Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 25. Розслідування зґвалтувань

ності призначаються відповідно судово-медична, криміна­лістичні або інші види експертиз.

При перевірці версії про погрозу насильства та його застосування необхідно встановити, яким способом і як дов­го чинила опір потерпіла, якими були її поведінка та стан після статевого акту, характер та локалізація ушкоджень на одязі та тілі підозрюваного і потерпілої. Аналогічним чином перевіряється версія про те, що недостатньо актив­ний опір з боку потерпілої міг бути сприйнятий як удава­ний, а не як реальний. З метою перевірки цієї версії необ­хідно встановити, чи давала сама обстановка підставу роз­раховувати на допомогу з боку перехожих, інших осіб або чекати такої допомоги було марно (поле, ліс, віддаленість від населених пунктів). При перевірці цієї версії слід з'я­сувати, чи вчинив підозрюваний дії, спрямовані на ство­рення у потерпілої уявлення про реальність погрози, яке було у нього знаряддя, котрим він погрожував, де воно знаходиться.

При перевірці версії про завідомо неправдиве повідом­лення про вчинення злочину в плані розслідування слід передбачити вивчення та встановлення таких обставин:

1) як стало відомо про зґвалтування: ким і з чиєї ініціа­тиви, коли, чи добровільно подана заява, за яких обставин стало відомо про самий факт зґвалтування (іноді з'ясуван­ня цих обставин дозволяє дійти висновку про добровільні статеві зносини);

2) чи дозволяли об'єктивні умови вчинити зґвалтуван­ня (обстановка вчинення злочину, погодні умови та інші чинники іноді можуть вказувати на неправдивість заяви);

3) чи є на тілі потерпілої та її одязі сліди насильства: синці, садна та інші ушкодження;

4) в яких стосунках перебувала заявниця з підозрюва­ним до події злочину (чи іншої події) (особисті, службові,

_------------------------------------------------------------------------------ 431

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

сімейні, майнові або інші стосунки, які могли стати підста­вою для завідомо неправдивого повідомлення про вчинен­ня злочину).

Крім вказаних обставин, при перевірці цієї версії зале­жно від конкретних умов можуть з'ясовуватися й інші пи­тання, які сприяють встановленню істини по справі.

§ 3. Наступний етап розслідування

Як правило, в результаті слідчих дій, проведених на початковому етапі, з'ясовано основні обставини щодо події злочину: коли, де та в якій обстановці було вчинено зґвал­тування; у чому знайшло вираз фізичне та психічне наси­льство; чим погрожував насильник потерпілій та чи засто­совував при цьому яку-небудь зброю; які ушкодження бу­ли спричинені потерпілій і чим; чи чинила вона опір, у чо­му це виявлялося; чи є сліди її опору на одязі та тілі ґвал­тівника; чи був злочин закінчений, якщо ні, то чому; які сліди насильства залишилися на тілі та одязі потерпілої; чи була дефлорація; чи перебувала потерпіла в момент на­сильства у хворобливому або безпорадному стані; чи жила вона раніше статевим життям; хто міг бачити її та насиль­ника на місці події до або після того, що сталося; чи знайо­ма потерпіла з насильником, які в них стосунки; чи просив він її відмовитися від заяви про зґвалтування, що за це обіцяв, чим підтверджується цей факт та ін.

Крім цього, слідчий вже має свідчення про особу по­терпілої та підозрюваного. Наступні дії слідчого пов'язані із перевіркою інформації та складанням розгорнутого пла­ну розслідування. Особливості наступного етапу розсліду­вання багато в чому залежать від того, наскільки повно до­сліджені на початковому етапі версії про обставини зґвал­тування, стосунки та поведінку потерпілої і підозрювано-432 -----------------------------------------------------------------------