Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

§ 4. Фіксація результатів відтворення обстановки та обставин події

Основним способом фіксації результатів відтворення обстановки та обставин події є протокол, який складається відповідно до вимог статей 84, 85, 195 КПК. За своєю струк­турою у протоколі виділяють три частини: вступну, описо­ву і заключну. ----------------------------------------------------------------------- 337

22 1-280

В описовій частині протоколу слідчого експерименту містяться такі відомості: точне місце проведення слідчої дії; метеорологічні, звукові та інші умови; обстановка (як­що її було реконструйовано, то зазначається, як і на під­ставі яких даних); розміщення учасників перед початком дослідів; зміст кожного досліду; одержані результати та ін. Тут також слід зазначати: звідки почався маршрут пря­мування до місця перевірки, як він проходив, які показан­ня давав обвинувачений (підозрюваний чи свідок), які дії він виконував на місці події, які запитання ставилися осо­бі, показання якої перевіряються, які вона давала відпо­віді, які сліди чи предмети були виявлені під час перевірки показань на місці.

У протоколі відтворення обстановки і обставин події містяться дані про заяви та зауваження учасників слідчої дії (якщо вони мали місце), про час початку і закінчення відтворення, про попередження учасників щодо нерозго-лошення даних слідства. Протокол складає особа, яка про­водить слідчу дію, а підписують його всі особи, які брали участь у відтворенні обстановки та обставин події, поняті та слідчий.

Додатковими способами фіксації результатів відтво­рення обстановки і обставин події є складання планів і схем, використання фото-, кіно-, відеозйомки, звукоза­пису. Метою такої фіксації є наочне відображення обста­новки і обставин відтворюваної події. Так, плани і схеми дозволяють відобразити розташування ділянок місцевості й приміщень, розміщення всіх предметів і учасників слід­чої дії. На планах і схемах бажано намітити маршрут руху Із зазначенням його початку та закінчення, проміжні зу­пинки, місця проведення дослідів тощо.

Фотозйомку доцільно застосовувати для фіксації вза­ємного розташування учасників відтворення обстановки і

338 _ _ _

_________________Глава 20. Відтворення обстановки і обставин події

обставин події, важливих елементів дослідів або пересу­вання учасників перевірки показань на місці, їх результа­тів. Окремі моменти під час слідчої дії фотографуються за правилами судово-оперативної зйомки.

Відеозйомка має певні переваги у порівнянні з фото­графуванням. Вона дозволяє зафіксувати всі дії обвинува­ченого (чи свідка) в динаміці, послідовність цих дій, ініціа­тиву обвинуваченого у показі та розповіді під час відтво­рення обстановки і обставин події.

339

22-1-280

Розділ третій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

Глава 21. Призначення та проведення судових експертиз

§ 1. Поняття судової експертизи, її види та значення

У кримінально-процесуальній діяльності спеціальні знан­ня використовуються у двох формах: при залученні фа­хівців під час окремих слідчих (судових) дій та в межах проведення експертизи. Під час здійснення правосуддя ве­лику допомогу слідству та суду надає судова експертиза.

Судова експертиза — це процесуальна дія, яка поля­гає в дослідженні експертом за завданням слідчого або судді речових доказів та інших матеріалів з метою вста­новлення фактичних даних та обставин, які мають зна­чення для правильного вирішення справи.

Проведення судової експертизи регламентовано За­коном України «Про судову експертизу», КПК (стаття­ми 75—77, 196—205, 310—312) і Цивільним процесуаль­ним кодексом України (далі — ЦПК) (статті 57—61). Згідно з чинним законодавством України експертиза признача­ється у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні по справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання (ч. 1 ст. 75 КПК). До спеціальних знань відносяться будь-які знання та уміння об'єктивного харак­теру, отримані внаслідок вищої професійної підготовки, наукової діяльності, досвіду практичної роботи, що відпо­відають сучасному науково-практичному рівню.

У теорії кримінального процесу та криміналістики судо­ва експертиза визначається як дослідження, що провади­ться у відповідності з кримінально-процесуальним або ци-

340-----------------------------------------------------------------------------