Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент ответы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

2.3.Рівні управління

Ієрархія управлінських посад: найвищий рівень управління — інституційний (директор та його заступники; президент і віце-президенти та ін.); середній рівень управління — управлінський (начальник відділу, декан та ін.); найнижчий рівень управління — технічний (начальник дільниці, старший майстер тощо).

Вищий організаційний рівень - керівництво вищої ланки, яке навіть у самих великих організаціях це усього декілька людей. Керівники вищої ланки відповідають за прийняття найважливіших рішень для організації чи для основної її частини.

Робота молодших начальників координується і контролюється керівниками середньої ланки. У великій організації може бути поділ даної групи на два рівні - верхній і нижній рівні середньої ланки. Керівники середньої ланки очолюють великий підрозділ чи відділ, вони є буфером між керівниками вищої і низової ланки.

Молодші начальники, яких також називають керівниками першої (низової) ланки чи операційними керівниками - це організаційний рівень, що знаходиться безпосередньо над іншими працівниками. Молодші начальники в основному здійснюють контроль за виконанням виробничих завдань для безупинного забезпечення безпосередньою інформацією про правильність виконання цих завдань. Керівники цієї ланки часто відповідають за безпосереднє використання виділених їм ресурсів, таких як сировина й устаткування. Це начальники відділів, їхні зами, завідувачі секторами.

2.4. Змiст та складовi успiшного управлiння, основнi пiдходи: узагальнення, ситуацiйний, iнтегрований пiдхiд, критичний.

1. Узагальнення.

2. Ситуаційний. Прийняття до уваги факторів (зовнішніх та внутрішніх), які впливають на роботу організації.

3. Інтегрований. Управління з оглядом на те, що всі баготочисленні ситуаційні змінні і всі функції управлінського процесу взаємопов’язані.

4. Критичний. «Критичний шлях» - виділення першочергових задач і другорядних задач.

Ще є підхід «не існує правильних відповідей», тобто будь-який конкретний спосіб чи метод, як би він добре не спрацьовував, не можна вважати «апріорно правильним». Адже не буває двох ідентичних організацій, з їх внутрішніми і зовнішніми факторами.

2.5. Органiзацiя (пiдприємство) як система.

Система — сукупність взаємопов'язаних і розміщених у певному порядку елементів, які утворюють єдине ціле для досягнення певної мети.

Риси організації:

  1. Це система, що складається зі складових.

  1. Це система відкритого типу, що залежить від зовнішніх умов.

  1. Організація виступає «трансформатором», що перетворює вхідні ресурси (сировина, матеріали, інформація, фінанси) на вихідний продукт (товари чи послуги).

Склад організації. Підрозділи виділяють за:

- функціями (напр., метрологія, якість) – функціональні підрозділи. Функціональні підрозділи одного типу утворюють функціональну зону.

- зручністю в управлінні (лінійний і вертикальний розподіл).

Сукупність рівнів управління створює ланцюжок управління. Кількість нижчих рівнів управління – зона (сфера) контролю (управління). Зона контролю складає 5 – 10 підлеглих. Всі підрозділи за своєю діяльністю пов’язані інформативно.