про знайомі постаті чи твори мистецтва) Метод класифікації застосовують і для виявлення індивідуальних розбіжностей у процесах категоризації. У цьому разі основним є не лише склад, а й кількість груп, що свідчать про стратегії, які піддослідні використовують у процесі класифікації.

15.Метод суб'єктивного шкалування (градуальних шкал).

Метод субъективного шкалирования.Метод субъективного шкалирования состоит в том, что испытуемым предлагается количественно оценить сходство предлагаемых им слов (значений) по заданной шкале.

Методика Э. Рош.Элеанор Рош, создательница теории прототипов, предлагала испытуемым оценить по 7-балльной шкале такие предметы (понятия), как шкаф, стул, стол и многие другие, с точки зрения того, являются ли они хорошими примерами мебели.

Усредненные и выстроенные по рангу ответы большого числа испытуемых образовали последовательность, в которой первые места заняли стул, стол и некоторые другие понятия, которые испытуемые нашли типичными представителями мебели; в середине списка оказались менее типичные представители (скамейка, лампа, табуретка, пианино); в конце списка очутились телевизор, полка, мусорная корзина, холодильник и т. п.

16. Особливості номотетичного підходу у психосемантиці.

Номотетический (от лат. Norma – образец) подход – измерение индивидуально-психологических особенностей, требующее соотнесения с нормой.

Основание

Номотетический подход

Понимание объекта измерения

Понимание личности как набора свойств

Направленность измерения

Выявление и измерение общих для всех людей свойств личности

Методы измерения

Стандартизованные методы измерения, требующие сопоставления с нормой

8. Асоціативний експеримент як метод психосемантичних досліджень.

Є одним з найбільш розроблених методів психосемантики і психолінгвістики. Застосував вперше Гальтон. Розробка методу активно продовжувалася і поступово набула контури стандартизованої процедури, відомою рід назвою вільних асоціацій Хента-Розанова. Процедура асоціативного експерименту передбачає як індивідуальне, так і групове дослідження.

Види асоціативного експерименту:

- вільний асоціативний експеримент

- спрямований(реакції семантичного класу)

- ланцюговий(за певний проміжок часу)

Залежно від умов проведення, аналіз отриманих результатів дозволяє виокремити:

синтагматичні ( напр.трава зелена, сонце світить) і парадигматичні( напр.брат-сестра, вилка-ложка).

Чим менше відрізняється слова-стимули і слова-реакції за складом семантичних компонентів, тим більша вірогідність актуалізації асоціацій. (Принцип мінімального контрасту).

Асоціативні процедури використовуються: маркетингових дослідженнях, в політико-психологічних дослідженнях.

На думку Б.Ю. Городецького, парадигматичні асоціації відображають відносини на рівні мови, а синтагматичні на рівні мовлення.

Як окремі види слів-реакцій в психосемантиці виділяють:

- стереотипні асоціації або мовні кліше

- особистісні асоціації

- асоціації фонетично-подібних до слів-стимулів

- асоціації, що відображають видові відносини.