Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 66

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ У СФЕРІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ, ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ

ТА ВИРОБНИЧОЇ КООПЕРАЦІЇ

§ 1. Зовнішньоекономічні договори (контракти)

Однією з форм здійснення зовнішньоекономічної діяльності є зовнішньоеко­номічний договір (контракт). Контракт є зовнішньоекономічною угодою, контр­агентами якого є суб'єкти підприємницької діяльності різних країн. Правовідно­сини, що виникають між названими суб'єктами, мають цивільно-правовий характер.

Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (ст. 1) визначає контр­акт як матеріально-оформлену угоду двох або більше суб'єктів зовнішньоеконо­мічної діяльності та їх іноземних контрактів, спрямовану на виникнення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльнос­ті. Щодо форми укладення, виконання зовнішньоекономічного контракту поряд із загальними нормами цивільного права застосовуються також спеціальні поло­ження законодавства, що регулює зовнішньоекономічну діяльність. У контексті регулювання зовнішньоекономічних договорів (контрактів) таким актом є також затверджене наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України "Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів)" від 6 вересня 2001 р. Порядок укладення зовнішньоекономічного контракту до­пускається лише в письмовій формі. Недотримання письмової форми контракту є підставою його недійсності.

Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" у первинній редакції містив положення щодо необхідності двох підписів з української сторони. Після внесення змін у редакцію ст. 6 названого закону підписання зовнішньоекономіч­ного договору (контракту) здійснюється у загальному порядку.

Положення про форму зовнішньоекономічного договору (контракту) застосо­вується для укладення договорів купівлі-продажу товарів, надання послуг, вико­нання робіт, а також для товарообмінних договорів між українськими суб'єктами підприємницької діяльності та іноземними суб'єктами підприємницької діяльно­сті незалежно від форм власності та видів діяльності.

Договір (контракт) укладається відповідно до Закону України "Про зовніш­ньоекономічну діяльність" та інших законів України з урахуванням міжнародних договорів України. Суб'єкти підприємницької діяльності при складанні тексту до­говору (контракту) мають право використовувати відомі міжнародні звичаї, реко­мендації міжнародних органів та організацій, якщо це не заборонено прямо та у виключній формі законодавством України.

Зобов'язання у сфері зовнішньоекономічної діяльності...

485

Згідно з Указом Президента України "Про облік окремих видів зовнішньоеко­номічних договорів (контрактів) в Україні" від 7 листопада 1994 р. певні контр­акти підлягають реєстрації. Для цього суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності, який є стороною контракту, повинен подати такі документи:

— заявку у довільній формі на офіційному бланку суб'єкта підприємницької діяльності за підписом його керівника;

— інформаційну карту зовнішньоекономічного контракту;

— оригінал зовнішньоекономічного контракту з усіма додатками, специфіка­ціями, додатковими угодами і документами, які є частиною контракту;

—г копію контракту, посвідчену в установленому порядку керівником суб'єк­та зовнішньоекономічної діяльності;

— документ про оплату послуг за реєстрацію зовнішньоекономічного догово­ру (контракту).

Облік (реєстрація) зовнішньоекономічних договорів здійснюється в строк не більше семи робочих днів з дати подання документів.

Відмова в реєстрації контракту можлива з таких підстав:

— відсутність документів, необхідних для реєстрації;

— невідповідність умов договору (контракту) законодавству України;

— до суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності застосовано санкції, передба­чені Законом України "Про зовнішньоекономічну діяльність";

— наявність заборони зі сторони зарубіжних держав на ввезення відповідних національних товарів;

— відсутність імпортних квот, встановлених іноземними державами на вве­зення українських товарів;

— застосування режиму індивідуального ліцензування до іноземного контр­агента відповідно до Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність".

Крім названих нормативних актів, правове регулювання зовнішньоекономіч­них договорів (контрактів) здійснюється на основі інших нормативно-правових актів. Зокрема, порядок розрахунків за зовнішньоекономічними договорами здій­снюється відповідно до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", кошти резидентів в іноземній валюті підлягають зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у терміни, передбачені в контр­актах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення вантажної декларації при експортних операціях або перерахування коштів у порядку перед­оплати при імпортних операціях. У разі порушення резидентами зазначених тер­мінів стягується пеня в розмірі 0,3 відсотки від суми нестриманої виручки (мит­ної вартості непоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованій за офіційним валютним курсом на день нарахування пені. При цьому загальний роз­мір пені не може перевищувати розміру заборгованості.

Правову основу регламентування зовнішньоекономічних договорів (контрак­тів) становлять укази Президента України "Про заходи по упорядкуванню роз­рахунків за договорами, які укладаються суб'єктами підприємницької діяльності України", "Про застосування правил інтерпретації комерційних термінів".

Останній займає важливе місце при застосуванні міжнародних комерційних термінів (ІНКОТЕРМС). У практиці зовнішньоекономічної діяльності склалася низка загальновизнаних звичаїв, що регулюють поставку товарів. Вони містяться в уніфікованих правилах, тлумачення яких пропонуються в документі — Між-

486