Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-124.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
402.08 Кб
Скачать

98. Адміністративно-територіальний поділ Великої Британії.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії складається з чотирьох історичних областей (Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія), які поділяються в адміністративному відношенні на численні графства.

Адміністративно-територіальний поділ прийнято вважати складно-уніфікованим. Англія та Уельс поділяється на графства ( з населенням понад 1 млн осіб), округи (області) та парафії (громади). Шотландія поділяється на32 муніципальні округи, Північна Ірландія – на 6 графств і 2 міста.

У кожному графстві, окрузі, області діють виборні ради, які займаються справами місцевого значення (поліцією, соціальними службами, дорогами і т.д.). Наприкінці 1990-х рр. у Великобританії почалася велика державно-правовий реформа, покликана наділити деякі історичні частини Королівства державно-політичною автономією. Наприкінці 1999 р. на основі Акту про деволюції Парламент Великобританії офіційно передав частину повноважень Законодавчої асамблеї Північної Ірландії, що повинно було покласти кінець 25 років прямого правління Лондона в Ольстері. У 1997 р. проведені референдуми про створення парламенту Шотландії і Уельсу асамблеї. На основі їх результатів відповідні органи були обрані в 1999 р. Однак ступінь отриманої політичної автономії різна: в Шотландії вона досить значна, в Уельсі рудиментарний (асамблея є лише дорадчим органом).

На острові Мен (знаходиться в Ірландському морі) також існує свій власний, найстаріший у світі парламент – Тінвальд (Тynwald), що складається з призначається Короною Лейтенант-губернатора і 2 палат. Верхня палата (Законодавча рада) включає єпископа, генерального атторнеев, суддів місцевих і 7 членів, що обираються нижньою палатою. Остання складається з 24 депутатів, що обираються на 5 років. Парламент приймає закони, що вимагають схвалення Королеви в Раді. Роль конституції острова Мен грає Конституційного акт 1960 На островах Джерсі та Гернсі (біля узбережжя Франції) законодавча влада представлена однопалатним асамблеями (іменуються Штатами), виконавча – комітетами, які затверджуються асамблеями.

99. Країнознавча характеристика Ірландії.

Ірландія                            - Eire(ірл.мов.), Ireland(анг.мов.).

Географічне положення - держава в Західній Європі, що займає більшу частину (5/6) території однойменного острова  в північній частині Атлантичного океану . З півдня, заходу і півночі країна омивається водами Атлантичного океану, а на сході її відділяє від Великобританії Ірландське море. На північному сході острова проходить сухопутний кордон між Ірландією і Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії.

Протяжність                     -з півночі на південь - 465 км., зі сходу на захід - 285 км. Периметр узбережжя - 2800 км. Найвища точка - гора Каррантухіл (Carrauntoohill) - 1.041 метрів над рівнем моря.

Територія                         - 70,3 тис. кв. км.

Населення                       - 4,239 млн.чол.(квітень 2006 р.).

Столиця                           - Дублін(Dublin(Baile Atha Cliath)- 506, 211 тис. чол.;з передмістями - 1,122 млн.чол.(2002 р.).

Релігія: католики            - 93 відсотки населення, протестанти - 5%. Вплив церкви в житті ірландців дуже великий.

Грошова одиниця    - євро= 100 євроцентам

Мова   - англійська й ірландська (гелік). Основна мова спілкування - англійська. Офіційні документи видаються двома мовами, так само, як двома мовами часто виконані написи на вивісках, дорожніх покажчиках. Гелік - одна з кельтських мов, її вивчають в школах, нею ведуться деякі передачі по радіо і телебаченню. У побуті гелік вживають лише жителі західних графств (Аранські острови, Коннемара, Гелуей), в основному ж ірландці вживають англійську.

Державний прапор    - (згідно з конституцією) зелено-біло-оранжевий триколор. Кольорові смуги однакової прямокутної форми розташовані послідовно одна за одною. Довжина прапора в два рази більша його ширини. Зелений колір - колір кельтів. Оранжевий - означає протестантську основу, прихильників William of Orange. Білий - "символ чистоти взаємовідносин між ірландцями католиками і ірландцями протестантами". Уперше такий прапор було піднято в 1848 році як символ ірландського революційного руху "Нова Ірландія" (Young Ireland).

Герб   - на лазурному фоні зображена золота арфа з срібленими струнами. Прототипом моделі цього символа служить ірландська арфа XIV сторіччя, відома під ім'ям Brian Boru harp, що нині зберігається в музеї "Старовинна Бібліотека" Трінніті Коледжа в Дубліні.

Державний гімн   - "Бійцівська пісня" (англійською "The Soldier's Song"). Написаний в 1907 році. Уперше опублікований в 1912 році в газеті Irish Freedom. Державним гімном Ірландії став в 1926 році.

Історія. В 4 столітті до н.е. острів був заселений кельтами. В 1-му столітті н.е. тут виникли перші ранньофеодальні держави.

Близько 3-го століття тут стали складатися територіальні об'єднання на чолі з ріагами ("королями"). Найбільш сильні з них до 5 століття утворили сім королів. У 5-му столітті в Ірландії стало розповсюджуватися християнство, засновувалися монастирі, що пов'язано з місіонерською діяльністю святого Патріка. Ірландія була одним з головних центрів поширення християнства і церковної освіти в Європі. З 795 р. Ірландія зазнала вторгнення норманнів, що осіли в прибережних поселеннях країни (Дублін, Лімерик та інш.).

У 1014 р. в битві при Клонтарфе (поблизу Дубліна) норманни були розгромлені ірландськими дружинами на чолі з верховним королем Ірландії Бріаном Бороїме. Поступово норманни були асимільовані місцевими жителями.

Вторгнення англо-норманців в Ірландію в 1069-1071 рр. призвело до утворення на південно-східному узбережжі Ірландії англійської колонії (в неї увійшли Дублін, Уотерфорд й інші міста), що пізніше отримала назву Пейл (огорожа), оскільки територія колонії була оточена замками і укріпленнями.

В 11-ому столітті Ірландію підкорили англійці і приєднали до англійської корони. Ірландія стала першою англійською колонією, і була нею протягом більш як 800 років. Встановлений режим був досить суворим. 1250 англійські колоністи утворили в Ірландії місцевий парламент. Коли Англія прийняла реформацію, Ірландія залишилася суворо католицькою, що посилило племінну ненависть між англійцями й ірландцями. Пригнічення з боку англійців, особливо релігійне переслідування, викликало в 1598 році повстання серед ірландців, яке було пригнічене через 4 року; за ним пішла конфіскація земельного майна в Ірландії. Англіканська церква в Ірландії була нагороджена значними маєтками.

Нове ірландське повстання 1641-1652 років було придушено Кромвелем з надзвичайною, жорстокістю.

1689-1690 рр. - ірландці знову повстали під прапором скинутого англійського короля Іакова II, але були утихомирені Вільгельмом III. Нові конфіскації майна призвели до того, що майже вся земельна власність в Ірландії перейшла в руки англійців, ірландці ж зробилися майже виключно орендарями і робітниками.

Ірландці повставали також в 1798 році (повстання було організоване спілкою "Об"єднані ірландці"). І воно з крайньою жорстокістю було утихомирене англійцями. Після нього англійський уряд відмінив самостійний ірландський парламент.

З уведенням англо-ірландської унії (1801 рік) були ліквідовані залишки автономії Ірландії. Її представникиі отримали місця в англійській палаті лордів і общин. Але тільки емансипація католиків 1829 дала ірландцям дійсний доступ в палату общин. Відтоді почалася боротьба ірландців за скасування акту про унію з Англією.

Провідником руху 1829-1843 рр. був О'Коннель.

Неврожай картоплі 1845-1847 рр., головного харчового продукту населення, викликав голод, високу смертність і надзвичайну еміграцію, що триває понині.

У 1861 році в Ірландії виникла громада феніїв, які прагнули добитися політичних і соціальних реформ.

Земельний закон 1881 року повинен був поліпшити стан ірландських фермерів, але майже не досяг мети.

1877-1890 рр. На чолі ірландської національної партії стояв Парнелль, за якого партія добилася серйозного впливу на хід державних справ Англії. Одночасно за аграрну реформу боролася земельна ліга.

1882 рік - політичні вбивства (міністрів Кавендіша і Борка) викликали видання репресивного закону.

У 1886 році законопроект Гладстона про гомруль (самоуправління) для Ірландії був відкинутий палатою общин.

1892 рік - інший білль для Ірландії пройшов в нижній палаті, але відхилений палатою лордів.

У 1898 році на Ірландію було поширено дію закону про місцеве самоврядування графств.

У 1898-му О'Брайеном засновано Об"єднану ірландську лігу (United irish league) яка опікувалася аграрною реформою.

У 1905 році була створена партія Шин Фейн, що виступала за політичну самостійність Ірландії.

В 1914 році ірландський парламент змушений був прийняти закон про гомруль (самоуправління) для Ірландії, однак його реалізація відклалася до закінчення 1-ї світової війни.

У квітні 1916 року в країні спалахнуло повстання, яке було жорстоко пригнічене.

У 1919-1921 рр. розвернулася визвольна війна ірландського народу, в ході якої був укладений англо-ірландський договір 1921 року про надання Ірландії статусу домініону (Ірландська вільна держава).

У 1922 році острів був політично розділений (внаслідок визвольної війни 1919 - 1921 рр.) на Північну Ірландію і Ірландську вільну державу (домініон).

У 1949 році Ірландія проголошена республікою. Територія Північної Ірландії (шість графств) залишилася в складі Британського Сполученого Королівства.

Населення Ірландії — в основному кельтського походження. За даними загального перепису 2006 року, воно складає 4,24 мільйона осіб. Національні меншини становлять 420 тисяч, тобто 10 відсотків. 275,8 тисяч — іммігранти з країн Євросоюзу (Польща, Латвія, Литва, Румунія), останні з Росії, Китаю, України, Пакистану, Філіппін, Нігерії.

З 1840-х років, коли населення регіонів, що зараз  входять у Республіку Ірландію, складало близько 6,5 млн, і до 1970-х відбувалося постійне скорочення кількості населення — в основному через високий рівень еміграції. Щорічний приріст населення в 1980-х складав тільки 0,5 %, а до 2000 р. приріст сповільнився до 0,41 %.

Питома частина населення зосереджена в молодших вікових групах: близько 40% населення Ірландії віком 25 років. Населення Ірландії є наймолодшим серед країн Європи. Середній вік населення Ірландії – 30 років. Середня тривалість життя чоловіків становить 74 роки, жінок – 79 років.

Міське населення становить 58%, сільське – 42%.

Кількість писемного населення – 98%.

Державні витрати на освіту є одним з найбільших серед країн Європи та складають 13% державних витрат.

Рівень нетто міграції (різниця між кількістю емігрантів та іммігрантів в рік): 18,5 тис. Близько 30% з іммігрантів є ірландці, що повертаються назад додому.

Релігійна приналежність населення: католики – 92%, протестанти – 3% (з них прибічники Ірландської церкви – 2,35%), ісламісти – 0,1%.

Смертну кару в країні скасовано у 1990 році.

Географічне розташування. Ірландія займає 5/6 території однойменного острова, другого по величині в групі Британських островів.

Із заходу Ірландія омивається водами Атлантичного океану. Західний берег порізаний глибокими затоками.

На східному узбережжі, між Ірландією і Уельсом міститься протока Святого Георга (St George's Channel), між Ірландією й Англією - Ірландське море (Irish Sea). На півночі між Ірландією і Шотландією - Північна протока (North Channel). Більше половини території Ірландії зайнято Центральною низовиною з хребтами, що піднімаються над нею і грядами. У внутрішніх районах панують низовини з численними озерами і болотами, в південній частині острова і біля побережжя підіймаються невисокі гори. На півночі і сході острова переважають скельні гірські породи. Західні гори складаються з піщаника.

Низовини покрита вересовими і торф"яними пустками і лугами. Лісів в Ірландії майже немає. Самі високі в Ірландії гори Керрі розташовані на південному заході країни.

22 відсотки території - орні землі, 5 - ліси, 3 - ріки і канали, 50 - поля і пасовища, 20 - населені пункти або пустирі.

Гідрографія. Водні ресурси .Основні ріки Ірландії:

- Шеннон (Shannon),

- Ліффі (Liffey),

- Шур (Suir),

- Барроу (Barrow),

- Боуєн (Boyne),

- Блекуотер (Blackwater).

Клімат. Близькість острова до континентальної Європи, середні географічні широти та тепло течії Гольфстрім, що протікає вздовж західного атлантичного узбережжя - все це створює в Ірландії вологий, м'який і помірний клімат. Середня температура взимку від +4С до +8С, влітку від +16С до +21С. Морські повітряні потоки можуть в будь-який час року несподівано принести проливний або дощ або мряку. Так само несподівано дощ може і закінчитися. Опадів - 1200-2000 мм на рік.

Середня температура морської води взимку від +6С до +10С, влітку від +12 до +17С.

Корисні копалини. Кам'яне вугілля, залізо, свинець, мідь, мармур.

Ірландія – парламентська республіка. Діє Конституція Ірландії від 29 грудня 1937 р. із змінами від 7 грудня 1972 р. і 2 грудня 1999 р.

Глава держави - президент, який обирається населенням шляхом прямого  і таємного  голосування строком на 7 років.  Президент може бути обраний на другий строк тільки один раз. Він не володіє виконавчою владою, але його повноваження набагато ширші,ніж представницькі. Президент є гарантом конституції і може відхилити підготовлений урядом і парламентом закон,якщо вважає, що він антиконституційний.Президент одноособово вирішує питання про розпуск парламенту. В проміжках між відставкою президента і виборами його наступника функції глави держави виконує Президентська рада, в яку входять: верховний суддя Ірландії, спікер палати представників і голова сенату.Президент – верховний головнокомандувач збройними силами. Президент Ірландії ( Vachtaran na h'Eireann )-  Мері  МАКАЛІС (Mary McAleese жін.). Обрана 30 жовтня 1997 р.1990 р. Вступила на посаду 11 листопада 2004 р. на повторний строк.

Законодавча  влада  належить  національному парламенту,  до складу якого  входить  президент і дві палати:  палата представників(Dail Eireann) і сенат(Seanad Eireann).Палата  представників  обирається населенням за системою пропорційного представництва  з одним  переносним  голосом строком на п’ять років. Кількість членів визначається  періодично законом.Палата представників тринадцятого скликання  обрана 24 травня 2007 р. Спікер – Шеймус КІРК(Seamus Kirk),обраний 13 жовтня 2009 р. Сенат складається з 60 сенаторів, з яких 11 призначаються президентом, 49  обираються (6 - університетами, 43-різними  професійними  групами)  за системою пропорційного представництва з одним переносним голосом і таємним голосуванням поштою строком на 5 років. Голова сенату – Пат МОЙЛАН(Pat Moylan), обраний 12 вересня 2007 р.

Виконавча влада здійснюється урядом, який призначається президентом  за пропозицією  палати  представників і відповідає перед палатою представників.Уряд коаліційний:Фіанна фойл(ФФ),партія "зелених",безпартійна.Сформований 7 травня 2008 р. Останні зміни проведені в листопаді 2008 р. Прем’єр – міністр Ірландії Брайан КОУЕН(Brian Cowen).

Економіка Республіки Ірландія на сьогодні вважається в Європі однією з таких, що найбільш прогресивно розвивається.

Основними галузями ірландської економіки є комп'ютерна індустрія, міжнародний фінансово-фондовий ринок, агрокультура, телекомунікації і, звичайно, туризм. Різке зростання ірландської галузі програмного забезпечення визнане у всьому світі. У країні існує розгорнута система підтримки як місцевих, так і іноземних компаній, що випускають програмне забезпечення, однаково як і працюючих в інших секторах інформаційних технологій. Держава надає фінансову допомогу по створенню компанії і їх виходу на міжнародний ринок. Але саме важливе, що федеральні відомства проводять політику, орієнтовану на розвиток бізнесу. Держава віддає пріоритет програмній галузі як стратегічно важливому сектору економіки. Крім того, в країні встановлений дуже сприятливий податковий режим.

Починаючи з 60-х років, Ірландія тримає курс на розвиток сучасної економіки, що спирається на високі технології, внаслідок чого країні вдалося обійтися без значних інвестицій у становлення індустрії. З роками ця політика зазнала певних змін, і зараз її основним пріоритетом є економіка на базі знань; цифрові технології являють собою ключовий чинник в економічній еволюції Ірландії.

По-друге, Ірландія має давні традиції еміграції; велике число кваліфікованих фахівців, що народилися в Ірландії або які вчилися там, працюють тепер в різних країнах. Ця обставина має два наслідки. Ірландія не залежить від стану тільки місцевого ринку праці, але може відносно легко залучити фахівців з числа міжнародної ірландської діаспори. Крім того, багато хто з ірландців, що займають високі пости, наприклад, в американських технологічних компаніях, природно зацікавлені в розвитку своєї батьківщини і виявляють активність і зацікавленість при інвестуванні зарубіжних підприємств і філій.

У останні роки представники ірландського венчурного капіталу усвідомили цінність інвестицій в сектор програмного забезпечення. Як наслідок, навряд чи у компаній-лідерів, що прагнуть фінансувати своє швидке зростання, виникнуть проблеми із залученням навіть значних додаткових коштів.

Крім того, Ірландія - член Євросоюзу - знаходиться в зоні ходіння єдиної європейської валюти - євро і, таким чином, має відкритий доступ на основні європейські ринки.

Беручи до уваги невеликий розмір країни, абсолютні показники обороту ринку досить малі, але відносні цифри вражають.

Щорічний оборот ірландської галузі програмного забезпечення складає близько 7,2 млрд. доларів США. На цьому ринку працює понад 800 компаній. Приблизно 80 відсотків прибутків галузі програмного забезпечення доводиться на експорт, що становить приблизно 10 відсотків всіх прибутків від експорту країни. Згідно з офіційними даними, Ірландія є найбільшим експортером програмного забезпечення в світі.

У секторі економіки, пов'язаному з програмним забезпеченням, працює більше 25 тисяч чоловік. При цьому працездатне населення країни становить 1,6 млн. Крім проведення серйозної політики підтримки, поліпшення інфраструктури і податкового клімату, уряд зробив ряд інших важливих кроків, спрямованих на розвиток секторів програмного забезпечення й інформтехнологій з метою забезпечити стабільні темпи зростання. Прийняті в 2000 році закони створили нову правову основу, необхідну для формування інтелектуальної економіки.

Проте у серпні 2001 року у щорічному звіті Міжнародного валютного фонду (МВФ) ірландський уряд було попереджено про те, що широко розрекламований економічний курс держави під назвою "Кельтський тигр" може призвести до уповільнення економічного зростання в зв'язку зі спадом інтересу до високих технологій на світовому ринку.

Зростання валового національного продукту в Ірландії складало за період з 1995 по 2000 рік 9,7% щорічно, що було зумовлено участю країни в МВФ, а також ефективною макроекономічною політикою і політикою в області зайнятості. Однак та роль, яку грають в економіці Ірландії прямі іноземні інвестиції в технологію, здатна викликати серйозні ризики в умовах погіршання глобального економічного клімату.

Загальна чисельність збройних сил - 13 тисяч чоловік. Військовий бюджет складає близько 600 мільйонів доларів США, що становить 1,3 відсотки від ВВП.

До складу збройних сил входять три види військ:

 Сухопутні війська (11 тисяч чоловік регулярного війська і 16 тисяч у резерві). 11 піхотних батальйонів, 1 реактивний ескадрон, 4 розвідувальних ескадрони, 6 батальйонів польової артилерії, 3 інженерних роти, 1 полк протиповітряної оборони.

 Військово-морський флот (1,040 тисяч чоловік). 5 патрульних катерів, 1 корвет, 5 палубних вертольотів. Головна база ВМФ - місто Корк.

 Військово-повітряні сили (900 чоловік). У складі: 1 протитерористична ескадрилья, 2 морських патрульних літаки, по одній транспортній і тренувальній ескадрильї, 5 вертолітних ескадрилій.

Традиції та звичаї. Ірландію окрім всього можна називати країною фестивалів.

У вересні в графстві Гелуей проводяться унікальний "Устричний фестиваль" з обов'язковими змаганнями з відкривання делікатесного молюска, а також "Фестиваль Джазу" в лютому, "Пасхальний Фестиваль Літератури" і "Фестиваль Мистецтв Голуея" в липні.

У графстві Корк в жовтні проходить щорічний джазовий фестиваль, на який з'їжджаються кращі джазмени світу. Міжнародні Джаз-фестиваль і Фестиваль Блюзу проходять літом в Белфасті.

Раз на рік в місті Траль проходить конкурс краси - вибирають найсимпатичнішу ірландку в світі. Відомий Дублінський Міжнародний кінофестиваль. У графстві Керрі в червні проходить "Тиждень Авторів" - широкомасштабний літературний фестиваль. В Уексфорді - традиційний міжнародний Листопадовий Фестиваль Опери.

Серпень - місяць кінного спорту. У Дубліні проходить кінна виставка, в Траль (графство Керрі) - традиційні стрибки. У тому ж графстві, в Киллоргліні, відбувається древнє свято Пак Фейр.

У вересні в Кірці проходить Кінофестиваль, а в Белфасті - фольклорний "Фолк Фестиваль". У жовтні  в Дубліні гостей збирає Театральний Фестиваль, а в Баллінасло (графство Гелуей) - найбільший ярмарок рогатої худоби і коней, своєрідне "родео по-ірландськи", а графстві Корк - Ірландський Фестиваль гурманів. У Ірландії 25 іподромів, змагання зі стрибків через перешкоди тривають круглий рік. Святкові змагання проводяться з квітня по вересень.

Освіта. Ірландія має давні і відомі традиції в сфері освіти, які йдуть корінням в середні віки, коли ченці були основними носіями знань на Заході. Ірландські дипломи визнаються у всьому світі, тому потік іноземних студентів, що приїжджають вчитися в Ірландії, все зростає.

Середня освіта. Шкільна система освіти передбачає восьмирічне навчання в початковій школі і шестирічне в середній школі, після закінченні якої випускники здають національні випускні екзамени на атестат про середню освіту. Звичайно випускні екзамени проводяться з шести-восьми предметів, а їх результати визначають можливість вступу в учбові заклади вищої і додаткової освіти.

Вища освіта. У Ірландії існує 9 університетів, найстарішим з яких є Дублінський університет (Трініті-коледж), заснований в кінці XVI століття. Працює також 13 технологічних інститутів і ряд педагогічних коледжів. Ірландці приймаються у вузи за результатами здачі національних державних екзаменів в середній школі, в той час як іноземних громадян зараховують у вуз на основі наданих ними документів про середню освіту, які розглядаються в індивідуальному порядку. Абітурієнти, для яких англійська мова - не рідна, повинні подати документи, підтверджуючі, що вони володіють мовою на рівні, необхідному для навчання. Для тих іноземних абітурієнтів, які не володіють англійською мовою на необхідному рівні, пропонуються мовні курси. Крім цього, іноземні громадяни можуть вступити на одно- або дворічні підготовчі курси, які організуються рядом ірландських учбових закладів і закінчуються здачею національних випускних екзаменів ірландської середньої школи.

Культура. Від древніх ірландців до нас дійшли різні пам'ятники матеріальної культури - знаряддя праці, зброя, прикраси, розвалини будинків, дольмени і кромлехи (так називають камені, споруджені на могилах знатних людей і воїнів або на честь богів), а також пам'ятники усної народної творчості - ірландські оповіді (саги). Кількість саг обчислюється сотнями. У них оповідається про різні древні події і оспівуються легендарні герої, вожді і риаги. Вони створювалися протягом багатьох віків безіменними народними сказителями, а розказували їх на народних святах і бенкетах у вождів і риагів, за звичай по одній сазі на вечір.

Найдревнішим і найбільш популярним в середні віки циклом ірландських саг є уладський цикл, що зародився при дворі риагів Ольстера (в старовині його називали Улад). У ньому оповідається про боротьбу риагів Улада і Коннота. Пізніше ірландські саги використовувалися в кельтській Британії сказителями, що складали легенди про короля Артура і його воїнів, які захищали бритів від войовничих саксів. З поширенням християнства в Ірландії друїди вимушені були поступитися місцем духовенству, а функції вчителів юнацтва і охоронців героїчних і родових традицій перейшли до бардів. Барди виконували свої пісні під акомпанемент арфи при дворах знатних людей або бродячи по селах. За майстерністю барди поділялися на вісім розрядів. Після введення християнства в країні виникло багато спеціальних шкіл для навчання бардів, які існували до XVII ст., аж до заборони їх англійською владою, що бачила в бардах, і не без основи, "головних носіїв національної, антианглійської традиції". Були і особливі школи брегонів. Поряд зі школами бардів і брегонів з'явилося багато монастирських шкіл, де протягом семи років навчалися і виховувалися юнаки не тільки з Ірландії, але і з інших країн Європи. Випускники шкіл ставали священиками або ченцями католицької церкви. Навчання проводилося латинською мовою. Якщо в школах бардів вивчалися література, поезія, музика, то в монастирських школах головними предметами були священне писання, а також філософія, географія, астрономія і геометрія у властивому церковній культурі середньовіччя трактуванні.

З введенням християнства в Ірландії став застосовуватися латинський алфавіт. Центрами писемності стали монастирські школи, діяльність яких по перепису книг релігійного або світського змісту мала важливе значення. Заснування монастирів сприяло колонізації і освоєнню ряду незаселених територій Ірландії, а також відкриттю не відомих європейцям островів в Північній Атлантиці і створенню там перших поселень задовго до приходу норманнів.

У VI-VIII століттях Ірландія була одним з центрів християнства в Європі, звідки воно стало розповсюджуватися і на інші території. "Островом святих і вчених" називали її в той час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]