Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkove_pravo_Ukrayini_navch_posib_za_red.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Глава 21. Відповідальність за порушення податкового законодавства

Застосування санкцій можна класифікувати за декількома підставами.

А. За характером впливу:

1.Безпосереднєпокарання— санкції, щовпливаютьбезпосередньо на платника, його майновий стан (позбавлення волі, штраф, конфіскація об’єктів обкладання тощо);

2.Опосередковане покарання — санкції, що безпосередньо не заподіюютьмайновихвтратплатнику, алезменшуютьйогодоходиуперспективі чи обмежують його діяльність (арешт коштів на рахунках, зупинення діяльності підприємства тощо).

Б. Загалузевимхарактером(кримінальна, адміністративна, фінансова).

Контрольні питання

1.Підстави відповідальності за порушення податкового законодавства.

2.Класифікація податкових правопорушень.

123

Глава 22

Усунення подвійного оподаткування

§ 1. Поняття подвійного оподаткування

Поняття«подвійнеоподаткування» означаєобкладанняодногоподаткового об’єкта в окремого платника тим самим (чи аналогічними) податком за той самий відрізок часу (найчастіше податковий період).

Проблема подвійного оподаткування перебуває на своєрідному стику категорій об’єкта оподаткування і платника. З одного боку, виникає досить складна ситуація при визначенні оподатковуваної бази, томущоїїнепростовиділитиприрізноманіттідоходівзамежамидержави й у її межах. З другого, розмежування платників на резидентів

інерезидентів вимагає своєрідної системи обліку доходів і відповідно податкових вилучень.

Стаття 18 Закону України від 18 лютого 1997 року «Про систему оподаткування», що регулює усунення подвійного оподаткування, зараховує суму доходу або прибутку, отриману платником за кордоном, узагальнусумудоходу, щопідлягаєоподаткуваннювУкраїні, івраховуєтьсяпривизначеннірозміруподатку. Прицьомурозмірзарахованих сумнеможеперевищуватисумуподатку, щопідлягаєсплатівУкраїні. Утакомувипадкуобов’язковимєписьмовепідтвердженняподаткового органу відповідної іноземної держави про факт сплати податку

інаявності міжнародних договорів про усунення подвійного оподаткування.

Подвійне оподаткування не обов’язково означає буквальне використання однакових податкових важелів, воно можливе і при частковому накладенні одного об’єкта на інший, причому це може відбуватися як у рамках однієї держави, так і в разі дії різних податкових систем. Важливо зазначити, що подвійне оподаткування стосується протиріч, що полягають в однотипних податкових механізмах (наприклад, у системі прямих чи непрямих податків), але не при оподаткуванні об’єктів різних за типом податків (прямих і непрямих).

124

Глава 22. Усунення подвійного оподаткування

§ 2. Види подвійного оподаткування

Виділяютькількавидівподвійногооподаткування, середякихнайбільш поширені:

1.Внутрішнє — подвійне оподаткування в країнах, де той самий податок стягується на рівні різних адміністративно-територіальних одиниць. Воно може виступати як:

— вертикальне — сплата однакового податку на місцевому і державному рівні (у Швеції, наприклад, сплачуються місцевий і державний прибутковий податок);

— горизонтальне — оподаткування на одному адміністративному рівні за рахунок відмінностей у визначенні об’єкта оподаткування. (Наприклад, уСШАприсплатіприбутковогоподаткувдеякихштатах вважаються доходом тільки доходи громадян, отримані в його межах;

удругих — тільки доходи, отримані за межами штату; у третіх — усі види доходів.)

2.Зовнішнє (міжнародне) — оподаткування, при якому зіштовхуютьсянаціональнізаконодавстваувизначенніоб’єктачиоподаткування платника; коли платник розглядається як зобов’язана особа за аналогією із законодавством іншої держави.

§3. Шляхи і методи усунення подвійного оподаткування

Усунення подвійного оподаткування може здійснюватися двома шляхами:

односторонньо — зміною національного податкового законодавства;

двосторонньо(багатосторонньо) — наосновіміжнароднихугод, шляхом приведення у певну відповідність національних податкових законодавств.

Дляусуненняподвійногооподаткуваннявикористовуютьсякілька методів.

1. Відрахування — обидві договірні країни обкладають дохід податком, алезаумовивирівнюваннядорівняподаткувкраїнізменшим розміром податку.

125

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

2.Звільнення — означає право на оподаткування певного виду доходу, щоналежитьоднійздоговірнихсторін. Прицьомуперелічуються доходи, які оподатковуються в одній країні і звільняються від обкладання в іншій.

3.Кредит (зовнішній податковий кредит) — залік сплачених податків за кордоном у рахунок внутрішніх податкових зобов’язань.

4.Знижка — розглядається податок, сплачений за кордоном, як витрати, наякізменшуєтьсясумадоходів, щопідлягаютьоподаткуванню. Кредит і знижка дуже схожі, хоча між ними існують принципові відмінності: кредит зменшує розмір податку, що підлягає сплаті,

азнижка зменшує об’єкт оподаткування.

§4. Міжнародний договір як механізм усунення подвійного оподаткування

Міжнародний договір є найважливішим джерелом міжнародного податковогоправа. Податковаугода, якпідкреслюєС. Г. Пепеляєв, має подвійну природу. Дійсно, з одного боку, вона регулюється міжнародним правом, з другого боку, після її інкорпорації в національне податкове право стає елементом внутрішньодержавного податкового законодавства.

Заюридичноючинністюміжнародніподатковіугодибуваютьдвох видів.

I. Угоди, які мають більшу юридичну чинність порівняно з національними податковими законами. Так, відповідно із ст. 19 Закону України від 18 лютого 1993 року, якщо міжнародним договором України, ратифікованим Верховною Радою України, встановлено інші правила ніж ті, що їх містять закони України про оподаткування, то застосовуються правила міжнародного договору.

II. Угоди, що мають рівну юридичну чинність (США, Велика Британія). Дана ситуація породжує масу протиріч, в основі яких лежить зіткнення окремих положень рівних за силою національних і міжнародних норм, хоча після затвердження міжнародного договору він перетворюється на акт, рівний національному, і за особливостями використання мало чим відрізняється від нового національного закону.

Міжнародні угоди, що регулюють податкові відносини, можна об’єднати в три групи.

126

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]