Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-124.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
402.08 Кб
Скачать

24. Природно-кліматичні умови і сировинні ресурси Російської Федерації.

Росія має велику різноманітність природних умов і багаті природні ресурси. Близько 70% площі зайнято рівнинами. Гірські області переважають на сході і півдні країни.

Складна геологічна будова зумовлює значну різноманітність корисних копалин. Росія добре забезпечена паливно-енергетичними ресурсами. Тут знаходяться великі поклади вугілля (Кузнецький, східна частина Донецького, Печорський, Іркутський, Південноякутський кам'яновугільні та Кансько-Ачинський і Підмосковний буро-вугільні басейни); нафти і газу (Волго-Уральська, Західносибірська. Північнокавказька, Тімано-Печорська нафтогазоносні провінції). Є значні поклади торфу (Центральна Росія), горючих сланців (Поволжя), урану.

Родовища залізних руд залягають на Уралі, в Сибіру, в європейській частині країни (Курська магнітна аномалія, Кольський півострів). Марганцеві руди є на Уралі, в Західному і Східному Сибіру. Поклади руд кольорових металів - мідних, поліметалічних, олов'яних, алюмінієвих (боксити), дорогоцінних, рідкісних і рідко земельних знаходяться на Уралі, в Західному Сибіру.

Значні поклади калійної і кам'яної солі зосереджені в Поволжі, Алтаї, Східному Сибіру, фосфоритів і апатитів — на Польському півострові, в європейському Центрі, Сибіру. Крім того, в країні є значні поклади сірки, азбесту, алмазів, різноманітних будівельних матеріалів.

Російська Федерація знаходиться в межах арктичної, тундрової, лісотундрової, лісової, лісостепової, степової, напівпустельної, субтропічної природних зон. Ґрунти і рослинність на рівнинних ділянках розподіляються зонально і зони послідовно змінюють одна одну з півночі на південь. Співвідношення тепла, світла, зволоження, якості ґрунтів в кожній природній зоні створюють певні агрокліматичні умови для сільськогосподарського використання території. Най більш придатні для землеробства – південь лісової, лісостепова та степова зони, Більша частина території країни спеціалізується на різних видах тваринництва. Великі запаси земель для нового освоєння є на півдні Західного Сибіру та на Далекому Сході. Нечорноземна зона європейської частини Росії після проведення відповідних меліоративних заходів також може бути інтенсивніше задіяна в сільському господарстві.

В  міру  вичерпання запасів рентабельних уранових руд в російських родовищах і складських запасах цієї сировини через 15-20 років у країні  може  виникнути дефіцит ядерного  палива.  У  той  же  час відтворення  сировинної  бази урану в  даний  час  знаходиться  на низькому рівні.   Важливим  резервом  відтворення  мінерально-сировинної   бази російської  економіки  є  ресурси континентального  шельфу  Росії,площа  якого складає близько 6 млн.кв.км. На шельфі виявлений ряд великих  родовищ вуглецевої сировини, інших мінеральних  ресурсів,які  за  запасами  часто  перевершують континентальні  родовища  і повинні   розглядатися   як  джерело  мінеральної   сировини,   що забезпечує   потреби   країни   на  тривалий   період.   Загальий нафтогазовий потенціал шельфу Росії зіставим з потенціалом великих нафтогазоносних  провінцій світу, однак освоєння його  мінеральних сировинних ресурсів вимагає значних інвестицій, залучення науково-технічного   і   виробничого  потенціалу  підприємств   оборонного комплексу країни, а також участі іноземного капіталу.   Додатковим   джерелом  мінеральної  сировини   для   розвитку економіки в перспективі повинні стати мінеральні сировинні ресурси дна  Світового океану, у вивченні яких у минулі роки  Росія  брала активну участь.                                  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]