Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 13. Кримінальна реєстрація

§ 1. Поняття і значення кримінальної реєстрації

Успішному розкриттю, розслідуванню і попередженню злочинів сприяє діюча система кримінальної реєстрації в Україні. Кримінальна реєстрація — це цілеспрямований систематичний облік певних об'єктів для наступного ви­користання реєстраційних даних при розслідуванні зло­чинів, для розшуку злочинців і речових доказів, з'ясу­вання обставин, які супроводять злочин. Систему кри­мінальної реєстрації утворюють різні види криміналістич­ного обліку.

Криміналістичний облік — це система реєстрації, си­стематизації та зосередження об'єктів або відомостей про них за їхніми ідентифікаційними ознаками з метою вико­ристання облікових даних для розкриття та попередження злочинів, яка ґрунтується на наукових даних і узагальнен­нях практики боротьби зі злочинністю. Криміналістичні обліки здійснюються органами МВС України відповідно до настанови «Про діяльність експертно-криміналістичної служби МВС України», затвердженої наказом МВС Украї­ни від 30.08.99 р.

Безпосереднім призначенням кримінальної реєстрації є утворення попередніх умов для ідентифікації об'єктів, що реєструються, наведення про них відповідних довідок. За допомогою реєстраційних даних здійснюється розшук та ідентифікація об'єктів шляхом порівняння матеріалів реєстрації з ознаками об'єкта, що перевіряється. Кожний вид криміналістичного обліку — це фактично інформацій­но-пошукова система, тому ведення і використання кри-__________________________________,----___ 167

Розділ другий. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА

міналістичних обліків передбачає широке застосування ін­формаційних Технологій та можливостей ЕОМ.

За допомогою кримінальної реєстрації вдається ви­рішувати такі завдання розслідування, як встановлення факту притягнення особи раніше до кримінальної відпо­відальності; виявлення невідомого злочинця, який зник з місця події, або особи, яка вчинила втечу з місць позбав­лення волі; ідентифікацію злочинця за його слідами; вста­новлення особи невпізнаного трупа та ін.

У вузькому розумінні реєстрація являє собою процес фіксації в установленому порядку ознак об'єктів в обліко­вих документах за наявності необхідних підстав. У кри­міналістичному обліку використовуються різні способи ре­єстрації та фіксації ознак об'єкта: описово-письмовий, дак­тилоскопічний, фотографічний, графічний, колекційний.

Наукову основу кримінальної реєстрації складають положення про індивідуальність кожного об'єкта, відносну стійкість його ознак та можливість ідентифікації. Форму­вання криміналістичної реєстрації на науковій основі було започатковано наприкінці XIX ст. французьким криміна­лістом А. Бертильоном, який розробив і впровадив в прак­тику боротьби зі злочинністю антропометричний метод ре­єстрації. Більш прогресивним методом, який прийшов че­рез декілька років на зміну антропометрії, став дактилос­копічний метод реєстрації злочинців.

§ 2. Види криміналістичних обліків

Система криміналістичного обліку складається з різ­них його видів. Залежно від вирішуваних завдань криміна­лістичні обліки поділяються на оперативно-пошукові та інформаційно-довідкові, а залежно від рівня концентрації інформації — на центральні, регіональні та місцеві. 168-----------------------------------------------------------------------