Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все Кончают от того что ПАША намутил ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

41.Максимізація прибутку монопсонією

Якщо на ринку присутній єдиний покупець товару чи фоктору в-ва, то такий ринок наз монопсонією. Зобразимо графічно модель монопсонії на ринку праці. Крива попиту на працю DL =MRPL і крива про­позиції праці SL=AFC перетинаються в точці рівноваги К. Ця точка є рівноважною на досконалоконкурентному ринку праці. За цієї ситуації wk - рівноважна ставка заробітної плати на конкурентному ринку, a LK — чисельність зайнятих працівників.

Для монопсонії крива пропозиції праці (SL) і крива сер витрат збігаються. Кожна точка кривої SL показує ціну праці при різних обсягах її закупівель.

Крива граничних витрат (MFCL) розташована вище кривої пропозиції. Пояснюється це тим, що додаткове залучення пра­цівників вимагало б підвищення ставки заробітної плати вище середнього рівня.

Точка перетину кривих граничних витрат на працю (MFCL) і граничного продукту праці (MRPL), тобто точка N, визначає обсяг праці (LM), необхідний для максимізації прибутку монопсонії в короткостроковому періоді.

Як видно з графіка, монопсонія найме LM працівників за ціною wм. Це означає, що за умови MRPL = MFCL, тобто за умови максимізації прибутку для монопсонії, підприємство-монополіст зменшить чисельність зайнятих, знизить ставку заробітної плати порівняно з конкурентним ринком і водно­час збільшить прибуток монопсонії на величину, що визна­чається площею чотирикутника ANMwм.

42.Взаємодія ринкового попиту та ринкової пропозиції

Ринкове співвідношення попиту і пропозиції є об'єктивною точкою для регулюючої роботи ринку, дії закону вартості, свідомої управлінської діяльності господарюючих суб'єктів. Прояви регулюючого впливу ринкового співвідношення попиту та пропозиції близькі за деякими ознаками до функцій закону вартості, хоча й мають суттєві відмінності. Як індикатор задоволення суспільних потреб незадоволений попит чи надлишкова пропозиція свідчать про певне ставлення споживача продукції чи послуг до їх спожив чої вартості, тому є факторами постійного вдосконалення виробництва товарів чи послуг.

Стимулюючий вплив співвідношення ринкового попиту та про позиції виявляється в бездефіцитній економіці і в напрямі контролю над розміром витрат виробництва і цінами на ринку. Виробники під тиском обмежень платоспроможності споживачів і з метою підтримання конкурентоспроможності вимушені дбати про зниження витрат виробництва і, зрештою, цін.

Для розгляду взаємодії попиту та пропозиції, необхідно представити лінії попиту та пропозиції на одному графіку.

DD – лінія попиту,

SS – лінія пропозиції.

Абсциси точок характеризують відповідно об’єми попиту та пропозиції, а ординати – ціни попиту та пропозиції.

Ринкова рівнова рівновага визначається координатами точки Е, перетину DD і SS, якій відповідають об’єм QE і ціна PE- їх називають відповідно:

рівноважним об’ємом (QE = QD = QS) і рівноваєною ціною (РS = РD - РS).

43.Властивості часткової ринкової рівноваги

Стан, коли на окремому ринку сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції, називають частковою ринковою рівновагою.

Тобто, має існувати таке значення рівноважної ціни (P*), за якого криві попиту та пропозиції мають принаймні одну спільну точку (рівноважний обсяг Q*) при додатному значенні ціни.

при P Часткова ринкова рівновага не може існувати, якщо:

  • Між кривими попиту та пропозиції не існує принаймні спільної точки у будь-якому квадранті.

  • Функція ринкової пропозиції за умов конкуренції не може бути визначена згідно з правилом (P = МС).

Графік ринкової рівноваги дозволяє визначити виграші покупців і продавців (рента споживача, рента виробника).

- ціна ринкової рівноваги. - рівноважний попит

- рента споживачів

- рента виробника

Єдиність часткової ринкової рівноваги має місце, коли існує лише одна точка перетину графіків ринкового попиту та пропозиції. Коли декілька точок – множинна. Якщо ринок, на якому можливе існування рівноваги, виведений зі стану останньої й повертається до вихідного стану, то часткова ринкова рівновага є стабільною, якщо ні — то нестабільною.