Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 29. Розслідування крадіжок

що полегшують реалізацію злочинного наміру. До них на­лежать або спеціально виготовлені злодійські інструменти («фомка», «гусяча лапа», «балерина», «слон», «пластир», «відмички», «вудочки», «крючки» та ін.), або інструменти і знаряддя, призначені для господарсько-побутових потреб (лом, сокира, цвяходер, монтировка, стамеска, пилка, дрель, склоріз, клей, герметик тощо). За допомогою таких інстру­ментів здійснюються віджимання або згинання ригеля врізного чи накладного замка та інших засувних пристро­їв, виведення з ладу (розчинення) механізму замка кон­центрованою сумішшю азотної і соляної кислоти (так зва­ної «царської горілки»), висвердлювання пружинного ме­ханізму врізного циліндричного замка, зруйнування коро­ба навісного замка, виривання, перепилювання або пере­кушування його дужки, зруйнування конструктивних еле­ментів будівель (у тому числі стелі, стіни, підлоги), вистав­лення, вирізання або видавлювання віконних стекол, зла­мування стулок віконної рами, кватирки чи дверей на ло­джіях або балконах (злочинці проникають на лоджії чи балкони, спускаючись по канату з даху будинку, або пере­лазять із сусідніх балконів).

Третю групу складають способи вчинення крадіжок майна, матеріальних цінностей з приміщень, доступ до яких є вільним. До них належать: використання заздале­гідь викраденого ключа від вхідних дверей; знайдення і використання ключа від вхідних дверей, «захованого» жерт­вою в обумовленому для членів сім'ї місці (під дверним ки­лимком, у шафці електрощитка, у поштовій скриньці то­що); прохід через залишені відімкнутими вхідні двері квартир, господарських приміщень, лоджій і балконів, пролізання через сміттєпроводи, сантехнічні вентиляційні шахти.

Певні особливості мають й способи приховування зло­чину. Часто вживаються заходи для знищення, маскуван-

--------------------------------------------------------------------— 531

344-280

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

ня і фальсифікації слідів на місці злочину (рукавички, по­криття долонь рук лаком або обезжирюючим розчином, взуття більшого розміру або жіноче, зміна зовнішнього виг­ляду або призначення предмета крадіжки, знищення мар­кувальних і номерних знаків, обмова співучасників, ство­рення фальшивих алібі тощо).

Відомості про спосіб учинення крадіжки дозволяють визначити деякі особливості особи, яка вчинила даний злочин (стать, вік, рід занять тощо). Так, проникнення у житло шляхом злому підлітками здебільшого здійснюєть­ся з застосуванням різних знарядь, тоді як «безінстру-ментальний» спосіб (удар плечем, ногою, рукою та ін.) не­повнолітніми застосовується досить рідко. Для підлітків характерним способом учинення крадіжки є «вільний до­ступ» у квартири родичів, знайомих, друзів, іноді викорис­тання ключа, отриманого від потерпілого або шляхом об­ману малолітніх дітей.

Одним з елементів криміналістичної характеристики крадіжок є відомості про типові сліди та інші джерела. Механізм утворення слідів під час учинення крадіжок обу­мовлюється характером взаємодії злочинця з оточуючою матеріальною обстановкою. На місці події сліди залиша­ють: а) злочинець (сліди рук, ніг, зубів, губ, крові, слини, інших виділень, губної помади, мікрочастинок одягу і взуття, запахові сліди та ін.) та б) знаряддя злочину. Так, «безінструментальний» метод злому вхідних дверей хара­ктеризується значним пошкодженням поверхні дверей та дверної коробки, петель, замків, наявністю відбитків підо­шов взуття тощо. Характерними ознаками віджиму две­рей і дверної коробки є наявність на чільній і засувній план­ці замка пошкоджень у вигляді вдавлених слідів від робо­чої частини знаряддя злому. Застосування злочинцями так званого методу «царської горілки» передбачає наяв­ність слідів кислотної дії у вигляді плавлення і крапель 532 —--------------------------------------------------------------------