Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-124.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
402.08 Кб
Скачать

114Специфіка державного устрою Французької Республіки.

Франція – унітарна держава. Країна розділена на 95 департаментів, департаменти – на комуни. У департаментах діють органи самоврядування – генеральні ради, що обираються населенням строком на 6 років з оновленням складу наполовину кожні 3 роки. Центральна влада представлена в особі префектів, що призначаються Президентом. У комунах місцева влада належить муніципальним радам, що обирається населенням на 6 років. Муніципальні ради обирають мера.

У Франції поєднуються елементи парламентської і президентської республік. Чинна Конституція Французької Республіки набула чинності 5 жовтня 1958 Вона затвердила державний лад, що отримав назву П'ятій республіки.

Центральне місце в системі державних органів Франції належить Президенту. Він обирається шляхом загальних і прямих виборів. У вересні 2000 р. на референдумі було прийнято рішення про скорочення конституційного терміну президентських повноважень з 7 до 5 років. Повноваження Президента в усіх сферах державного життя надзвичайно великі. Деякі з них вимагають міністерської контрасигнації, однак найбільш важливі права Президент здійснює особисто. Стаття 5 Конституції закріплює за обов'язок забезпечувати ним "своїм арбітражем нормальне функціонування державних органів, що а також спадкоємність держави". У цій же статті проголошується, що Президент є "гарантом національної незалежності, територіальної цілісності, дотримання угод Співтовариства та договорів". Президент має широкі прерогативами у галузі законодавства. Він наділений правом законодавчої ініціативи. Всі закони, прийняті Парламентом, повинні бути протягом 15 днів підписані і промульгіровани Президентом. Якщо він не згоден з законом або якимись його положеннями, то може вимагати повторного обговорення цього акта. Тільки після вторинного схвалення законопроекту Президент зобов'язаний підписати його. За пропозицією Уряду або Парламенту Президент може передати на референдум законопроект, "що стосується організації державної влади, що містить схвалення будь-якої угоди про Співтоваристві або який має на меті дозволити ратифікацію якого-небудь договору" (ст.11). У разі схвалення законопроекту Президент оприлюднить його в 15-денний термін. Будь-який законопроект може бути переданий Президентом до Конституційної ради для перевірки відповідності Конституції.

Що ж до відносин Президента з Парламентом, те тут перш за все необхідно відзначити таке важливе його повноваження, як право розпуску нижньої палати. Однак це рішення він може прийняти тільки після консультації з Прем'єр-міністром і головами палат (ст.12). У двох випадках – протягом року з моменту виборів і в період здійснення Президентом надзвичайних повноважень – розпуск Національних зборів неможливий.

Досить широкі прерогативи Президента і в сфері управління. Він головує на засіданнях Ради міністрів, підписує обговорювалися на них декрети і постанови, призначає Прем'єр-міністра і за його пропозицією – інших членів Уряду, приймає відставку Прем'єр-міністра і міністрів, у відповідності зі ст.13 Конституції "виробляє призначення на цивільні і військові посади ". Президент представляє Францію у відносинах між державами, укладає договори, призначає послів Франції, приймає іноземних послів. Він є головнокомандувачем збройними силами. Нарешті, Президент "гарант незалежної судової влади". Він здійснює право помилування. Крім перерахованих вище великих прав, що здійснюються Президентом в нормальних умов, ст.16 Конституції передбачає за ним надзвичайні повноваження "у разі виникнення безпосередньої загрози для Республіки". Рішення ввести надзвичайні повноваження Президент приймає після консультації з Прем'єр-міністром та інформує про це населення країни. Протягом усього терміну дії надзвичайних повноважень в руках Президента зосереджена уся повнота влади.

Законодавчий орган Республіки – Парламент – зі встановленням П'ятої республіки грає відносно невелику роль в політичному житті країни. Парламент складається з двох палат – Національних зборів і Сенату. Національні збори, до складу якого входять 577 депутатів, обирається строком на 5 років. За Законом 1985 вибори до Національні збори проводяться на основі пропорційної виборчої системи. До Сенату входять представники департаментів, "заморської Франції" та французів, які мешкають за кордоном. У складі Сенату – 321 чоловік, що обирається шляхом непрямих виборів на 9 років. Кожні 3 року Сенат оновлюється на 1 / 3. Парламент збирається на чергові сесії 2 рази на рік. Кожна палата створює по 6 постійних комісій.

Основна функція парламенту – прийняття законів – значно обмежено Конституцією 1958 Перш за все ст.34 точно визначає коло питань, з яких Парламент має право видавати закони. Вирішення питань, які не включені в цей список, віднесено до відання Уряду. Якщо Парламент перевищить свої повноваження, уряд має право вимагати у Конституційної ради прийняти рішення про розмежування компетенції. Про звуженні прав законодавчої влади свідчить і те, що депутати обмежені в реалізації законодавчої ініціативи (ст.40), а урядові законопроекти користуються пріоритетом (ст.42). Права Парламенту урізані і у фінансовій сфері. Стаття 7 встановлює певний термін прийняття Парламентом фінансових законопроектів. У разі порушення цього строку норми законопроекту уводяться в дію шляхом видання Урядом відповідного акту.

Парламент володіє правом контролю за діяльністю Уряду. Стаття 49 надає можливість висловити недовіру Уряду, прийнявши резолюцію осуду. Палати можуть утворювати комісії для виробництва парламентського розслідування.

Уряд Франції – Рада міністрів, відповідно до ст.20 Конституції, "визначає і веде політику нації". До складу Уряду входять Прем'єр-міністр – голова Уряду, міністри, що очолюють міністерства, і державні секретарі, керівні підрозділами окремих міністерств. Опції Уряду Конституція визначає в самої стислій формі. Оскільки ст.37 закріпила положення, яке встановлює, що усі питання, не включені "в область законодавства, вирішуються в адміністративному порядку", тобто в тій сфері, яка виходить за межі дії закону, акт Уряду замінює закон. Крім того, згідно з ст.38, Уряд з дозволу Парламенту може приймати ордонанс (акти, що мають силу закону) і в сфері дії закону. Ордонанс повинні бути затверджені спеціально виданим законом "до закінчення терміну, зазначеного законом, який вирішував їхні видання". Уряд відповідальний перед Національними зборами. У разі прийняття резолюції осуду абсолютним більшістю Національних зборів вона повинна піти у відставку.

У Конституції спеціально позначені повноваження Прем'єр-міністра. На нього покладено відповідальність за національну оборону, він повинен забезпечувати виконання законів, здійснювати нормотворчу діяльність і призначати на деякі військові і цивільні посади. Прем'єр-міністр володіє істотними прав щодо Парламенту: йому належить право законодавчої ініціативи, він може вимагати скликання Парламенту, в будь-який час виступити в палаті Парламенту, нарешті, вимагати, на підставі ст.38, передачі Уряду законодавчих повноважень.

Конституційна рада – особливий орган, що контролює додержання Конституції. У його складі 9 осіб, що призначаються на 9 років. 3 члени Ради призначаються Президентом, 3 – головою Сенату і 3 – головою Національних зборів. Всі закони до промульгації їх Президентом і регламенти палат до їх прийняття мають надходити на розгляд Конституційної ради, який дає висновок про те, чи відповідають вони Конституції. Якщо Конституційна рада вирішить, що той чи інший акт суперечить Конституції, то має право його скасувати. Крім функції конституційного нагляду в повноваження Конституційної ради входить спостереження за ходом президентських виборів, проведенням загальнонаціональних референдумів і розгляд спорів про правильність обрання депутатів Парламенту. Рішення Конституційного ради є остаточними і не підлягають оскарженню. Вони обов'язкові для всіх державних органів.

Економічна і соціальна рада – консультативний орган при Уряді. Він дає висновки на законопроекти, що стосуються сфери його компетенції (в основному це законопроекти економічного і соціального характеру). Рада має право і сам брати участь у розробці цих проектів. Він, крім того, може висловлювати свою думку про реалізацію економічних планів.

Члени Ради можуть виступати перед делегатами Парламенту з викладом своїх думок з основних питань економічної і соціальної політики. Оскільки Економічна і соціальна рада – консультативний орган, його висновки не носять обов'язкового характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]