Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент ответы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

1.2. Пiдприємство - первинна ланка промисловостi.

Підприємство у політекономічному розумінні — це первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна ланка промисловості, яка виступає як товаровиробник і забезпечує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності, й основний суб'єкт ринкової економіки. В такій якості підприємство виступає тому, що:

1. Саме на підприємстві проходить процес виробництва матері­альних благ (надання послуг).

2. Підприємство має закінчений цикл відтворення (випуск і реалізація продукції) й покриває свої видатки своїми доходами, тобто, діє на основі комерційного розрахунку.

3. Підприємство є самостійним господарюючим суб'єктом з правами юридичної особи (має самостійний баланс, рахунки в банку, свою печатку й товарний знак).

На підприємстві відбувається безпосередньо поєднання робочої сиди із засобами виробництва, значною мірою вирішується доля НТП, ефективності виробиицтва. Від діяльності окремих підприємств залежать величина створюваного валового національного продукту, соціальне-економічний розвиток суспільства, ступінь задоволення матеріальних і духовних потреб населення.

1.3. Основнi принципи органiзацii пiдприємства.

Підприємство – самостійний господарюючий суб’єкт, що працює на основі госпрозрахунку (самофункціонування), об’єднує в собі основні виробничі фактори (засоби праці, об’єкти праці, жива праця), територіально відокремлений і має права юридичної особи.

На приватному підприємстві можуть реалізовуватися різні форми власності. Власник призначає директора (президента) підприємства (компанії). Керівник підприємства представляє перед робітниками інтереси власника і навпаки. Від імені власника (колективу) керівник розпоряджається активами підприємства та продуктивними силами.

Підприємства можуть бути спеціалізовані та холдингові компанії. Документ, який підтверджує права власності – акції.

Підприємство працює на основі статуту, прийнятого власником чи колективом, та затвердженого органом управління. У статуті затверджено види діяльності керівництва. Щоб реалізувати вимоги статуту, підприємство повинне мати кошти (статутний фонд) – як активи, так і нерухомість.

Бувають підприємства з обмеженою відповідальністю (Ltd) і з повною. Ltd можуть вести діяльність лише ту, що визначена статутом, мають невеликий статутний фонд (від 3 до 5 тисяч мінімумів – 17 грн.), за результат відповідає майном підприємства, а підприємства з повною відповідальністю – ще й майном працівників.

Підприємство має рахунок у банку, яким можуть розпоряджатися керівники і головний бухгалтер, вказані в статуті. Підприємство має право розпоряджатися фінансами, заключати угоди, набирати працівників, тобто виступати юридичною особою. Право підтверджується круглою печаткою.

1.4. Закон Украiни про пiдприємство.

Цей Закон спрямований на реалізацію Декларації про державний Суверенітет України. Він визначає види та організаційні форми підприємств, правила їх створення реєстрації, реорганізації і ліквідації, організаційний механізм здійснення ними підприємницької діяльності в умовах переходу до ринкової економіки.

Закон створює рівні правові умови для діяльності підприємств незалежно від форм власності на майно та організаційної форми підприємства.

Закон спрямований на забезпечення самостійності підприємств, визначає їх права і відповідальність у здійсненні господарської діяльності, регулює відносини підприємств із іншими підприємствами та організаціями, Радами народних депутатів, органами державного управління.

Закон визначає, що підприємство – самостійна організаційна ланка народного господарства України, самостійний господарюючий статутний суб’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку. Має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, знак для товарів та послуг. Не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Підприємство здійснює будь-які види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України і відповідають цілям, передбаченим статутом підприємства.