Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-124.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
402.08 Кб
Скачать

31. Географічне розташування, природно-кліматичні умови, продуктивні сили Республіки Білорусь.

Білорусь — держава у східній Європі, що утворилася внаслідок розпаду СРСР у 1991 році.

Межує на заході з Польщею (605 км), на північному заході — з Литвою (502 км) і Латвією (141 км), на сході і північному сході — з Росією (959 км), на півдні — з Україною (891 км).

Площа території: загальна — 207 600 км². Довжина з півночі на південь — 560 км (350 миль), зі сходу на захід — 650 км (460 миль).

Найвища точка — пагорб Дзержинський у Мінській області (345 метрів над рівнем моря).

Найнижча точка — Німанська долина в Гродненській області (80-90 метрів над рівнем моря).

Територія Білорусі знаходиться в межах Східно-Європейської рівнини, у лісовій зоні, на стику зони тайги і широколистяної області.

Географічне положення республіки, історичні та кліматичні фактори обумовили формування на її території великої кількості різноманітних природних ландшафтів. Тут налічується близько 10000 озер, понад 9000 боліт, 20800 річок і джерел.

Рельєф і грунти

Поверхня Білорусі в основному рівнинна, підвищується до 345 м у горбистій центральній частині (Білоруська гряда) і знижується до 100 м над рівнем моря у заболочених низовинах на півдні (Полісся).

Лісисті долини численних рік басейнів Дніпра, Західної Двіни і Німану роблять місцевість різноманітною.

Типи грунтів варіюються від дерново-підзолистих у північних, східних і центральних районах до бурих лісових на заході, болотяних, піщано-болотяних і піщано-дернових підзолистих у південних низовинних районах.

Близько третини території країни займають ліси, приблизно стільки ж – болота, заболочені луки.

Є великі родовища калійних солей (Солігорськ, Петриків), торфу (Полісся), будівельного каменю. Розвідані родовища низькосортного вугілля (лігнітів, бітумінозного вугілля і сланців у Прип'ятьській западині), а також невеликі запаси високоякісної нафти (Гомельська область).

Клімат

Для Білорусі характерний помірний континентальний клімат. Середні річні температури коливаються від 7°C на південному заході до 4°C на північному сході. Середні температури січня - від –4°C на південному заході до –8°C на північному сході; середні температури липня – від 17°C на північному заході до 19°C на південному сході. Середня річна кількість опадів – від 500 мм на півдні до 700 мм у центральних районах. Вегетаційний сезон триває від 178 днів на півночі до 208 днів на півдні.

Річки та озера

Основні річки: Дніпро (із притоками Березина, Прип'ять, Сож), Західна Двіна, Німан (із притоком Вілія), Західний Буг. Понад 10 тисяч озер (Нароч, Освейське, Лукомльське, Дрисвяти та ін.). Більше 1/3 території займають болота, головним чином розповсюджені у Поліссі. Є водосховища (Вілейське, Заславльське та інші).

Фауна і флора

Змішані ліси займають приблизно 1/3 території країни. Майже 2/3 лісопокритої площі становлять хвойні породи (сосна, ялина); на півдні поширені дуб, граб, клен, ясен. На території Білорусії — частина Біловезької Пущі, Березиньский та Прип'ятський заповідники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]