Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 17. Допит

суті наслідків вчиненого злочину або можливості їх виник­нення у майбутньому; показ фотознімків (предметів), по­в'язаних із вчиненим злочином та його наслідками; вико­ристання позитивної оцінки якостей особи допитуваного.

Розглянемо зміст і роль окремих тактичних прийомів стосовно підсистеми, яка сприяє адаптації до обстановки допиту та усуненню небажаних станів психіки обвинува­ченого (підозрюваного). Так, у процесі з'ясування обставин анкетно-біографічного характеру слідчий може уточнюва­ти окремі з них з метою визначення психологічного стану допитуваного, включення його в активне спілкування, ви­значення рівня інтелектуального розвитку допитуваного і рівня володіння ним мовою, усунення емоційної напруже­ності. Уточнювати можна дані, які викликають позитивні емоції у допитуваного. Зокрема, коли заповнюється графа про місце народження, доцільно спитати обвинуваченого про те, як довго він жив у цьому місці, коли переїхав, чи подобаються йому місця, де він народився, які у цих міс­цях визначні пам'ятки. Розглянутий тактичний прийом пов'язаний зі вступом у спілкування і має орієнтуючий ха­рактер.

Наступний тактичний прийом — це бесіда з допитува­ним на сторонню тему або на тему, що цікавить, але не відноситься до предмета допиту. Важливе значення у цьо­му відношенні має уміння слідчого вірно обирати тему для бесіди, що визначається знанням інтересів допитуваного, його захоплень, рівнем загальної культури. Бесіди на такі теми дозволяють змінити психологічний стан допитувано­го, позитивно впливають на обвинуваченого (підозрювано­го) незалежно від того, перебуває він у збудженому чи пригніченому стані. Загальмованість, як і схвильованість, викликається напруженням, усунути яке допомагає спіл­кування. Змінюючи тему, необхідно знайти таку, яка ви­кличе у допитуваного інтерес. Допитуваний не повинен ---------------------------------------------------271

Розділ третій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА^

відчути, що його «виводять» на заздалегідь заплановану тему розмови. Це можна зробити шляхом включення в по­ле зору допитуваного предметів, пов'язаних з його ін­тересами, які викликають у нього позитивний емоційний відгук.

У процесі такої бесіди проявляються комунікативні якості слідчого, які впливають на'встановлення психоло­гічного контакту. Окремі криміналісти розглядають вплив на допитуваного позитивними якостями — ввічливістю, справедливістю, доброзичливістю, принциповістю — як тактичний прийом, що сприяє встановленню контакту. Дійсно, позитивні якості особи слідчого сприятливо впли­вають на встановлення і підтримання контакту, проте вони не можуть розглядатися як самостійні тактичні прийоми, а мають бути притаманні всьому спілкуванню слідчого і до­питуваного.

Тактичний прийом, який полягає у демонстрації слід­чим поінформованості про обставини життя допитуваного, його потреби, інтереси, сприяє адаптації підозрюваного на допиті, усуненню небажаних станів його психіки. Викорис­тання цього прийому викликає у допитуваного інтерес до інформації, яку повідомляє слідчий, відвертає від чинни­ків, що заважають зосередитись на головному, сприяє від­вертості допитуваного.