Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України За ред.В.М.Литвина.DOC
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Тема 11

ва брала на себе зобов'язання охороняти пам'ятки історії та культури цих народів, гарантувала всім національностям право створювати свої культурні центри, товариства, земляцтва, об'єднання. Слухачі мають знати, що всі ці норми відповідали найкращим зразкам демократичного європейського за­конодавства, а їх застосування у практичному житті дозволяло громадянам бути впевненими у своєму майбутньому.

Актуальність і злободенність національної проблематики напередодні референдуму 1 грудня 1991 р. засвідчила робота І Всеукраїнського міжнаці­онального конгресу. В ухваленій Конгресом резолюції делегати висловили свої побажання щодо повернення культових споруд, будинків, іншого май­на, поставили питання про реабілітацію жертв політичних репресій. Деле­гати Конгресу висловили підтримку незалежності Україні, своє бажання бачити країну демократичною і прогресивною.

У доленосному Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 р. на під­тримку Акта проголошення незалежності України взяли участь 84,18 % усіх виборців, з них 90,32 % віддали свої голоси за незалежність. У 20 областях України понад 90 % виборців висловили своє схвалення, а в п'яттл — понад 80 % . У Криму і Севастополі цей показник відповідно 54,19 і 57,07 % . Мо­лода українська держава отримала необхідну легітимність.

Після розпаду СРСР складною проблемою для великої кількості грома­дян України (насамперед це стосується росіян) була втрата ними статусу представників титульної нації і набуття статусу "національної меншини". У цьому контексті необхідно ознайомити аудиторію із Законом "Про націо­нальні меншини України" (1992), і перш за все з визначенням поняття "на­ціональні меншини". (Це групи громадян України, які виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою і не є українця­ми.) Варто звернути увагу на зміст ст. 1 цього документа про забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин. Держава виходить з того, що вони є невід'ємною частиною загальновизнаних прав людини. Проте і всі громадяни України, незалежно від походження, як зазначено у ст. 2 Зако­ну, зобов'язані дотримуватись Конституції та законів України, оберігати її державний суверенітет і територіальну цілісність, поважати мови, культу­ри, традиції, звичаї, релігійну самобутність українського народу та всіх на­ціональних меншин. Головним правом національних меншин, згідно із За­коном, є право на культурно-національну автономію: "Користування і на­вчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних зак­ладах або через національні культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, використання національної символіки, відзначення національних свят, сповідування своєї релігії, задоволення потреб у літера­турі, мистецтві, засобах масової інформації, створення національних куль­турних і навчальних закладів та будь-яку іншу діяльність, що не суперечить чинному законодавству".

384

Розбудова незалежної України

Особливо підкреслено право представників національних меншин на обра­ння та призначення на рівних засадах на будь-які посади до органів законо­давчої, виконавчої, судової влади, місцевого і регіонального самоврядування, в армії, на підприємствах, в установах і організаціях. Закон передбачає здійснення державної політики з охорони і збереження їхньої історико-куль-турної спадщини, фінансування розвитку національних меншин. Враховую­чи, що на території багатьох країн вже точилися етнічні війни, в законі про національні меншини ще раз було зазначено, що будь-яке пряме чи непряме обмеження прав і свобод громадян за національною ознакою забороняється й карається законом. Відносно новим для українського законодавства було по­ложення про право обирати чи поновлювати національність, національне ім'я та прізвище усім, хто колись із різних причин його змінив або втратив. Ма­лось на увазі передусім те, що в роки репресій, боротьби з "народами-зрадни-ками" та русифікації тисячі людей змінили свої імена та прізвища.

Студенти мають знати систему державних органів, завдання яких поля­гає у здійсненні та реалізації політики з проблем міжнаціональних відно­син. Це — Державний комітет у справах національностей та міграції, постійні комісії Верховної Ради України, комісії з питань міжнаціональних відносин у місцевих радах (там, де цього вимагав національний склад насе­лення). Для забезпечення здійснення науково обґрунтованої політики в цій сфері був створений Інститут політичних та етнонаціональних досліджень HAH України. У перші роки проголошення незалежності функції представ­ництва інтересів національних меншин взяла на себе Рада національних то­вариств України — міжнаціональна представницька та консультативна організація, яка мала вирішувати питання національних відносин на всіх рівнях.

У результаті вивчення цієї теми студенти мають знати правовий статус національних меншин, закріплений у Конституції України. Зокрема, уст. 11 конституційно закріплено положення про те, що держава сприяє розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України. На практичному занятті варто проаналі­зувати також статті 24, 28, ЗО, 35, 37, 132 Конституції України, які стосу­ються забезпечення прав національних меншин.

Викладач акцентує увагу на тому, що на шляху законодавчого забезпе­чення державної політики в галузі етнонаціональних відносин було зробле­но багато позитивних кроків, які відповідають головним вимогам європейсь­кого законодавства. Цей процес далекий від завершення і потребує свого вдос­коналення, щоб остаточно утвердити високі стандарти і гідні умови співжит­тя народів у межах однієї держави.

3. Проблема легітимності Автономної Республіки Крим. Політико-пра-вова та соціально культурна адаптація депортованих народів. Найбільшою етнополітичною проблемою 90-х pp. в Україні була ситуація навколо стату-

13 Історія України

385