Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkove_pravo_Ukrayini_navch_posib_za_red.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Глава 15. Сплата податків і зборів

ліку непогашених зустрічних грошових зобов’язань певного бюджету перед таким платником податків, що виникли відповідно до норм податкового чи бюджетного законодавства або цивільно-правових угод, строк погашення яких наступив до моменту виникнення податкових обов’язків платника податків. Порядок проведення заліку визначається Міністерством фінансів України за узгодженням з центральним податковим органом.

Контрольні питання

1.Форми сплати податків і зборів.

2.Способи сплати податків і зборів.

3.Строки сплати податків і зборів.

4.Зміни строку сплати податку.

5.Поняття джерела сплати податку.

6.Види джерел сплати податку.

85

Глава 16

Податкова звітність

§ 1. Поняття податкової звітності

Обчисленняісплатабудь-якоговидуподаткучизбору(обов’язкового платежу) передбачаютьздійсненняналежнимчиномоблікуірозрахунку, результати яких відображаються у відповідній формі податкової звітності.

Податкова звітність являє собою сукупність дій платника податків (або особи, його що представляє) і податкового органу по складанню, веденню і здачі документів установленої форми, що містять відомості про результати діяльності платника податку, його майнове становище і фіксують процес обчислення податку, а також суму, що підлягає сплаті в бюджет. Податкова звітність може здійснюватися як платником податку самостійно, так і його представником або податковим агентом.

Податкова звітність реалізується шляхом подання платником податкової документації, тобто документів, що містять відомості про обчислення і сплату податку. При цьому необхідно розрізняти податкову і фінансову звітність. Під фінансовою звітністю розуміється бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовогосподарський стан і результати діяльності господарюючого суб’єкта зазвітнийперіод. Фінансовазвітністьвідповіднодозаконодавствамає дві форми: баланс і звіт про фінансові результати. Податкова звітність — це більш вузьке поняття, яке містить у собі винятково питання оподаткування. У податковій документації фіксується саме процес нарахування і сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). Особливістю податкової документації є те, що в її складі відсутні спеціалізовані«податкові» первиннідокументи, оскількипідставоюдляведення податкового обліку є, як правило, первинні бухгалтерсько-облікові документи, які фіксують факт здійснення господарської операції. Виходячи з цього, інші відомості не можуть бути предметом податкової документаціїіподатковіорганинемаютьправавимагативідплатника податків подання відомостей, не передбачених законодавством про оподаткування, або подання податкової документації до настання строків звітності.

86

Глава 16. Податкова звітність

Податковазвітністьподаєтьсядоподатковихорганівзапідсумками звітного періоду у встановлений законодавством строк. Строки здійснення податкової звітності встановлюються по кожному податку окремо. Першим днем подання податкової звітності вважається день, що слідує за днем закінчення звітного податкового періоду. Якщо останній день надання податкової звітності є вихідним чи святковим, то днем подання звітності вважається перший робочий день, який іде за вихідним (святковим) днем. Граничні строки надання податкової звітності можуть бути збільшені за правилами і на підставах, передбачених податковим законодавством.

Реалізуючиобов’язокпоподатковійзвітностіплатникподатківнадає в податкові органи такі види податкових документів, у яких фіксується обчислення податку і визначається сума, що підлягає до сплати:

1.Розрахунково-звітна документація — документи, у яких фіксуютьсяподатковірозрахункиісумиподатків. Покожномуподаткуіснує єдиний податковий документ, у якому платник розраховує суму податку, що підлягає сплаті, та який подається платником податків до податкового органу у встановлений законодавством строк. Такі документи містять відомості про строки, базу оподаткування, податкові пільги, розміри податкового окладу, причому називатися вони можуть по-різному: декларація, розрахунок, звіт тощо.

2.Супутня (чи довідкова) документація — документи, які містять довідкову інформацію, що деталізує дані для обчислення податків та розшифровуєчиобґрунтовуєподатковірозрахунки. Такадокументація поділяється на:

а) документи, необхідні для обчислення податків, наприклад, звіт прорезультатидіяльностівиконавцядовгостроковихдоговорів(контрактів);

б) документидовідковогохарактеру, якібезпосередньоневпливають на обчислення сум податків, наприклад, розрахунок-повідомлення розподілу консолідованого податку між юридичною особою і філіями.

3.Облікова документація — це документи, що являють собою зведені форми податкового обліку. Так, первинні документи бухгалтерськогообліку, якінакопичуютьсяісистематизуютьсявподатковому обліку, підлягають узагальненню за певний податковий період. Після цього у згрупованому виді на підставі цих документів визначається сума податків, що підлягає внесенню у відповідні фонди. Прикладом такого виду податкової документації є Книга обліку доходів і витрат

87

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, що застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

4. Податкові повідомлення — документи, які направляються податковимиорганамиплатникамтамістятьвідомостіпрострокитасуми податку, щопідлягаєсплаті. Зауважимо, щозгіднозіст. 6 ЗаконуУкраїни від 21 грудня 2000 року сума податку, зазначена в податковому повідомленні, яка підлягає сплаті, обчислюється не самостійно платником податків, а податковим органом.

§2. Форми реалізації податкової звітності. Податкова декларація

Найбільшрозповсюдженоюформоюреалізаціїподатковоїзвітності є надання відомостей з метою оподаткування письмово на бланках, які видаються безкоштовно податковими органами. У спеціально передбаченихзаконодавствомвипадкахтакаінформаціяможеподаватися в електронному вигляді на дискеті чи іншому носії, що дозволяє комп’ютерну обробку.

На практиці найчастіше податкова звітність здійснюється шляхом подання податкової декларації. Згідно з п. 1.11 ст. 1 Закону України від 21 грудня 2000 року податковою декларацією є документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки і за формою, встановленими законодавством, на підставі якого здійснюється нарахуванняісплатаподаткучизбору(обов’язковогоплатежу). Виходячизцього, будь-якийдокумент, якийподаєтьсявподатковийорганіпризначений длянарахуваннятасплатиобов’язковихплатежівупевніфондиєдекларацією незалежно від того, як такий документ називається: розрахунок, довідка, звіт тощо. Таким чином, податкова декларація має характер податкового розрахунку, відповідно до якого платник податків самостійно обчислюєсумуподаткуінесеобов’язокщодосвоєчасніййогосплаті.

Традиційно податкова декларація як форма податкової звітності відповідаєтакомупорядкусплатиподатку, приякомуобов’язокпойого сплатіпокладаєтьсябезпосередньонаплатника. Податковадекларація подається в податковий орган за місцем обліку платника у двох примірниках, один із яких повертається платнику з позначкою посадової особи податкового органу про дату її прийняття. Підпис посадової особи повинен бути засвідчений. Податкові декларації приймаються

88

Глава 16. Податкова звітність

контролюючимиорганамибезпопередньоїперевіркизазначенихуних даних. Форми податкових декларацій установлюються Державною податковою адміністрацією України за узгодженням з Міністерством фінансів України і Міністерством статистики України. Затверджені форми податкових декларацій мають нормативно-правовий характер, щоозначаєобов’язковістьїхдотриманняякдляплатникаподатків, так і для податкових органів.

Податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю — протягом 20 календарних днів, після останнього календарного дня звітного (податкового) місяця;

б) календарному кварталу чи календарному півріччю — протягом 40 календарнихднів, післяостанньогокалендарногоднязвітного(податкового) кварталу (півріччя);

в) календарномуроку— протягом60 календарнихднівзаостаннім календарним днем звітного (податкового) року;

г) календарному року для платників податків на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) — до 1 квітня року, наступного за звітним.

Платник податків має право вибрати один з трьох порядків подачі податкової декларації:

а) особисто (з позначкою про дату подання на копії декларації); б) пересиланням(датоюподачідеклараціїбудевважатисядатавід-

правлення рекомендованого листа); в) у електронному вигляді, що означає: податковий орган

зобов’язанийприйнятиподатковузвітністьпридотриманнівідповідних умов. Так, згіднозп. 4.4.2 ст. 4 ЗаконуУкраїнивід21 грудня2000 року податковазвітністьможебутинаданазадобровільнимрішеннямплатника податків податковому органу в електронній формі, за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Формиобов’язковоїподатковоїзвітності(податковідеклараціїабо податкові розрахунки), встановлені податковим органом, повинні відповідатинормамізміступевногоподаткуабозбору. Платникподатків має право подати податковий звіт за іншою формою у випадках, якщо вінвважає, щоформаподатковоїзвітності, якавстановленаподатковим органом, збільшуєабозменшуєсумуподаткувсуперечнормамзакону по цьому обов’язковому платежу. Такий звіт за іншою формою подається разом з поясненням мотивів його складання.

89

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]