Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 66

б) корпорації — договірні об'єднання, створені на основі поєднання виробни­чих, наукових та комерційних інтересів з делегуванням деяких повноважень централізованого регулювання діяльності кожному з учасників;

в) консорціуми — тимчасові статутні об'єднання промислового та банків­ського капіталу для досягнення спільної мети;

г) концерни — статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових ор­ганізацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залеж­ності від одного або групи підприємців;

д) об'єднання за галузевим, територіальним та іншими принципами.

Але, на відміну від законодавства більшості іноземних держав (потенційних іно­земних інвесторів), законодавством України перелічені об'єднання визнано юридич­ними особами.

Отже, регулювання договорів (контрактів) про виробничу кооперацію здій­снюється на основі законодавства про зовнішньоекономічну діяльність з ураху­ванням особливостей національної нормативної бази у сфері коопераційних відносин.

Розділ VII ПОЗАДОГОВІРНІ (НЕДОГОВІРНІ) ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Глава 67

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ ЗІ СТВОРЕННЯ ЗАГРОЗИ ЖИТТЮ, ЗДОРОВ'Ю ТА МАЙНУ

§ 1. Поняття та елементи зобов'язань, що виникають зі створення небезпеки

В юридичнй літературі1 давно і справедливо підкреслювалося, що в законі про цивільно-правову деліктну відповідальність центр ваги необхідно перенести зі шкідливого результату на більш ранній ступінь, коли протиправне діяння ство­рює можливість заподіяння шкоди або коли сама діяльність має небезпечні властивості. Це припускає покладання цивільно-правової деліктної відповідаль­ності не тільки за спричинену шкоду, а й за "делікт створення небезпеки". Саме таким деліктом є створення небезпеки життю, здоров'ю та майну внаслідок порушення навколишнього природного середовища.

Вперше в новому Цивільному кодексі України (глава 81 статті 1182—1184) передбачено деліктні зобов'язання, для виникнення яких досить факту створен­ня загрози (небезпеки) для життя, здоров'я та майна за відсутності заподіяння будь-якої шкоди. Норми, що регулюють зазначені зобов'язання, набувають важливого превентивно-виховного значення. Вони стимулюють здійснення заходів щодо охорони довкілля, поліпшення його якості, функціонування системи інформації про стан довкілля (екологічний моніторинг), проведення екологічних експертиз, державний контроль за додержанням екологічних стан­дартів, нормативів та правил2.

Церетели Т.В. ДеликтьІ создания опасности // Сов. гос. й право. — 1970. — № 8. — С.56; Мотьілева ВЯ. Роль й место гражданского права в система комплексной охранн человека в условиях научно-технического прогресса / Законность, правопорядок й правовая культура. — М., 1974. — С. 131—132; Ее же. Гражданско-правовая охрана человека от неблагоприятннх изменений окружающей средьі: Автореф. дис.... канд. юрид. наук. — М.,1975; Малеин Н.С. Гражданский закон й права личности в СССР. — М., 1981. — С. 180—181; Малеина М.Н. Личнне неимущественньїе права граждан: понятие, осуществление, защита. — 2-е изд. — М., 2001. — С. 39—57.

2 Коментар до Конституції України. — К.,1996. — С. 129.

502