Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Креативний менеджмент (посібник готовий).doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

7.2. Вплив лідерства на креативний потенціал менеджера

Я повинен йти за ними. Я ж їх лідер.

Єндрю Бонар Лоу

Успіх у виробництві інноваційної продукції та розвитку нових послуг значною мірою залежить від здібностей лідера створити відповідний клімат, в якому можуть вільно проявлятись і реалізовуватись нові ідеї. Лідерство відрізняється від управління наступним чином:

Лідерство. Поведінка окремих членів групи або організації, направлена на створення або зміну її основоположних принципів і цінностей.

Управління. Поведінка окремих членів групи або організації, направлена на досягнення визначених цілей, але в межах принципів і цінностей, що діють в колективі.

Принцип елегантності креативного лідерства передбачає мінімальне використання таких елементів як влада, вплив і повноваження.

Вплив – на протилежність диктатурі – є найбільш легітимним механізмом одержання необхідних результатів у креативній організації, хоч на процес впливає також культура.

Влада має декілька джерел: одні з них дає відповідна посада, а інші необхідно заслужити.

Особиста харизма – риса характеру особистості, що спонукає людей виконувати все, що від них вимагається без затрати особливих зусиль.

Основні характеристики креативного лідера. Креативний лідер [37]:

  1. віддає перевагу та вміє визначати цілі, які сприймаються з ентузіазмом працівниками, а не проводить сухі формулювання завдань, що стоять перед компанією. Практично це передбачає талант балансування на межі між невизначеністю і конкретикою;

  2. це провідник концепцій: він чутливо відчуває ідеї і уміє їх так впровадити в організації, що вони отримають підтримку і ресурси необхідні для їх реалізації;

  3. переконливо демонструє дієвість принципу «кожна поразка – можливість дечому навчитись» і заохочує ризикові ініціативи;

  4. створює команди з високим рівнем довіри один до одного;

  5. надає своїм співробітникам волю займатись іншими видами діяльності та сприяє реалізації ризикованих і спірних проектів;

  6. допомагає іншим аналізувати і розуміти зовнішнє середовище;

  7. володіє стилем лідерства від «тренера» або «порадника» до «генератора конфліктів», «коміка» чи «героя». Креативний лідер володіє вмінням змінювати стиль керівництва, переходячи від одного до іншого, не втрачаючи довіри підлеглих.

Таблиця 7.1

Гнучке лідерство в дії

Реакція на

креативність

Стратегії дій при різних реакціях на креативність

Цинізм

Пошук шляхів для подолання бар’єрів

Прагматизм

Постановка готових практичних задач («на блюдечкові»), що враховують такі обмежуючі фактори, як час, ресурси, пріоритети в роботі

Ідеалізм

Надання можливостей для реалізації абстрактних ідей за допомогою індивідуального підбору методів, каталізаторів і стимулів

Креативний лідер – це не той, у якого завжди є готова стратегія, а той, хто може розгледіти її потенціал в поведінці іншого і ефективно адаптувати її до поточної ситуації.

Лідерство не рівнозначне управлінню. Управлінці заклопотані стилем, процесом. Лідери сконцентровані на суті та уяві. Управлінці бояться хаосу і від страху впадають в агресію. Лідери направляють свою агресію проти ворожих ідей, але не проти людей. Лідери визнають агресію необхідним компонентом мотивації.

Систему корпоративних цінностей колективу формує лідер, яким може бути як власник, так і найнятий керівник-менеджер. В основу цієї системи цінностей лідер закладає як власний світогляд, так і пов’язану з ним персональну бізнес-філософію. Якщо запропонована лідером корпоративна система цінностей сприймається більшістю членів колективу як подібна до власної (персональної) системи цінностей співробітника, то такий колектив дає лідеру кредит довіри, підпорядковується йому і дозволяє керувати собою з надією під його керівництвом отримати задекларовані цінності. При цьому члени колективу можуть жертвувати своїми особистими цінностями або ставити їх досягнення в залежність від досягнення корпоративних цінностей.

Лідер – це людина, яка бачить у своїх думках ціль, а також прагне уявити весь процес її досягнення від початку до кінця. Лідерство пов’язане з можливістю індивідуума здійснювати унікальні операції.

Група людей не має змоги побачити задум, ідею і уявити весь процес, тут навіть мозкові штурми не допоможуть.

Саме лідер, а не його команда шляхом генерування ідей, створює унікальний новий продукт, а команда може сприяти подальшому розвиткові та реалізації ідеї.

В ідеалі лідер повинен лиш породжувати ідею і формувати бачення шляхів та механізмів її реалізації, а його колектив повинен докласти усіх зусиль до досягнення намічених цілей.

Лідер не бути мати влади, доки не відбудеться попереднього сприйняття його ідеї або задуму оточенням або його частиною, які віддадуть чи подарують лідеру владу над собою, підкорившись його ідеї духовно, а самому лідеру – фізично. Тільки по цьому лідер може при допомозі прихильників розпочати забирати владу над тією частиною колективу, яка не сприймає ціль лідера і фізично підпорядковуватись йому не хоче.

Натовп протидіяти лідеру із монолітною командою не зможе.

Лідер – фігура ситуативна, оскільки оточення, певні обставини вимагатимуть лідер з тією чи іншою ідеєю і механізмами управління процесами.

Лідер не вічний, тому він має бути готовим в любий момент передати владу або скласти повноваження.

Для того, щоб зрозуміти, чи може бути особа креативним менеджером, потрібно звернути увагу на основні вияви креативності у менеджерів. О.М. Харцій [37] стверджує, що такими проявами повинні бути: загальна динамічність психічних процесів; домінування пізнавальних інтересів; допитливість, потяг до створення нового, нахил до пошуку й вирішення проблем; створення асоціативних масивів, швидке засвоєння нової інформації; нахил до постійних порівнянь, зіставлень, відбору; творча спрямованість на пошуки аналогій, комбінування, реконструювання; нахил до зміни варіантів, економність у рішеннях, використанні часу, засобів тощо; виявлення інтуїції; здібності до вироблення власних стратегій та тактик під час вирішення різних проблем, завдань, пошуках виходу зі складних, нестандартних, екстремальних ситуацій.

Отже, креативна діяльність виявляється у швидкості, точності, гнучкості, оригінальності мислення, багатій уяві, високих естетичних цінностях, ступені деталізації проблеми, вияву наполегливості, цілеспрямованості, рішучості, працелюбності, систематичності в роботі, сміливому прийняттю рішень.

З’ясовано, що високі показники креативного потенціалу та особистісних рис майбутніх менеджерів впливають на ефективність управлінської діяльності, на самореалізацію.

Основними етапами становлення (формування) креативного менеджера є: 1. Етап вироблення вмінь та навичок формування творчого мислення. 2. Етап оволодіння методами розв’язання нестандартних задач. 3. Етап опанування форм креативного підходу до управлінської діяльності [37]. Вважають, що наявність хоча б одного з виділених параметрів дає змогу констатувати певний рівень розвитку творчих здібностей особистості, здатність до інтелектуальної творчості. Важливо наголосити на можливості одночасного поєднання креативності у виробничих менеджерів, інноваційних менеджерів, венчурних менеджерів, технологічних менеджерів, маркетологів, логістів тощо. Наявність рис креативності в усіх цих управлінців сприятиме розвитку організацій, в яких вони працюють та забезпечуватиме неординарне вирішення поставлених управлінських проблем.