Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент ответы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

6.5. Поняття формальних і неформальних малих груп

Формальні створюються для виконання виробничих завдань:

  • Командна група (виробнича структура).

  • Комітети (цільові групи), що створюються для підвищення якості праці, підвищення енергетичної економії.

Неформальні – це група людей, яка виникла спонтанно, її члени регулярно взаємодіють між собою для досягнення мети. Розвиток груп заснований на соціальній взаємодії всередині організації.

6.6. Основні характеристики неформальних малих груп

Основні характеристики неформальних малих грууп такі:

- соціальний контроль, який здійснюється шляхом розробки і закріплення групових правил допустимої поведінки, жорстких санкцій, відчуження;

- опір перемінам, що виникають через загрозу існуванню неформальної групи;

- наявність неформальних лідерів, які займають фактично таке саме становище, як і у формальних групах.

Різниця полягає лише в тому, що лідер формальної організації отримує свої повноваження офіційно, а лідер неформальної - шляхом визнання його групою. Тому сфера впливу неформального лідера може виходити за адміністративні межі формальної організації, але все-таки найперша функція — це допомога групі в досягненні цілей існування.

6.7. Фактори, які впливають на ефективність роботи групи

Фактори: Згуртованість групи. Розмір групи. Норми. Склад групи.

Найбільш ефективна група – група, у якої розмір відповідає завданням і вдало підібрані люди.

6.8. Керівництво, влада та особистий вплив.

Керівництво це процес фізично-розумовий, який приводить до того, що підлеглі виконують дані їм доручення та вирішують певні завдання; керівництво це суттєвий компонент ефективного управління. Керівник це людина, яка є лідером і ефективно управляє своїми підлеглими

Влада це можливість чи властивість впливати на поведінку інших, щоб зробити лідерство і вплив більш ефективним, керівник повинен застосовувати владу.

В основі лідерської поведінки лежить вплив: це будь-яка поведінка однієї особистості, яка вносить зміни у поведінку, відчуття, відносини іншої людини.

6.9. Влада та вплив і їх значення в управлінні

Влада це можливість впливати на поведінку інших. Влада та вплив це інструменти лідерства, є фактично єдиними засобами, які має керівник. Влада є необхідною умовою успішної діяльності організації. Влада залежить не тільки від керівника, а і від об’єкта, суб’єкта та від ситуації. Реальної та абсолютної влади немає, в реальній організації влада залежить від ієрархії, тому вона характеризується не лише формальними повноваженнями, але і ступеню залежності від іншої особи. В деяких випадках керівник залежить від підлеглих. Для того, щоб керувати необхідно впливати, а щоб впливати – потрібно мати основу влади. Щоб володіти владою, ви повинні мати можливість контролювати те, що важливо для виконавця, що ставить його у залежність від вас і примушує його виконувати ваші бажання.

6.10. Форми і методи влади та впливу

Основні форми влади: заснована на примусі; заснована на винагороді; експертна влада; еталонна (влада прикладу); законна (традиційна влада).

Засоби впливу: традиція – керівник використовує традицію, щоб задовольнити потребу виконавця у захищеності та незалежності; харизма – це влада побудована не на логіці, а на силі особистих якостей чи здібностях лідера; вплив через розумну віру – виконавець бере на віру цінність знань керівника.

Форми впливу: переконання – влада прикладу і влада експерта; участь – робітникам дозволяють брати участь в о обговоренні запропонованих змін в їх роботі.