Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Креативний менеджмент (посібник готовий).doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

7.3. Створення та розвиток творчого потенціалу в організаціях

Розвиток творчого потенціалу в межах однієї організації потребує наявності лідера.

Постає питання, що робити, коли в організації немає керівника здатного взяти на себе роль лідера і організатора творчого процесу?

Самим простим та ефективним методом є організація і проведення ряду семінарів по нестандартному мисленню для керівників вищого рівня управління.

Якщо в організації є керівник високого рангу, запалений ідеєю творчості, він може «заразити» інших і стати лідером процесу в розвитку творчого потенціалу в організації. Цей керівник не обов’язково повинен володіти винятковими творчими здібностями, для нього важливішими є організаторські здібності та енергійність.

Якими якостями повинен володіти лідер процесу?

Він повинен бути людиною мотивованою та зацікавленою в творчості, але не обов’язково творчим.

Обов’язкові якості лідера процесу – енергійність та організаторські здібності.

Лідер повинен займати найбільш високе становище в ієрархії організації, але при цьому мати достатньо часу та енергії на розробку і впровадження програм та проектів.

Лідер повинен бути надзвичайно комунікабельним, здатним налагоджувати тісний зв’язок між різними ланками організації та окремими працівниками. Він повинен володіти даром переконання, бути гарним «продавцем ідей» та мати відчуття міри.

Лідеру не обійтись без команди однодумців, тому він повинен вміти підтримувати в них високу мотивацію.

Однак, неможливо об’єднати ці характеристики в одній людині, тому в майбутньому у великих організаціях має з’явитись посада менеджера концепцій. Менеджер концепцій відповідає за збір, генерацію і розвиток нових концепцій. Ця роль є ключовою для успіху любої організації і за своїми можливостями вона значно переважає корпоративну стратегію.

В малих організаціях роль лідера творчого процесу і менеджера концепцій можуть поєднуватись в одній особі. У великих організаціях лідер процесу працює під (керівництвом) та в тісній взаємодії з менеджером концепцій. Мета менеджера концепцій заохочувати розвиток концепцій. Завдання лідера процесу – слідкувати за тим, щоб всі співробітники набували та використовували навички творчого мислення.

Менеджер концепцій створює центр творчості, який допомагає вибрати напрямок руху організації та служить джерелом його енергії.

Центр творчості займається розробкою концепцій з метою розвитку творчих навиків у всіх сферах діяльності організації. У якості прикладу такого центру може служити структура розроблена канадською будівельною компанією під назвою «Папка Небо-9» - це підбірка документів, яка (передається) серед керівників і обов’язково попадає в руки кожного керівника один або два рази в місяць. Її зміст включає наступні можливості:

  • свіжі ідеї – це ідеї, які ще не знайшли застосування вданій організації, хоча використовуються іншими;

  • оригінальні ідеї – це ідеї, які пропонують самостійне вирішення проблем. Автор має змогу, при бажанні, під ними поставити своє ім’я;

  • конструктивні пропозиції щодо покращення тієї чи іншої сфери діяльності організації;

  • нові творчі цілі, які виділяються з метою окреслення проблем, задач та можливостей організації.

Документи розміщені в папці перечитуються, доповнюються і передаються далі.

Папка «Небо-9» має наступні переваги:

  1. Періодичне нагадування про необхідність творчого підходу.

  2. Є джерелом творчих об’єктів, ідей і концепцій, на які повинне реагувати керівництво організації.

  3. Це простий канал передачі ідей.

  4. Являє собою реальну цінність отриманих ідей і думок.