Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

§ 4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій

Допит потерпілої має важливе значення, оскільки їй відомі важливі подробиці вчиненого щодо неї зґвалтуван­ня та, можливо, дані про особу ґвалтівника. Допит прово­дять негайно після порушення кримінальної справи. Такий допит повинен бути докладним — слід з'ясувати деталі вчиненого злочину, оскільки саме вони, як правило, мають значення при виявленні злочинця, а також при подальшій перевірці показань потерпілої. Потерпіла іноді з почуття ----------------------------------------------------------------------- 435

28*1-280

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

сорому не хоче повідомляти подробиці. Слідчий повинен роз'яснити, що це необхідно для встановлення об'єктивних обставин злочину, а також те, що під час розслідування зберігатиметься таємниця одержаних даних, а на суді ця категорія справ слухається у закритому засіданні.

При допиті необхідно з'ясувати такі питання: де мало місце зґвалтування; коли, у якій обстановці, як потерпіла опинилася на місці події; поведінка злочинця до і після вчинення злочину; чи мало місце фізичне або психічне на­сильство і у чому воно виявилося; чи застосовував при цьому злочинець знаряддя, якщо це так, то які саме.

Якщо потерпіла повідомляє, що вона перебувала у мо­мент зґвалтування у безпорадному стані, необхідно з'ясу­вати у неї, у чому саме виявлявся її безпорадний стан, які його причини. Так, якщо потерпіла пояснює безпорадний стан алкогольним сп'янінням, то слід докладно з'ясувати: коли, що і в якій кількості вона випила, який вплив на неї раніше мав алкоголь. Це сприятиме вирішенню питання про ступінь сп'яніння, оскільки тільки високий його сту­пінь визнається причиною безпорадного стану.

Необхідно також з'ясувати: чи чинила потерпіла опір насильнику, у якій формі він відбувався; чи могли зали­шитися сліди (на одязі та тілі злочинця); як вона була одя­гнута у момент зґвалтування, де цей одяг знаходиться, чи підлягав він пранню або хімічному впливу; чи є сліди боро­тьби та насильства на її тілі та одязі; які предмети, що на­лежать їй або злочинцю, могли залишитися на місці події; як був одягнутий ґвалтівник. Якщо потерпілій невідома особа, яка вчинила злочин, то при допиті найдокладніше слід з'ясувати ознаки зовнішності злочинця, які сприяли б його розшукові.

При допиті не всі потерпілі однаковою мірою можуть відтворити ознаки зовнішності злочинця. Це залежить від 436 -----------------------------------------------------------------------

Глава 25. Розслідування зґвалтувань

суб'єктивних та об'єктивних чинників, що мають вплив на сприйняття. Потерпіла, яка має аналітичний тип сприй­няття, може докладно повідомити прикмети злочинця, хо­ча бачила його не довго. Однак частіше зустрічаються осо­би з синтетичним типом сприйняття, які уявно запам'ято­вують образ у цілому. Вони не 'здатні відтворювати особ­ливості зовнішності злочинця, однак можуть його упізна­ти. У цих випадках доцільно використовувати фоторобот, рисований суб'єктивний портрет тощо.

Якщо потерпілій відома особа, яка вчинила злочин, слід з'ясувати все, що стосується характеру взаємин між нею та підозрюваним (чи не було підстав у підозрюваного вважати, що опір потерпілої був удаваним).

При допиті необхідно з'ясувати, чи добровільно потер­піла подала заяву про зґвалтування, а також хто може підтвердити факти щодо злочину, який розслідується. Як­що потерпілу допитують через значний час після зґвалту­вання, необхідно перевірити, чи не вагітна вона, чи немає ознак венеричного захворювання.

Розшук та затримання злочинця належать до опера­тивних дій (іноді по «гарячих слідах»). У цих випадках до­цільно користуватися допомогою потерпілої, яка найбільш повно може визначити особу, котра вчинила зґвалтування. У розшуку та затриманні злочинця беруть участь праців­ники карного розшуку. Відповідно до ст. 114 КПК слідчий може дати доручення працівникам органів дізнання, яке є обов'язковим для виконання. Як правило, у такому дору­ченні вказується, що саме необхідно зробити, визначають­ся строки виконання.

Огляд місця події, як правило, також проводиться з участю потерпілої. Особливу увагу при цьому приділяють виявленню та опису місця зґвалтування, його розташуван­ню по відношенню до дороги, житлових будинків тощо. Ва------------------------------------------------------------------------ 437

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ

жливо оцінити, чи збігається обстановка на місці події з отриманими раніше показаннями або поясненнями заяв­ниці, виявити сліди, що вказують на зґвалтування, або ре­чі, що належать злочинцю чи потерпілій (окуляри, ґудзи­ки, хусточка тощо).

У процесі огляду необхідно звернути увагу на можли­вість наявності на одязі, взутті та тілі насильника ґрунто­вих забруднень та рослинних часток, взяти їх проби для експертних досліджень. Пошук мікрочасток слід проводи­ти під час огляду місця події (важливо дотримуватися за­ходів, які запобігають їх втраті, а також забезпечити, щоб ніхто з учасників огляду не зміг залишити на місці події побічних мікрочасток або слідів). При цьому слід підготу­вати необхідні технічні засоби: лупи, ліхтарі, пінцет, папе­рові пакети. Здійснювати пошук рекомендується тільки при достатньому освітленні. Предмети доцільно розгляда­ти як у прямому, так і у косопадаючому освітленні, не до­пускати їх різкого струсу.

Обшук та виїмка. При затриманні підозрюваного про­водяться такі види обшуку: а) обшук особи; б) обшук за місцем проживання; в) обшук за місцем роботи. Мета об­шуку — відшукати предмети, які знаходились у підозрю­ваного в момент зґвалтування або раніше належали потер­пілій. Проводиться обшук при неухильному дотриманні вимог закону (статті 177, 181, 183, 184 КПК та ін.).

До виїмки звертаються, як правило, на початку роз­слідування. Ця слідча дія повинна проводитись у всіх ви­падках порушення кримінальної справи за фактом зґвал­тування, оскільки на одязі потерпілої та підозрюваного майже завжди залишаються сліди насильства (плями кро­ві, сперми та ін.), які пізніше використовуються як докази. Вилучається той одяг, який був на потерпілій та підозрю­ваному в момент події. 438 -----------------------------------------------------------------------