Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkove_pravo_Ukrayini_navch_posib_za_red.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Рішення про застосування арешту активів платника податків приймається керівником податкового органу (його заступником) за поданням відповідного підрозділу податкової міліції при наявності підстав, передбачених пп. 9.1.2 п. 9.1 ст. 9 Закону України від 21 грудня

2000 року.

Арешт активів платника податків може здійснюватися в двох формах:

1)повний арешт — виняткова заборона платнику податків на реалізацію прав розпорядження або користування активами платника податків з їх тимчасовим вилученням або без такого. При вилученні активівризик, пов’язанийзїхзберіганнямабовтратоюїхфункціональнихчиспоживчихякостей, покладаєтьсянаорган, щоприйняврішення про таке вилучення;

2)умовний арешт означає обмеження платника податків щодо реалізації прав власності на такі активи, яке полягає в обов’язковому попередньомуотриманнідозволукерівникавідповідногоподаткового органу на здійснення будь-якої операції платника податків з такими активами. Умовою надання такого дозволу керівником податкового органу є висновок податкового керуючого, що здійснення окремої операції платника податків не призведе до збільшення його податкового боргу або до зменшення ймовірності його погашення.

Арешт може бути накладено на активи строком до 96 годин від години підписання відповідного дозволу керівником податкового органу (його заступником). Цей строк не може бути продовжений в адміністративному порядку, в тому числі за рішенням інших державних органів, за винятком випадків, коли власник арештованих активів не встановлений.

Контрольні питання

1.Гарантіїзабезпеченнявиконанняобов’язкупосплатіподатків і зборів.

2.Податкова застава.

3.Податкова порука.

4.Пеня.

5.Адміністративний арешт активів.

102

Глава 19

Правовий статус податкових органів в Україні

§1. Органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави

Органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, — це державні органи або органи місцевого самоврядування, щоумежахсвоєїкомпетенціїзабезпечуютьнадходженнякоштів у централізовані фонди держави у відплатній (за надання в інтересах платників яких-небудь дій — видача дозволів, необхідних висновків ідокументівіт. ін.) абовбезоплатній(сплатаподатків, зборівтаінших обов’язкових платежів) формі у встановлений строк і відповідно до встановленихрозмірів. Такідержавніорганизасвоїмстатусомнеєподатковими (виняток становлять податкові органи, що входять у системуорганів, якіздійснюютьмобілізаціюкоштівуцентралізованіфонди держави і займають у ній основне місце), хоча їхня діяльність безпосередньо і пов’язана з контролем за сплатою коштів різного роду — податків, зборів, мита, обов’язкових платежів на території України. Так, податкові органи здійснюють контроль за своєчасним і повним надходженням усіх податків і зборів, стягнутих на території України, органи Пенсійного фонду контролюють таке надходження тільки відносно грошового платежу в Пенсійний фонд України.

Системуорганів, щоздійснюютьмобілізаціюкоштівуцентралізовані фонди держави, становлять структури:

1.Податкові органи.

2.Митні органи.

3.Органи Пенсійного фонду України.

4.Органи Фонду соціального страхування по тимчасовій утраті працездатності.

5.Органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України.

6.Органи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

103

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

7.Міністерство внутрішніх справ.

8.Органи судової влади.

9.Органи, що здійснюють реєстрацію актів громадянського стану.

10.Органи, що здійснюють реєстрацію механічних транспортних засобів.

11.Органи місцевого самоврядування.

Даний перелік органів не є вичерпним, однак охоплює найбільш важливі.

Митні органи. Діяльність митних органів в Україні регулюється декількома нормативними актами, до яких належить Митний кодекс Українивід11 липня2002 року, постановаКабінетуМіністрівУкраїни від 18 липня 2007 року «Положення про Державну митну службу», постанова Кабінету Міністрів України від 8 липня 1994 року «Про створення територіальних митних управлінь».

Систему митних органів становлять Державний митний комітет України, територіальні митні управління, митниці та інші митні установи. Територіальнімитніуправлінняздійснюютьбезпосереднєкерівництво митними управліннями, розташованими на відповідній території.

Митна справа в Україні містить у собі встановлення порядку й організацію переміщення через митний кордон товарів і предметів, обкладання митом, оформлення, здійснення контролю й інших заходів щодо реалізації митної політики в Україні.

Митніорганиякоргани, щоздійснюютьмобілізаціюкоштівуцентралізовані фонди держави, стягують податок на додану вартість і акцизи, що застосовуються до товарів, увезеним (що пересилається) на митну територію і що вивозиться з цієї території (тобто непрямі податки, стягнуті в подібних ситуаціях), мито, митні збори.

Органи Пенсійного фонду України.

Діяльність органів Пенсійного фонду в Україні регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2007 року «Про затвердження Положення про Пенсійний фонд України», Законом України від 26 червня 1997 року «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», Постановою правління Пенсійного фонду України від 29.12.2003 р. «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до

104

Глава 19. Правовий статус податкових органів в Україні

Пенсійного фонду України». Контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням і надходженням збору здійснюється також органами Пенсійного фонду України.

Органи Пенсійного фонду України як органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, здійснюють контрользаповнимісвоєчаснимнадходженнямуПенсійнийфондУкраїни збору на обов’язкове державне пенсійне страхування. Дана функція забезпечуєтьсянасампередоблікомплатників, зобов’язанихсплачуватитакийзбір; визначеннямдиференційованихставокзборудлярізних груп платників; визначенням недоїмки і пені за несвоєчасну сплату збору; визначенням джерела погашення недоїмки; дією системи звітностіплатниківпенсійногозбору, атакожуціломуконтролемзасплатою збору платниками.

Органи Фонду соціального страхування по тимчасовій утраті працездатності. Грошові надходження у Фонд соціального страхування по тимчасовій утраті працездатності регулюються на підставі постанови правління Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності від 26 червня 2001 року «Про затвердження Інструкції про порядок надходження, обліку і витрати коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».

Органи Фонду соціального страхування по тимчасовій утраті працездатності як органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізованіфондидержави, здійснюютьконтрользанадходженнямстрахових внесків у Фонд соціального страхування по тимчасовій утраті працездатностінасампередвідосіб, щоєобов’язковимистраховиками. Дана функція забезпечується обліком обов’язкових і добровільних страховиків; визначеннямдиференційованихставокстраховоговнеску длярізнихгрупплатників; дієюсистемизвітностіплатниківподаному платежу.

Органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України. Сплата страхового внеску в даний Фонд регулюється постановою правління Фонду соціальногострахуваннявіднещаснихвипадківнавиробництвііпрофесійних захворювань України від 12 липня 2007 року «Про затвердження Інструкції про порядок перерахування, обліку і витрати страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України».

105

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України як органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, контролюють надходження страхових унесків у даний Фонд насамперед від осіб, що є обов’язковими страховиками такого Фонду. Дана функція забезпечується обліком обов’язкових і добровільних страховиків; визначеннямдиференційованихставокстраховоговнескудлярізнихгруп платників; дією системи звітності платників по даному платежу.

Органи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Сплата внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттярегулюєтьсяНаказомМіністерствапраціісоціальноїполітики України від 18 грудня 2000 р. «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіттяй облікуїх надходження у Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття».

Органи Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхуванняУкраїнинавипадокбезробіттяякоргани, щоздійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, здійснюють контроль за надходженням страхових унесків у даний Фонд. Дана функція забезпечується обліком обов’язкових і добровільних страховиків; визначенням диференційованих ставок страхового внеску для різних груп платників; дією системи звітності по даному платежу.

Міністерство внутрішніх справ. Міністерство внутрішніх справ як орган, що здійснює мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, стягує плату за видачу суб’єктам підприємницької діяльностідозволунавиготовленняпечатокіштампів, безякихдіяльністьтаких суб’єктів є недійсною.

Відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 11 січня 1999 року «Про затвердження Інструкції про порядок видачі міністерствамііншимцентральниморганамвиконавчоївлади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об’єднанням і громадянам дозволів на право відкриття і функціонування штемпельнограверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також порядку видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів» для одержання дозволів на вищезазначені дії надається пакет документів. При цьому платіжні доручення чи квитанції

106

Глава 19. Правовий статус податкових органів в Україні

про оплату дозволу — невід’ємна частина документів, що надаються в міліцію.

Органи судової влади. При розгляді органів судової влади як органів, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, мова насамперед йде про стягнення судами плати за здійснення юридичнозначущихдійвінтересахплатниківівидачуїмвідповідних документів, тобто державного мита. Особливості застосування механізму державного мита регулюються Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року «Про державне мито».

Узв’язкузцимсудовавладазовсімобґрунтованобереучастьуфінансовій діяльності держави насамперед на стадії мобілізації коштів у публічні фонди.

Органи, що здійснюють реєстрацію актів громадянського стану.

Органи, що здійснюють реєстрацію актів громадянського стану як органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, як і органи судової влади, стягують плату (державне мито) за здійснення юридично значущих дій в інтересах платників і видачу їмвідповіднихдокументів. ВідповіднодоДекретуКабінетуМіністрів України від 21 січня 1993 року «Про державне мито» державне мито стягуєтьсязаздійсненнятакихактівгромадянськогостану: реєстрація шлюбу, реєстрація розірвання шлюбу, реєстрація зміни прізвища, ім’я тапобатькові, реєстраціяповторноїзмінипрізвища, ім’яіпобатькові, не пов’язаного з реєстрацією шлюбу, за видачу свідоцтва у зв’язку зі зміною, доповненням, виправленням і відновленням записів про реєстрацію громадянського стану, за видачу повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану і т. ін.

Органи, що здійснюють реєстрацію механічних транспортних засобів. Органи, щоздійснюютьреєстраціюмеханічнихтранспортних засобів (органи державтоінспекції), як органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди держави, контролюють сплату податку з власників транспортних засобів на первісному етапі. Відповідно до Закону України від 11 грудня 1991 року (у ред. від 6 грудня 2006 року) «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» платники податку зобов’язані пред’являти органам, що здійснюють реєстрацію чи перереєстрацію технічний огляд транспортних засобів квитанції чи платіжні доручення про сплату податку як за попередній, так і за поточний період.

107

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Органи місцевого самоврядування. Органи місцевого самовряду-

вання як органи, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані державніфонди, стягуютьплатузадержавнуреєстраціюіперереєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності. Відповіднодо Закону України 15 травня 2003 року «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» для державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності останній надає в орган державної реєстрації пакет документів, серед яких в обов’язковому порядку повинен бути документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

§2. Система податкових органів

Усистемі органів, що здійснюють мобілізацію коштів у централізовані фонди, державні податкові органи займають головне місце, оскільки контролюють своєчасне і повне надходження податків і зборів, що сплачуються на території України. Дане повноваження є їх основним, оскільки саме з цією метою і створена така спеціалізована структура.

До системи органів державної податкової служби належать: ДержавнаподатковаадміністраціяУкраїни, державніподатковіадміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва

іСевастополя), районах умістах. У складіорганів державноїподаткової служби перебувають відповідні спеціальні підрозділи по боротьбі зподатковимиправопорушеннями— податковаміліція. Державнаподаткова адміністрація України залежно від кількості платників податків та інших місцевих умов може створювати міжрайонні (на два

ібільше райони), об’єднані (на місто і район) державні податкові інспекції й у їх складі відповідні підрозділи податкової міліції.

Виділяють такі загальні функції всіх підрозділів Державної податкової служби (загальні функції податкових органів):

1. Здійснювати на підприємствах, в установах і організаціях незалежновідформвласностійугромадян, утомучислігромадян-суб’єктів підприємницької діяльності, перевірки грошових документів, бухгалтерськихкниг, звітів, кошторисів, декларацій, товарно-касовихкнигта інших документів незалежно від способу надання інформації, пов’язаних з нарахуванням і сплатою податків.

108

Глава 19. Правовий статус податкових органів в Україні

2.Одержуватибезкоштовновідпідприємств, установ, організацій, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності довідки, копії документів про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, витрати підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності і громадян про розрахункові, валютні та інші рахунки, інформацію про наявність і оборот коштів на цих рахунках.

3.Обстежуватибудь-яківиробничі, складські, торговітаіншіприміщення підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності і житло громадян, якщо вони використовуються як юридичнаадресасуб’єктапідприємницькоїдіяльності, атакождляодержання доходів.

4.Вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій, а також від громадян, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податкового законодавства і законодавствапропідприємницькудіяльність, контролюватиїхвиконання, а також припинення дій, що перешкоджають здійсненню повноважень посадовими особами органів державної податкової служби.

5.Застосовувати до підприємств, установ, організацій і громадян фінансові санкції в порядку і розмірах, установлених законом, тощо.

§3. Податкові адміністрації і податкові інспекції

Найменування державного органу — одна з форм вираження його змісту, його правового положення. Іменуючи податковий орган законодавець використовує дві назви — адміністрація та інспекція, тим самим підкреслюючи відмінності в змісті державно-владних повноважень, різний статус суб’єктів, що входять у систему таких органів, підпорядкованість однієї владної структури іншій.

ДержавнаподатковаадміністраціяУкраїниєвищоюланкоювсистеміорганівдержавноїподатковоїслужби. Податковіінспекції, будучи самостійними організаційно-відокремленими органами в системі органівдержавноїподатковоїслужби, виступаютьнасампередструктурнимипідрозділамиДержавноїподатковоїадміністраціїУкраїни, перебуваючиувідносинахпідпорядкування, ідіютьумежахвстановлених закономпроцедур. Такимчином, закріпленіумовидлярозподілуфункцій між ними, що забезпечує взаємозв’язок підпорядкованості для

109

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

найбільш ефективного функціонування. Водночас податкові адміністрації і податкові інспекції утворюють єдиний цілісний комплекс із наявністю тісних зв’язків, об’єднаних у єдину систему, — систему органів державної податкової служби України.

Повноваження податкових адміністрацій і податкових інспекцій закріплені насамперед у Законі України від 4 грудня 1990 року (у ред. від 24 грудня 1993 року) «Про державну податкову службу в Україні», Законі України від 21 грудня 2000 року «Про порядок погашення зобов’язаньплатниківподатківпередбюджетамиідержавнимицільовими фондами».

§ 4. Податкова міліція

Створення податкової міліції стало необхідною умовою управління податковою системою. Поряд з Державною митною службою, підрозділами по боротьбі з економічними злочинами, Міністерством внутрішніх справ податкова міліція є частиною сил, що забезпечують економічну безпеку України.

Податкова міліція являє собою спеціалізований правоохоронний державний орган виконавчої влади, що забезпечує законність і правопорядок у сфері податкових правовідносин та діє в складі органів державноїподатковоїслужби. Податковаміліція— цевоєнізований, контролюючий, оперативно-розшуковий і одночасно правоохоронний орган.

Завданнями податкової міліції є:

1.Запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їхрозкриття, розслідуванняівиробництвопосправахпро адміністративні правопорушення.

2.Розшук платників, що ухиляються від сплати податків, інших платежів.

3.Попередження корупції в органах державної податкової служби

івиявлення її фактів.

4.Забезпечення безпеки діяльності працівників державної податкової служби, захисту їх від протиправних зазіхань, зв’язаних з виконанням службових обов’язків.

До складу податкової міліції входять:

– Головнеуправлінняподатковоїміліції, Слідчеуправлінняподатковоїміліції, Управлінняпоборотьбізкорупцієюворганахдержавної

податкової служби Державної податкової адміністрації України;

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]