Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

§ 5. Профілактичні дії слідчого при розслідуванні крадіжок

Обставини, які сприяють вчиненню крадіжок, хоча й суттєво розрізняються залежно від конкретного виду да­них діянь, однак можуть бути згруповані за деякими за­гальними ознаками. До числа таких належать:

1) розміщення торговельних підприємств і складів у приміщеннях, не пристосованих для схову товарів і мате­ріальних цінностей;

2) відсутність охоронної сигналізації (або її несправ­ність), недостатнє освітлення у нічний час;

3) відсутність контролю за сторонніми особами (в бу­динках відпочинку, санаторіях, пансіонатах, готелях, гур­тожитках);

--------.-----------------------------------------------------------------------------549

г

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ________

4) примітивність і доступність конструкцій вхідних две­рей та засувних пристроїв у жилих будинках;

5) відсутність у будинках житлового фонду спеціаль­них постів спостереження й охорони з числа непрацюючих мешканців (пенсіонерів, домогосподарок та ін.) або кодових замків, що обмежують доступ сторонніх осіб;

6) віктимна поведінка власників квартир, а також ро­з'єднаність сусідів по сходовому майданчику;

7) недостатньо кваліфікований підбір матеріально від­повідальних осіб і працівників охорони та ін.

Обставини, що сприяють вчиненню крадіжок, встанов­люються під час проведення слідчих дій та оперативно-ро-зшукових заходів. Особливого значення щодо цього набу­вають огляд місця події, допит службових та матеріально відповідальних осіб, потерпілих, криміналістичні експер­тизи, слідчий експеримент і перевірка показань на місці. Відомості, отримані під час проведення цих слідчих дій, узагальнюються слідчим і по них складаються мотивовані подання до відповідних організацій, готуються публікації у пресі, інформації по радіо і телебаченню, виступи у трудо­вих колективах. До заходів профілактичного характеру також належать популяризація засобів технічного захисту особистого і приватного майна громадян, виявлення осіб, схильних до вчинення крадіжок, і нагляд за ними.

Глава ЗО. Розслідування грабежів і розбоТв

550

Глава ЗО. РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ

§ 1. Криміналістична характеристика грабежів і розбоїв

Грабежі та розбої є тяжкими злочинами, покарання за які передбачені статтями 186, 187 КК. При їх вчиненні зло­чинці прагнуть заволодіти матеріальними цінностями та (або) спричинити шкоду здоров'ю потерпілого. Тому кри­міналістична характеристика цих злочинів охоплюється їх основними схожими особливостями. Законодавець розме­жував грабежі та розбої, виходячи з міри небезпеки наси­льства, застосованого при їх вчиненні.

Особам, які вчиняють грабежі й розбої, притаманні ци­нізм, зухвалий і нахабний характер злочинних дій. Такі злочини звичайно вчиняються в присутності очевидців у парках, на вокзалах, у громадському транспорті, кафе та інших громадських місцях. При цьому злочинці розрахо­вують, що очевидці не перешкоджатимуть злочинові, боя­чись наразитися на напад. Вчиняючи грабіж чи розбійни­цький напад, злочинці враховують певні обставини (місце події, риси, властиві особі потерпілого, характер майна, яким передбачається заволодіти) і визначають спосіб, час, знаряддя і засоби, які можуть бути використані під час нападу.

В останні роки характерною особливістю розбійниць­кого нападу є те, що такі злочинні акції, як правило, здійс­нюються групою, що робить звичайні способи їх вчинення більш витонченими, досконалими і результативними для злочинців. При цьому нерідко використовуються різнома­нітні види сучасної вогнепальної зброї, найновіші технічні ----------------------------------------------------------------------- 551

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ________

пристосування, інструменти та інші засоби ураження. Так, приймаючи рішення про напад на інкасатора чи касира, злочинці визначають спосіб вчинення злочину: вивчають шлях пересування інкасаторів чи касирів з грошовими ко­штами, старанно аналізують наявність охорони, визнача­ють найбільш зручні ділянки, де можна вчинити напад, передбачають шляхи відступу чи від'їзду, планують спо­соби схову й реалізації викрадених матеріальних ціннос­тей. Якщо напади вчиняються на власників жилих при­міщень, у яких є матеріальні цінності, то способи їх вчи­нення частіше за все пов'язані зі сферою діяльності влас­ників майна (бізнес, торгівля тощо), видом і особливостями предмета посягання, його споживчою вартістю, характер­ними рисами і кримінальними навичками злочинців.

Отже, способи вчинення грабежів і розбоїв є різнома­нітними і злочинці обирають у кожному конкретному ви­падку той чи інший спосіб залежно від конкретних обста­вин. На відміну від деяких інших злочинів, грабежі та роз­бої мають одномоментний характер, тому успіх розсліду­вання в основному залежить від того, чи зумів слідчий по­вною мірою використати інформацію, яку він одержав на першій стадії розслідування, від його вміння працювати з матеріальними джерелами, доказами. Тому істотного зна­чення в структурі криміналістичної характеристики набу­ває встановлення таких обставин:

а) час і місце вчинення грабежу чи розбійницького на­паду, наявність очевидців, у чому виразилося насильство, які знаряддя були використані;

б) хто став жертвою нападу, його стан здоров'я і тяж­кість тілесних ушкоджень;

в) які матеріальні цінності викрадено, їхні індивідуаль­ні особливості та споживча вартість;

552----------------------------------------------------------------------------------------------

Глава ЗО. РозслідуванняІ грабежів і розбоїв

г) хто вчинив грабіж або розбійницький напад, їхні зо­внішні ознаки та інші прикмети, роль кожного у вчиненні злочину;

ґ) які обставини сприяли вчиненню злочину.