Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент ответы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

2.10. Вплив комунiкацiй на прийняття рiшень.

Якість економічних рішень, передбачення і випередження залежать від інформації, якою володіє економічна система. Вона може мати серйозні проблеми через недостовірність або недостатність інформаційних даних. Нову інформацію менеджер мусить порівнювати з раніше отриманою, яка відображає економічний досвід організації. На підставі отриманої інформації економічна система має можливість адекватно і оперативно реагувати на зміни, що відбуваються у зовнішньому та внутрішньому середовищах, а також прогнозувати власний розвиток у подальшому.

Виходячи з визначення сутності комунікації, її ролі можна зробити висновок, що в керуванні підприємством діє система комунікацій - сукупність елементів, яка безпосередньо пов’язана з цілями, функціями і організаційною структурою підприємства, напрямами інформаційних потоків, технологією їх передачі, розробкою комунікаційних стратегій в управлінні.

Окрему роль в житті організації відіграють маркетингові комунікації. Це комплекс робіт, повязаних зі звязками зі споживачами.

2.11. Моделi обгрунтування I прийняття управлiнських рiшень.

Рішення – це вибір альтернативи.

Основні підходи до обгрунтування рішень:

- критерії оптимальності(кількісна характеристика мети)

- методи обгрунтування на основі а) прогнозних оцінок, б) економічних оцінок

Методи прийняття рішень:

1. Платiжна матриця 2. Дерево рiшень 3. Mетоди прогнозування

Критерії, що використовуються при прийнятті рішень:

1. Критерій Вальда. Вважаємо, що зовнішнє середовище відноситься до нас максимально несприятливо.

Max (xi) min(Sk) U(xi, P(Оj/xi), Sk),

xi – стратегія, Оj – наслідок стратегії, P(Оj/xi) – ймовірність наслідку, Sk – зовнішні умови, що впливають на наслідки

2. Критерій Гурвіца. Вважаємо, що з імовірністю α зовнішнє середовище буде сприятливим:

Max(xi)(α max(sk) +(1-α)min(Sk))U(…)

3. Критерій Лапласа. Вважаємо, що всі можливі стани рівно ймовірні: Max(xi) 1/m ΣUi(…)

4. Критерій Севіджа: Max(xi) min Uж(…), Uж = Uоптимальний – Uпоточний

2.12. Типи моделей систем, процес їх побудови.

1. Фізична модель представляє те, що досліджується, за допомогою збільшеного чи зменшеного опису об’єкта чи системи. Наприклад, креслення чи схема розміщення устаткування в цеху.

2. Аналогова модель представляє досліджуваний об’єкт аналогом, який поводить себе як реальний об’єкт але не виглядає таким. Наприклад, графік залежності витрат і об’єму виробництва.

3. Математична (символічна) модель. В ній використовуються символи для описання властивостей або характеристик об’єкта чи події.

Процес побудови:

1. Постановка задачі. 2. Побудова моделі. 3. Перевірка моделі на достовірність. 4. Застосування моделі. 5. Оновлення моделі.

2.13. Головнi рiзновиди моделей науки управлiння.

1. Модель теорії ігор. Моделювання оцінки впливу прийнятого рішення на конкурентів.

2. Модель теорії черг (модель оптимального обслуговування). Використовується для визначення оптимального числа каналів обслуговування відповідно до потреби в цих каналах. Якщо клієнтам банку довго доводиться чекати касира, то вони можуть перевести свої рахунки у інший банк, тому треба знати, скільки потрібно касирів.

3. Модель управління запасами. Використовується для визначення часу розміщення замовлень на ресурси та визначення їх кількості, а також маси готової продукції на складах. Будь-яка організація має підтримувати деякий рівень запасів, аби запобігти затримок у виробництві та у збуті.

4. Модель лінійного програмування. Застосовують для визначення оптимального способу розподілу дефіцитних ресурсів при наявності конкуруючих потреб.

5. Імітаційне моделювання. Процес створення моделі і її експериментальне застосування для визначення змін реальної ситуації.

6. Економічний аналіз. Це методи оцінки витрат і прибутків, а також відносної рентабельності підприємства. Типова модель – побудова точки беззбитковості.