Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkove_pravo_Ukrayini_navch_posib_za_red.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

50 см3; автомобілі спеціального призначення: швидкої допомоги і пожежні; машини і механізми для сільськогосподарських робіт; транспортні засоби вантажні, самохідні, які використовуються на заводах, у портах і аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані; окремі види яхт, вітрильних судів і човнів, спортивний водний транспорт.

Податок із власників транспортних засобів не стягується за транспортнізасоби, якщовонинеперебуваютьнаоблікуДержавтоінспекції чи інших органах, які проводять їх реєстрацію, перереєстрацію або техогляд. Якщо право користування транспортним засобом передано задорученняміншійособі, податокізвласниківтранспортнихзасобів сплачується його власником від його імені чи особою, якій воно передано, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом за місцем проживання власника.

Контрольні питання

1.Становлення податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів.

2.Платники податку.

3.Об’єкт та ставка податку.

4.Пільги щодо податку.

202

Глава 30

Податок на промисел

§1. Місце податку на промисел

уподатковій системі України

Сплата податку на промисел здійснюється в Україні відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 17 березня 1993 року «Про податок на промисел»1.

Особливістю цього податку є те, що його застосування поширюєтьсятількинаторговудіяльністьфізичнихосіб, незареєстрованихяк суб’єктипідприємницькоїдіяльності. Зторговоїдіяльностіпрактично почався процес демонополізації економіки.

КонцепціярозвиткувнутрішньоїторгівліУкраїнивизначаєзагальнустратегіюіпріоритетнінапрямидержавногорегулюваннярозвитку внутрішньої торгівлі в ринково орієнтованій системі господарських відносин і спрямована на підвищення ефективності організаційноекономічнихперетвореньуторгівлі. Перехіддосистемивільногопереміщення товарів поки що не призвів до формування повноцінного споживчого ринку. Споживчий ринок сьогодні — це ринок деформованої структури попиту через неплатоспроможність населення; ринок товарівнизькоїякості; ринок, уякомумасовіпорушеннязбокусуб’єктів господарюваннясталиоб’єктивноюреальністю. Узв’язкузнестабільністю економіки України поки неможливий відхід від стихійних нерегульованих ринків, що формуються за рахунок виплати заробітної плативнатуральнійформі, торгівліпродукцією, вирощеноїнавласній земельній ділянці, і т. ін.

§ 2. Платники податку на промисел

Платниками податку на промисел є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства (далі громадяни) які мають постійне місце проживання або не мають його в Україні, якщо вони не зареєстровані як суб’єкти підприємництва і здійснюють несисте-

1 Відом. Верхов. Ради України. – 1993. – № 19. – Ст. 208.

203

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

матичну, небільшчотирьохразівпротягомкалендарногороку, продаж виготовленої, переробленої або купленої продукції, предметів або товарів.

Платниками виступають громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства та особи, що не мають постійного місця проживання. Підставоюдляподібногорозмежуванняєстатусгромадянина, що визначається Законом України від 18 січня 2001 року «Про громадянство України». Громадянство України визначає постійний правовий зв’язок особи і держави, що виражається в їх взаємних правах і обов’язках.

Іноземці мають право займатися в Україні підприємницькою діяльністю, передбаченою законодавством України. При цьому вони мають такі ж права й обов’язки, як і громадяни України, якщо інше не встановлене Конституцією і законами України. Іноземці сплачують податкиізборивідповіднодозаконівУкраїниіміжнароднихдоговорів України.

І ще ряд зауважень щодо цього елемента правового механізму податку на промисел. По-перше, платниками є особи, які не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності. По-друге, платники здійснюють несистематичну діяльність із продажу товарів (у цьому випадку законодавцем закріплений і кількісний критерій несистематичності — чотири рази в календарному році). По-третє, несистематичномупродажупідлягає: а) виготовлена; б) перероблена; в) придбана продукція.

§ 3. Об’єкт оподаткування

Об’єктом оподаткування є сумарна вартість товарів за ринковими цінами, що визначається громадянином у декларації, поданої до державної районної (міської) податкової інспекції за місцем проживання, а громадянином, що не має постійного місця проживання в Україні,— за місцем реалізації товару.

Податок на промисел сплачується у вигляді придбання одноразового патенту на торгівлю, вартість якого визначається на підставі вказаної платником сумарної вартості товарів і ставки податку. Особливістю визначення об’єкта оподаткування є те, що сума податку за

204

Глава 30. Податок на промисел

невикористаним патентом поверненню не підлягає. Мінімальний строк дії одноразового патенту — три, а максимальний — сім календарних днів.

Придбання патенту здійснюється на підставі поданої декларації, в якій зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові платника; адреса проживання; найменування і вартість товару; кількість днів; кількість товару; вартість одиниці товару; сумарна вартість товару. Декларація, на підставі якої визначається об’єкт оподаткування, подається в податкову інспекцію за місцем проживання громадян України або в податковий орган за місцем реалізації товару (якщо громадянин не має постійного місця проживання). У декларації, крім загальних відомостей про громадянина, вказується перелік товарів, що передбачається реалізувати, і їх вартість.

ФормадеклараціївстановлюєтьсяДержавноюподатковоюадміністрацією України.

§ 4. Ставка податку

Ставка податку на промисел встановлена в розмірі 10 % від зазначеноївдеклараціївартостітовару, щопідлягаєпродажупротягомтрьох днів, але не менше розміру однієї мінімальної заробітної плати. У випадкузбільшеннястрокупродажутоварівдосемиднівставкаподатку збільшується до 20 %. Таким чином, ставка для визначення вартості одноразовогопатентуприздійсненніторговоїдіяльностізурахуванням податку на промисел становить:

1)10 % — у випадку придбання одноразового патенту на 3 дні;

2)20 % — у випадку придбання одноразового патенту на 7 днів. Збільшенняставкизалежновідзбільшеннястрокупродажутовару

до7 днівобумовленетим, щоза7 днівможливістьреалізуватибільший обсяг товарів зростає і, отже, для забезпечення дохідної частини місцевогобюджетуподатокстягуєтьсявподвійномурозмірі. Особливістю сплати податку на промисел є те, що вартість патенту, що придбавається, не може бути нижче граничного розміру (одного неоподатковуваного мінімуму).

Податокнапромиселзараховуєтьсядомісцевихбюджетівзамісцем придбання одноразового патенту.

205

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]