Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 17. Допит

4) протокол не може бути стилізованим, а повинен точ­но фіксувати вирази, які вживає допитуваний;

5) протокол підписують допитуваний, слідчий та інші особи, присутні на допиті.

Протокол допиту повинен містити:

1) відмітку про попередження допитуваного (свідка) про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за давання свідомо неправдивих показань, що підтверджується його підписом;

2) відмітку про роз'яснення допитуваному у вчиненні якого злочину його підозрюють та про його право на за­хист;

3) заяву обвинуваченого про те, чи визнає він себе винним;

4) відомості про перекладача, експерта, захисника, пе­дагога, батьків або законних представників неповнолітнього.

У процесі допиту свідок або обвинувачений може ви­конати за власним бажанням чи за пропозицією слідчого схеми, креслення, малюнки, плани, що пояснюють його показання. Вони повинні бути засвідчені підписами допи­туваного і слідчого.

Методом фіксації допиту може бути звуко- і відеоза-пис. Згідно з КПК такий запис проводиться після поперед­нього повідомлення всіх учасників слідчої дії (статті 85і, 852). Доцільно застосовувати його у випадках складних до­питів або ж таких, що супроводжуються визнанням обви­нуваченим своєї вини, або для фіксації показань потер­пілого, який перебуває в тяжкому стані. Паралельно зі звуко- і відеозаписом слідчий веде протокол.

287

ій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

Глава 18. Обшук і виїмка

§ 1. Поняття та ознаки обшуку

Відшукання прихованих об'єктів (знарядь злочину, речових доказів, трупів, осіб, які переховуються від суду і слідства) може бути здійснено під час проведення обшуку, процесуальний режим якого визначений кримінально-про­цесуальним законодавством (статтями 177, 179—186, 188, 189 КПК). Обшук є одним із способів отримання доказової інформації у кримінальному процесі.

Головна мета обшуку як пошукової дії полягає у ви­явленні джерел доказової та орієнтуючої інформації. Об­шук має на меті виявити знаряддя злочину, речі та ціннос­ті, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і до­кументи, які мають значення для встановлення істини по справі. Метою обшуку може бути також виявлення розшу­куваних осіб, трупів, тварин. Додатковою метою обшуку є виявлення і вилучення речей і предметів, вилучених з ци­вільного обороту і заборонених для використання, а також пошук майна для забезпечення відшкодування заподіяних збитків або в цілях можливої конфіскації.

У криміналістичній літературі немає єдності у визна­ченні поняття обшуку. Його пошуковий характер дозволив окремим авторам визначати цю дію як слідчо-оперативну. Однак таке трактування містить у собі змішання процесу­альних дій і оперативних заходів, різних за своєю приро­дою і завданнями, прийомами і формами проведення. Об­шук — це слідча дія, яка здійснюється з метою отримання судових доказів, а оперативно-розшукові заходи не мають 288-----------------------------------------------------------------------

Глава 18. Обшук і виїмка

процесуального значення, відіграють допоміжну роль і до змісту обшуку не входять.

Обшук необхідно відрізняти від близьких до нього ад­міністративно-процесуальних та інших дій. Так, у відпо­відності зі статтями ЗО, 32 Митного кодексу України пере­дбачено проведення митного огляду. Митниця має право провести огляд, а також переогляд речей громадян з роз­пакуванням багажу. Якщо є достатні підстави вважати, що громадянин приховує при собі предмети контрабанди чи предмети, які є безпосередніми об'єктами порушення мит­них правил, може бути проведено особистий огляд. Огляд не є слідчою дією і здійснюється без санкції прокурора.

Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність» регламентує отримання розвідувальної інформації шля­хом негласного проникнення оперативного працівника у жиле або інше приміщення громадянина. Такий оператив-но-розшуковий захід повинен здійснюватися з санкції Ге­нерального прокурора України або його заступників. Та­ємне обстеження жилого приміщення передбачає прихо­ване і безперешкодне проникнення до житла, недопусти­мість вилучення будь-яких предметів, можливість тимча­сової заміни їх муляжами, використання аудіо-, кіно- і фо­тозйомки тощо. Результати даної дії носять конфіденцій­ний характер і не мають доказового значення.

Обшук відрізняється від інших слідчих дій перш за все своїм пошуковим характером. За своїм характером обшук схожий з виїмкою. Виїмка — це слідча дія, яка передбачає вилучення або витребування у якої-небудь особи чи уста­нови (підприємства) певних предметів і документів, що ма­ють значення по справі. Згідно зі ст. 178 КПК, «виїмка про­водиться у тих випадках, коли слідчий має точні дані, що предмети чи документи, які мають значення для справи, знаходяться у певної особи чи у певному місці». Різниця ----------------------------------------------------------------------- 289

191-280

Розділтр_етій. КРИМІНАЛІСТИЧНА

між виїмкою і обшуком полягає у тому, що, по-перше, виї­мка проводиться тільки відносно певних предметів, тоді як предмети, що підлягають вилученню при обшуку, можуть бути відомі орієнтовно, а іноді навіть не відомі взагалі; по-друге, під час виїмки повинно бути відоме місце знахо­дження тих чи інших предметів, а при обшуку передбача­ється їх відшукати. Якщо неможливо точно визначити, що саме необхідно відшукати або де і у кого знаходиться по­трібна річ, проводять не виїмку, а обшук.

Обшук — це слідча дія, змістом якої є примусове об­стеження приміщень і споруд, ділянок місцевості, окре­мих громадян з метою відшукання і вилучення предме­тів, що мають значення по справі, а також виявлення розшукуваних осіб.

Обшук для підозрюваних, обвинувачених, членів їхніх сімей означає хоча й санкціоноване законом, але небажане втручання чужих людей до їхнього дому, ознайомлення з матеріальними, особистими, інтимними сторонами життя. Проведення обшуку пов'язано з певними порушеннями прав громадян на недоторканність особи, житла тощо і ви­магає дотримання встановлених законом гарантій.

Обшук проводиться за вмотивованою постановою слід­чого з санкції прокурора чи його заступника, за винятком житла чи іншого володіння особи. Відповідно до КПК об­шук житла чи іншого володіння особи, за винятком невід­кладних випадків, проводиться лише за вмотивованою по­становою судді. При необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором звертається з поданням до судді за місцем провадження слідства (ст. 177).

Обшук є невідкладною слідчою дією. У невідкладних випадках обшук, за винятком житла чи іншого володіння особи, може бути проведений без санкції прокурора, але з наступним повідомленням прокурора в добовий строк про

290 --------------------_________________________________........_........