Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України За ред.В.М.Литвина.DOC
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Тема 11

  1. Які політичні партії на виборах до Верховної Ради у 1998 р. подолали 4-відсотковий бар'єр?

  1. Визначте ідейно-теоретичні засади партій лівого спрямування.

  1. Що таке громадянське суспільство? Яке значення для демократизації суспільства має діяльність громадських організацій?

  1. Визначте головні риси багатопартійної системи України.

  2. Які зміни передбачено судовою реформою?

10. Охарактеризуйте головні зміни до Конституції України, що пропону ються різними політичними силами під час обговорення політичної реформи протягом 20032004 pp.

Теми рефератів

  1. Формування кордонів України: історія і сучасність.

  2. Особливості конституційного процесу в Україні.

З.До історії становлення парламентсько-президентської системи в су­часній Україні.

  1. Розвиток і зміцнення місцевого самоврядування.

  2. Сучасний стан релігійного життя в Україні.

Рекомендована література

  1. Алексеев Ю.М., Кулъчицъкий СВ., Слюсаренко А.Г. Україна на зламі історичних епох (Державотворчий процес 1985—1999 pp.). — К., 2000.

  2. Колодій А.Ф. На шляху до громадянського суспільства. Теоретичні за­сади й соціокультурні передумови демократичної трансформації в Украї­ні. — Л.,2002.

  3. Литвин В.М. Україна: досвід та проблеми державотворення (90-ті роки XX ст.). — К.,2001.

  4. Розвиток України в регіональній перспективі: політичні, економічні соціальні проблеми регіоналізації. — К., 2002.

  5. Слюсаренко AT., Томенко М.В. Історія української конституції. — К., 1993.

  6. Україна: утвердження незалежної держави (1991—2001) / Н.П. Бара-новська, В.Ф. Верстюк, С.В. Віднянськии та ін.; За ред. В.М. Литвина. — К.,2001.

  7. Українські ліві: між ленінізмом і соціал-демократією / За ред. О. Га-раня, О. Майбороди. — К., 2000.

  8. Український парламентаризм: минуле і сучасне. — К., 1999.

  9. Шведа Ю. Партії та партійна система України. — Л., 2001.

374

Розбудова незалежної України

План семінарського заняття (2 год)

  1. Національно-культурне відродження українського народу на сучасно му етапі.

  2. Основні засади державної етнополітики. Політико правовий статус національних меншин.

  3. Проблема легітимності Кримської Автономної Республіки. Політи-ко-правова та соціально-культурна адаптація депортованих народів.

Методичні рекомендації

1. Національно-культурне відродження українського народу на сучас­ному етапі. Розпочинаючи вивчення першого питання, необхідно констату­вати, що в грудні 1991 р. з набуттям власної державності українська нація вийшла на якісно новий рівень розвитку. Формування власної держави ста­вить перед українцями завдання принципово нового рівня. В цьому контексті варто проаналізувати "Міжнародний пакт про громадянські і політичні пра­ва" і з'ясувати, які внутрішні та зовнішні умови мають бути для його реалі­зації; чому специфіка цих умов для українців. (Див.: Міжнародний пакт про громадянські і політичні права. Факультативний протокол до Міжнародно­го акту про громадянські та політичні права. — К., 1995).

Характерною особливістю кінця XX — початку XXI ст. є дві суперечливі тенденції у формуванні остаточної моделі української нації: з одного боку, політизація українського етносу, його чітко окреслене прагнення до держа­вотворення, а з іншого — наявність важливих ознак формування нації, яка б ґрунтувалася на принципі громадянської належності. Тобто відбувається процес оформлення не етнічної нації (що об'єднує людей за етнічною озна­кою), а політичної, що об'єднує всіх громадян держави. Саме від цього зале­жить вибір моделі етнонаціональної політики: або сприяти утвердженню етнічного, або політико-громадянського розуміння української нації. Чи набуває українська нація політико-громадянських форм? Що про це свідчить? (Наприклад, формування державних інститутів: системи держав­ного управління, державних кордонів, національної грошової системи, ви­знання української мови як державної, національної системи права та ін.)

Які особливості українців сформував бездержавний статус українського народу і як це впливає на розвиток сучасного державотворення? Необхідно звернути увагу на те, що українців характеризує відсутність великодержав­них прагнень, вони не зорієнтовані на пригнічення інших народів, здебіль­шого демонструють високу толерантність щодо національних меншин. Про­тягом існування СРСР вдалося адміністративно об'єднати майже всі ук­раїнські етнічні землі, що має велике значення для консолідації українсь­кого етносу. Проте ця ж обставина також впливає на те, що у цих землях (у

375