Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент ответы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

6.11. Стиль управління. Основні теорії лідерства

Стиль управління – це стійка думка керівника відносно тієї міри свободи, яка повинна бути надана підлеглим у підготовці рішень, ця міра свободи може змінюватись від нуля до дуже великої.

Стиль управління – це манера поведінки керівника щодо підлеглих, через яку здійснюється вплив на робітників організації, ця манера формується під впливом багатьох факторів, які постійно змінюються.

Фактори особисті якості керівництва, особисті якостей підлеглих, завдання та дії, які вони виконують. Класифікація стилів управління: жорсткий авторитарний (диктатура); доброзичливий авторитарний; демократичний; колегіальний.

Лідерство – здатність однієї особи впливає на людину чи групу людей, що спонукає їх на досягнення певної мети. Теорії лідерства:

1) підхід з позиції особистих якостей – якщо людина ініціативна, компетентна в питаннях, то вона – лідер;

2) поведінковий підхід – людина проявляє себе через поведінку по відношенню до підлеглих (анархічний, демократичний);

3) ситуаційний підхід – на скільки керівник делегує повноваження підлеглим (автократичний, ліберальний).

6.12. Конфлікти. Природа конфлікту в організації

Конфлікт – це розбіжність між двома або кількома сторонами (особами чи групами), якщо кожна з них намагається зробити так, щоб були прийняті саме її погляди або цілі і завадити іншій стороні зробити те саме. Існує думка, що конфлікт – явище небажане і що необхідно, по можливості, уникати його або якнайшвидше розв’язувати. Будь-яка організація не може існувати без конфлікту, люди залежать один від одного, кожен потребує підтримки, розуміння, наявності однодумців. Це стосується не лише змісту роботи, а й зовнішніх форм організації.

Природа конфлікту: в основі будь-якого конфлікту лежить ситуація, що включає протилежні позиції сторін по якому-небудь питанню, протилежні цілі або засоби їх досягнення в даних умовах чи неспівпадання інтересів, бажань. Конфліктна ситуація обов’язково включає в себе обєкти та субєкти конфлікту. Це база конфлікту.

6.13. Типи конфліктів та їх причина

Типи конфліктів: внутрішньо особистісний (рольовий конфлікт; внаслідок того, що виробничі вимоги не збігаються з особистими потребами чи цінностями); міжособистісний (боротьба керівника за обмежені ресурси, капітал чи робочу силу, час використання устаткування або схвалення проекту); конфлікт між окремою особою та групою (очікування групи знаходяться в протиріччі з очікуваннями окремої особи); міжгруповий конфлікт (через різницю у цілях).

Причини: розподіл ресурсів, взаємозалежність завдань, розбіжності у цілях, розбіжність в уявленнях і цінностях, розбіжності у манері поведінки та життєвому досвіді, незадовільні комунікації.

6.14. Управління конфліктною ситуацією

Способи керування конфліктною ситуацією: структурні та міжособистісні.

1) До структурних: роз’яснення вимог до роботи, використання координаційних та інтегральних механізмів, встановлення загально організаційних комплексних цілей, використання системи винагород.

2) До міжособистісних: ухиляння, згладжування, примушення, компроміс, роз’яснення проблеми