Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

0402_UMPS_tekhn_2013

.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Таблиця 3 – Композиційна структура та типові лексико-граматичні засоби оформлення рецензії

 

 

автор статті – відомий дослідник з ...

 

 

останнім часом з’явилося багато публікацій з

І. Вступ

Загальна

проблеми...

проблематика

на сьогодні проблема ... привертає увагу багатьох

 

 

 

дослідників

 

 

проблема ... є актуальним питанням сьогодення

 

 

дослідження присвячене проблемі (питанням) ...

 

 

рецензована робота є дослідженням з проблеми ...

 

 

у статті (монографії, збірці) йдеться про ...

ІІ. Загальна

Тема

автор розглядає питання ...

 

на матеріалі ґрунтовного дослідження проблеми

характеристика

 

 

... автор розглядає (описує, аналізує, висвітлює,

роботи

 

 

узагальнює) ...

 

 

 

 

суть проблеми полягає в ...

 

Композиція

рецензована робота складається з ... частин

 

 

вона починається з ... і закінчується ...

 

 

є оригінальним підхід автора до ...

 

Досягнення

автор оригінально вирішує питання ...

 

у роботі наводяться нові та важливі дані ...

 

автора

 

заслуговує на схвалення вирішення автором

 

 

ІІІ. Оцінка

 

питань з...

 

викликає заперечення висновок автора щодо ...

роботи

 

 

автор не впорався з узагальненням ...

 

 

 

Недоліки

автор не розкриває змісту ...

 

у статті загальновідомі факти видаються за нові

 

 

 

 

...

 

 

автор звужує значення питання щодо ...

 

 

Оцінюючи роботу у цілому, можна дійти

 

Загальна

висновків ...

 

оцінка

На завершення можна констатувати, що автор ...

 

 

У роботі досконало доведено, що ...

 

 

Стаття заслуговує на високу оцінку, у зв’язку з

 

 

чим її можна рекомендувати до друку.

ІV. Висновки

 

Незважаючи на зазначені недоліки, робота є

 

оригінальною і зацікавить широкі кола фахівців,

 

 

 

Рекомендації

у зв’язку з чим її можна рекомендувати до друку.

 

Стаття має поверхневий характер, у зв’язку з чим

 

 

 

 

її не можна рекомендувати до друку.

 

 

Стаття потребує серйозного доопрацювання, у

 

 

зв’язку з чим її не можна у даному вигляді

 

 

рекомендувати до друку.

161

Вступна частина обов’язково передбачає схвалення своєчасності виходу й оцінку значимості рецензованої праці, що зумовлює появу типової, до певної міри стандартної лексики (напр.: перший у східнослов’янському мовознавстві опис; нова оригінальна лексикографічна праця).

Актуальність і очікуваність конкретного видання підкреслюється рядом стереотипних конструкцій, є своєрідним виявом «наукового компліменту», як-

от: оригінальний, давно очікуваний, є першою спробою глобального дослідження

тощо. Кожен автор вибирає один із можливих варіантів зачину, модифікуючи чи залишаючи незмінним основний лексико-граматичний каркас.

Основна частина рецензії менш регламентована щодо вибору етикетних одиниць, що уможливлює більший вияв індивідуального в структурносемантичній організації тексту. У рецензіях переважають ті ж комунікативні елементи, що й у наукових статтях. Окрім того, рецензенти послуговуються виразами побажання. Власне вони передають поліфонію наукового тексту і створюють його своєрідну модальність.

Єдність наукових поглядів рецензента і автора може виявлятись не лише через оцінку конкретних положень рецензованої праці, але й за допомогою конструкцій, що містять лексеми, об’єднані навколо лексико-граматичного поля «згода», напр.: ладні погодитись у цьому радше з ...; на думку автора

якою важко не погодитись).

Однак не завжди рецензент погоджується з автором. Інформація «незгоди» вводиться в текст найчастіше за допомогою дієслів умовного способу як побажання (напр., хотілося б, доцільно було б, краще було б) або складнопідрядними одиницями із підрядними умовними. Це надає науковому викладу меншої категоричності. Водночас – це вияв наукового такту. Особливо це стосується завершальної частини рецензій, в якій аналізуються прорахунки автора.

Зауважимо, що інформація з «мінусовою» позначкою подається завжди в коректній формі, без категоричних інтонацій, що свідчить про тактовність рецензентів. Водночас впадає в око і певна вимушеність використання «критичних» конструкцій у текстах рецензій. Надмірна «дозованість» сучасної наукової критики перетворює її іноді в жанровий реверанс, стильову барву, що підмінює справді виважене, об’єктивне й вичерпне осмислення наукового доробку колеги.

Найбільшою клішованістю і «автоматизмом» позначене використання етикетних виразів, що стверджують наукову вартість дослідження, попри вказані рецензентом недоліки і свідчать про перехід до висновкової інформації. Складовою частиною висновків у рецензії є вирази побажання, які стосуються долі, майбутнього рецензованої праці.

162

Зразок

Рецензія

на навчальний посібник Новикової Ю. М. «Українська мова за професійним спрямуванням для студентів технічних ВНЗ спеціальності «Гідротехніка (водні ресурси)» / За заг. ред. канд. філол. н., професора Намакштанської І. Є. – Донецьк: Норд-Прес, 2009.

Викладання української професійної мови у ВНЗ спрямоване на вирішення комплексу завдань навчання, розвитку сучасної, конкурентоспроможної на ринку праці особистості. Передовсім це пов’язано з формуванням усвідомленого ставлення до української мови як інтелектуальної, духовної, моральної і культурної цінності, потреби знати сучасну українську літературну мову й досконало володіти нею. Адже формування мовної компетенції студентів є невід'ємною складовою становлення майбутніх фахівців.

Рецензований навчальний посібник побудуваний відповідно до сучасних концепцій викладання української мови за професійним спрямуванням. У ньому розглянуто теоретичні питання українського наукового мовлення, культури усного і писемного фахового мовлення, специфіки мовлення фахівця, сучасної орфографії. Розвитку практичних умінь і навичок студентів сприятимуть уміщені в посібнику завдання і вправи до кожної теми і тест-контроль для самоперевірки, а також подані у додатках практичні завдання для самостійної роботи.

Навчальний посібник чітко структурований. Кожна тема складається з теоретичної і практичної частини. Важливо те, що перед теоретичною частиною теми подаються ключові слова та поняття, структура теми, вхідна та довідкова інформація до теми, що допоможе студентам у засвоєнні нового матеріалу. Структура навчального посібника зумовлена поєднанням власне лінгвістичної та комунікативної лінії, дотриманням настанов на активне оволодіння мовою, її усними і писемними жанрами, чому сприяє чергування різноманітних вправ і завдань, які розвивають комунікативні здібності студентів, сприяють засвоєнню морально-етичних норм поведінки у професійній сфері спілкування тощо.

Робота з навчальним посібником передбачає використання методів, які впливатимуть на ефективне засвоєння матеріалу: інформаційний метод, метод проблемного викладу, метод вправ, спостереження й аналіз мовних фактів, метод бесіди, методи інтерактивного навчання (рольові ігри), блоковий метод.

Рецензований навчальний посібник забезпечить доступність знань, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей студентів. Матеріал навчального посібника сприятиме піднесенню рівня зацікавленості студентів у процесі навчання, розвиватиме їх інтерес до предмета, сприятиме формуванню мовної культури майбутніх фахівців. Вправи і завдання є

163

істотним резервом підвищення грамотності студентів, зокрема систематичне виконання ними тесту-контролю для самоперевірки, додаткових завдань, перекладу фахових текстів сформує високий рівень теоретичних знань і правописних умінь та навичок.

Вищезазначене дає підстави зробити висновок про те, що рецензований навчальний посібник стане основою при вивченні курсу української мови за професійним спрямуванням для студентів технічних ВНЗ. З огляду на теоретичну і практичну значимість, новизну й актуальність посібника його можна рекомендувати до друку.

Рецензент:

 

доктор філологічних наук

 

професор кафедри української мови

 

Одеського національного університету

 

ім. І. І. Мечникова

Т. Ю. Ковалевська

Практичні поради щодо етапів рецензування

1.Визначте предмет наукового аналізу (доповідь, реферат, журнальна стаття, твір-есе, автореферат, дисертація тощо).

2.З’ясуйте ступінь актуальності теми дослідження (для науки в цілому, певної галузі знань, розв’язання практичних завдань тощо).

3.Проаналізуйте зміст наукової роботи і з’ясуйте ступінь її новизни й оригінальності у розв’язанні певних питань, проблем тощо.

4.Встановіть вагомість рецензованої роботи в контексті її теоретичного й практичного значення та зазначте конкретні сфери доцільного використання матеріалів і результатів її.

5.Схарактеризуйте виявлені недоліки та прорахунки в рецензованій роботі за обов’язкової умови – аргументувати свої зауваження.

6.Подайте об’єктивно, лаконічно, ясно й чітко загальну оцінку роботи.

7.Сформулюйте висновки з урахуванням виду та жанру рецензованого наукового джерела, його мети й поставлених автором завдань.

Ознайомтеся з лексико-граматичними засобами для вираження впевненості, припущення, критики (непогодження). З’ясуйте, які з них є доречними в тексті рецензії.

Лексико-граматичні засоби, використовувані у тексті рецензії 1. Лексико-граматичні засоби впевненості

У(в)певнений (упевнена) у(в) тому, що...

Євпевненість у тому, що...

Єпевність у тому, що...

Переконливою є точка зору знаних авторитетів у цій галузі знань (кого? на

що?)...

Безумовно, що...

Не можна не зважати на те, що...

164

Доведено, що...

Загальновідомо, що...

Є очевидним, що...

Немає сумнівів щодо (чого?)...

У цьому зв’язку зрозуміло, що...

Ці факти переконують у (чому?)...

Автор переконливо доводить, що...

Результати дослідження підтверджують справедливість (чого?)...

Можна з упевненістю (певністю) сказати, що...

Враховуючи вищезазначене, можна стверджувати, що ...

Доцільно взяти до уваги...

2. Лексико-граматичні засоби критики (непогодження, спростування)

Доцільно (доречно) викрити (зазначити) недоліки...

Не можна не заперечити...

Не можна погодитися...

Навряд чи можна погодитись...

Автор, на наш погляд, помиляється стосовно...

Є підстави дорікати в неточності, неуважності...

Єсерйозні розбіжності в поглядах на...

Єсерйозні заперечення з приводу...

Можна спростувати наведену думку...

Автором, як свідчить його доповідь (виступ, робота...), ігноруються факти...

Автор припускається явних неточностей...

Автор дотримується нетрадиційного погляду на...

Автор припускається, на наш погляд, помилкових тверджень...

Автором не висвітлено питання (чого?)...

Авторська позиція суперечить (чому?)...

Автором необґрунтовано стверджується, що...

Автором поставлено нерозв’язуване завдання...

Висновки не підтверджуються фактами...

Не зрозуміло, що автор має на увазі, стверджуючи (що?) ...

Єдискусійним питання (про що?)...

Сумнів викликають наведені статистичні дані:...

Низка сумнівів та зауважень виникає при ...

3. Лексико-граматичні засоби припущення

Припустімо, що...

Допустімо, що...

Можна висловити припущення...

Є підстави висунути гіпотезу...

Домовимось, що...

Маємо припустити, що...

Доречно проаналізувати ситуацію, припустивши, що...

165

Відгук

Відгук – документ, який містить думку, критичний аналіз і висновки щодо певної розглянутої праці, обсягу робіт, експозицій музею або виставки, змісту творів і таке інше.

Обсяг відгуку невеликий – 1–3 сторінки.

На відміну від рецензії, у відгуку подають загальну характеристику праці без докладного аналізу, проте він містить практичні поради.

Реквізити відгуку на фільм

1.Назва виду документа.

2.Заголовок (містить назву фільму).

3.Текст, який містить:

загальну характеристику змісту фільму, актуальність і новизну його

теми;

коло проблем, підтем, питань, їх підпорядкованість загальній навчальній

темі;

стислий огляд окремих деталей та частин фільму, характеристику найбільш виразних з них;

висновки, критичні зауваження, оцінку з аналітичним обґрунтуванням кожного спірного або сумнівного моменту.

4. Дата укладання.

5. Посада, підпис, розшифрування підпису особи, яка укладала відгук (студент групи, факультету).

Зразок оформлення відгуку на фільм

Відгук на фільм «…………..»

Фільм присвячений _______________________________________________

Кінострічка складається з __________ частин, які можна назвати так:

________________________________________________________________

Унікальністю фільму є ____________________________________________

Серед недоліків фільму можна визначити таке: _______________________

____________________________________________________________________

Фільм «……………» дає уявлення про _______________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

Його можна рекомендувати для перегляду у групах студентів

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

Студент _____________ ______ курсу

Група ___________________

166

Реквізити відгуку на виставку (експозицію)

1.Назва виду документа (Відгук на виставку…).

2.Заголовок, який містить:

назву роботи, виставки тощо;

повну назву установи, де виставка (експозиція) знаходиться.

3.Текст, який містить:

загальну характеристику виставки, експозиції, її актуальність;

коло проблем, підтем, питань, їх підпорядкованість загальній навчальній темі;

стислий огляд окремих експонатів, характеристику найбільш виразних

зних;

висновки, критичні зауваження, оцінку з аналітичним обґрунтуванням кожного спірного або сумнівного моменту.

4.Дата укладання.

5.Посада, підпис, розшифрування підпису особи, яка укладала відгук (студент групи, факультету).

Зразок оформлення відгуку на експозицію НМЦ «Світлиця»

Відгук на експозицію НМЦ «Світлиця»

секції української мови та народознавства кафедри «Прикладна лінгвістика та етнологія» ДонНАБА

Текст у довільній формі

Студент ______________ _____ курсу Група ___________________

8. Науковий етикет

Мовний етикет визначається формою наукового спілкування, його різновидом, жанром.

Стандартна послідовність фраз у розмові з незнайомою людиною може мати таку послідовність:

1.Вітання: Доброго ранку!

2.Вибачення й прохання: Вибачте, що затримую Вас! Скажіть, будь ласка…

3.Подяка: Щиро (сердечно) дякую Вам за… Щиро вдячний за…

4.Вибачення: Пробачте, що затримав Вас… Даруйте, що завдав Вам клопоту…

5.Прощання: До побачення! Бувайте здорові! Усього Вам найкращого! Хай щастить!

Під час знайомства прийнято використовувати такі формули мовного етикету: Будьмо знайомі! Я хочу з Вами познайомитися! Дозвольте відрекомендуватися. Моє ім'я… (Моє прізвище… Мене звати…).

167

Знайомство через посередника відбувається з використанням таких зворотів: Дозвольте представити (відрекомендувати) Вам… Дозвольте познайомити Вас…

Особа, якій відрекомендовують, може відповісти: Я вже чув про Вас. Дуже приємно! Мені надзвичайно приємно з Вами познайомитися! Я радий знайомству з Вами!

Стандартними етикетними висловами науковців є такі:

Вітання

Зколегами (Доброго дня!); з учасниками конференції (Радий вітати вас у нашому місті!); викладач – колезі (Моє шанування!).

Прощання

Зколегами (До побачення!); зі студентами (До зустрічі! До наступної лекції!).

Подяка

Після закінчення наукової доповіді чи лекції (Дякую за увагу! Дякую за запитання!); під час захисту курсової роботи (Дякую за слушні зауваження! Висловлюю щиру подяку…).

Висловлення власного погляду

Нейтральна позиція (автор зазначив, запропонував, наголосив, дослідив). Схвалення позиції інших авторів (слушний погляд, справедлива думка, без

сумніву, безперечно).

Неприйняття позиції інших авторів (Ми ладні погодитись у цьому радше з… Краще було б… Ми дотримуємось іншої класифікації…).

Питання за матеріалами лекції 8

1.Яке місце в науковому тексті посідають терміни та чим це зумовлено?

2.У чому полягають особливості наукового тексту та його структура?

3.Які існують вимоги до наукового тексту?

4.Які вимоги висувають до плану й конспекту як джерела наукової інформації? Чим вони різняться?

5.Що таке анотація? Які вили анотації Вам відомі?

6.Що таке відгук, рецензія? Які їх спільні та відмінні риси?

7.Що таке наукова стаття? Які етапи у її підготовці виділяють?

8.Що таке реферат? Які є види рефератів?

9.Які підстилі і жанри наукового стилю Вам відомі?

10.Що таке конспект та тези? Які види тез виділяють?

Тести за матеріалами лекції 8

1. Оберіть правильну відповідь.

Один із способів об’єднання тексту, при якому всі частини тексту постійно взаємодіють завдяки тому, що автор чи то повертається до раніше поданої інформації, чи то натякає на те, про що йтиме мова далі, – це:

168

а) когезія; б) ретроспекція;

в) проспекція.

2. Оберіть правильну відповідь.

Слова, що містять основну думку, називають основні поняття, процеси у висловлюванні і відзначаються високою частотністю у вживанні, – це:

а) синоніми; б) омоніми;

в) ключові слова.

3.Оберіть правильні відповіді. Виділяють такі різновиди планів: а) концентричний; б) номінативний; в) реферативний; г) конспективний; д) питальний; е) тезовий.

4.Оберіть правильну відповідь. Віддзеркалює головні проблеми тексту: а) номінативний план; б) реферативний план; в) питальний план; г) тезовий план.

5.Оберіть правильну відповідь.

Коротко сформульовані основні положення певного тесту, позбавлені деталізованих пояснень, прикладів, таблиць, ілюстрацій, – це:

а) реферат; б) план; в) тези.

6. Оберіть правильну відповідь.

Короткий писемний запис змісту джерела, який робиться для фіксації змісту з подальшим декодуванням його, – це:

а) конспект; б) реферат; в) рецензія.

7. Оберіть правильну відповідь.

Стисла характеристика змісту оригіналу, в якій подається перелік основних проблем та узагальнена характеристика твору, – це:

а) рецензія;

169

б) анотація; в) тези.

8. Оберіть правильну відповідь.

Короткий виклад змісту першоджерела (статті, доповіді, книги), – це: а) анотація; б) реферат; в) рецензія.

9. Оберіть правильну відповідь.

Критичний відгук про зміст та інші ознаки твору перед його публікацією або виходом у світ – це:

а) реферат; б) анотація; в) рецензія.

10. Оберіть правильні відповіді.

За способом характеристики первинного документа реферати поділяються

на:

а) реферат-конспект; б) реферат-резюме; в) реферат-анотація.

Відповіді:

1.а

2.в

3.б, д, е

4.в

5.в

6.а

7.б

8.б

9.в

10.а, б

170

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]