Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Креативний менеджмент (посібник готовий).doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

2. Евріка! Стрімке зростання

Стимули зібрані на етапі заглиблення, використовуються тут для витягування корисних ідей. «Посіяне зерно» - це початкова стадія тих ідей, які можуть привести до вирішення проблеми. «Зерна» - це сирі, неявні поривання уяви, які потенційно можуть стати завершеними ідеями: самі собою або в тандемі з іншими фрагментами.

На цьому етапі сірі стимули трансформуються в чудові ідеї, які будучи посіяними в благодатний грунт, викликають «вибух» творчості.

Ця стадія забезпечує повне використання стимулів, поряд із серією ідейних програм для підвищення ефективності системи управління мозком.

До початку роботи над методом необхідно зібрати докупи всі наявні стимули та розглянути окремо кожну їх категорії і заставити мозок працювати з ними.

Сама нереальна, «дика» ідея може здатись вершиною практичності у поєднанні з іншими ідеями через декілька годин роботи із стимулами. Необхідно пам’ятати: поваги вартує кожна новонароджена ідея. Великі відкриття були результатом поєднання декількох маленьких ідейок.

3. Міжстадійне винахідництво

На цьому етапі пророщені ідеї «збираються» в компактні куртини, за якими необхідно ретельно «доглядати», щоб вони розцвіли в готові рішення і готові до практичного використання винаходи. В той час, коли на етапах занурення і стрімкого зростання новонароджені ідеї приймаються без обговорення їх якості, ідеалістично, то на третьому етапі вимоги до відбору ідей стають більш жорсткими.

Генерування ідей методом їх «стрімкого зростання» - живий, спонтанний та вільний процес. Розвиток ідеї – логічний, раціональний і частково примусовий процес. Більшість експертів радять розділяти процеси генерування ідей від їх обговорення. Але цього явно замало: «пророщування» ідей повинно відмежовуватися від стадії їх «очищення», яка, в свою чергу, повинна бути відокремлена від обговорення.

Річард Сандерс

Запропонований метод особливо ефективний у випадку, коли ідеї ще нечітко окреслені і «не поспішають» самі себе проявити. Усі негативні сили і докази, типу: «Це нереально», «Нам це не під силу», «Це занадто дорого» або «Менеджмент цього не сприйме», - повинні бути заборонені заради того, щоб новонароджені ідеї змогли з’явитись на світ.

Якщо вам показалось, що ви знайшли рішення проблеми – не задовільняйтесь і продовжуйте пошуки. Як не дивно, наступне рішення буде ще кращим!

Річард Саундерс

4.5. Десять заповідей для того, хто хоче перетворити мрію в реальність [38] Заповідь №1. Побудувати прототип

Молоток і ключ створили більше ідей, ніж усі бізнесові зустрічі та папери у світі.

Річард Саундерс

Створити реальну модель своєї ідеї, таким чином, щоб її можливо було побачити, попробувати і відчути. Не обов’язково, щоб модель була красивою.

Головним має бути принцип «працює як», замість «виглядає як».

По мірі того, як ідея вимальовується чіткішими рисами, перепон на її шляху стає все більше.

Самостійно займайтесь процесом творчості при розробці моделі, що допоможе зрозуміти динаміку вашої думки з різних обставин. Це також допоможе, коли настане час виходити з ідеєю на ринок.

Можливо зробити мале, продати – небагато, але навчитись багато.