Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 25. Розслідування зґвалтувань

б) чи є на одязі підозрюваного волокна одягу потер­пілої;

в) чи мав місце факт контактної взаємодії одягу підо­зрюваного та потерпілої;

г) чи є на їх одязі які-небудь частки, які мають загаль­ну групову належність;

ґ) чи є на знаряддях злочину мікрочастки (якщо так, то яка їх групова належність);

д) чи є у піднігтьовому вмісті підозрюваного текстильні волокна (якщо є, то чи мають вони спільну групову належ­ність з волокнами одягу потерпілої).

Судово-біологічна експертиза може бути призначена у разі необхідності дослідити одяг потерпілої або підозрюва­ного для виявлення групової належності плям крові, слини та інших виділень людського організму.

Судово-психологічна експертиза призначається для вирішення питань, які стосуються психологічної характе­ристики особи потерпілої та насильника, особливо якщо вони неповнолітні. З її допомогою можна визначити:

а) здатність вказаних осіб правильно сприймати обста­вини, які мають значення для справи, та давати про них свідчення;

б) можливість запам'ятати в конкретній ситуації при­кмети зовнішності людини, предметів, ділянок місцевості тощо;

в) наявність або відсутність стану фізіологічного афек­ту або іншого емоційного стану;

г) психологічні особливості особи (темперамент, харак­тер, потреби, інтереси тощо), чи усвідомлювала потерпіла значення дій, які вчиняли з нею, та ін.

_________________________________________________-------- 441

Роздш^етвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ

Стосовно неповнолітніх, то на вирішення судово-пси­хологічної експертизи можуть бути поставлені такі питання:

а) рівень розумового розвитку та його відповідність віку;

б) найбільш яскраве виявлення психічних властивос­тей особи, які можуть впливати на її поведінку (запаль­ність, замкненість, надзвичайна обережність тощо);

в) чи міг неповнолітній повністю усвідомлювати харак­тер і значення своїх дій або дій, вчинених по відношенню до нього;

г) чи властива йому схильність до фантазування та ін.

Проведення цієї експертизи доручається фахівцям з ди­тячої та юнацької психології. У процесі розслідування мо­жуть призначатися комплексні медико-психологічні, пси-холого-психіатричні експертизи.

Допит підозрюваного належить до першочергових слідчих дій. Однак при розслідуванні зґвалтувань прово­дити його доцільно після допиту потерпілої з використан­ням тих даних, які вона повідомила. Мета допиту — вста­новлення не тільки причетності підозрюваного до даного злочину, а й з'ясування його стосунків з потерпілою, об­ставин та мотивів вчинення зґвалтування.

До допиту підозрюваного слід ретельно підготуватися, проаналізувати показання потерпілої, результати огляду місця події та її одягу, висновок судово-медичної експер­тизи, ознайомитися з характеристикою та іншими доку­ментами, які дозволяють скласти уяву про особу підозрю­ваного, спосіб його життя та поведінку. Такі дані необхідні для визначення тактики допиту та орієнтації слідчого під час його проведення.

На початку допиту підозрюваному повідомляється у вчиненні якого злочину він підозрюється та роз'яснюють­ся його права (ст. 43і КПК). Далі пропонується дати пока-442 -----------------------------------------------------------------------