Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все Кончают от того что ПАША намутил ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

52. Оптимальність розміщення ресурсів в галузі.

Галузевий випуск визначається виробничою функцією . Оптимальний розподіл ресурсів матиме місце тоді, коли буде досягатися максимально можливий випуск продукції всієї галузі, що вимагає, аби: а) кожне підприємство галузі працювало технічно ефективно; б) виробничі ресурси використовувалися повністю; в) гранична продуктивність ресурсу MP для всіх фірм була однакова (рисунок!! На вертикальних осях відкладено значення випуску або граничного продукту кожної фірми, горизонтальна вісь представляє запас виробничого ресурсу у галузі – кожна точка на ній означає, таким чином, певний розподіл ресурсу між фірмами галузі). Аналітично остання умова виводиться шляхом диференціювання функції галузевого випуску:

, звідки, з урахуванням , матимемо: .

Тобто умовою оптимального розміщення виробничого ресурсу в галузі ( ) є рівність граничної продуктивності ресурсу всіх фірм – учасників ринку. Зміна розміщення від розподілу на користь будь-якого виробника призводить до втрати частини галузевого випуску.

Можна довести, що дана умова буде реалізуватися за умов досконалого ринку. Так, оскільки кожна з фірм намагається максимізувати свій прибуток, можна записати, що перша з них матиме випуск, який визначається згідно з затрат правилом умовою

; аналогічно друга: . Звідси матимемо ). Тобто ринок розподілятиме ресурси таким чином, що матиме місце рівність граничних продуктивностей ресурсів у кожного виробника. Зрозуміло, що при цьому фірми з більш високою ефективністю використання ресурсів купуватимуть їх більше і відповідно матимуть більшу частку у галузевому випуску.

53.Оптимальна структура виробництва. Квм.

Крива виробничих можливостей — залежність, що графічно ілюструє можливості одночасного виробництва двох продуктів з урахуванням обмеженості ресурсів, що витрачаються на виробництво цих продуктів.

Крива будується в системі координат, кожна з яких відображає обсяг виробництва одного з продуктів. Вона обмежує область виробничих можливостей, так що будь-яка крапка на кривій показує гранично можливе по ресурсних обмеженнях поєднання обсягів виробництва двох продуктів.

Щоб чіткіше уявити значення альтернативних можливостей об'єктів, побудуємо графік меж виробничиможливостей (мал. 1). Я кщо нанести цифри на графік, отримаємо точки, які показують варіанти вибору ресурсів. З'єднавши їх,

одержимо криву виробничих можливостей. Рухаючись по кривій, маємо можливість спостерігати різні варіанти у комбінації ресурсів. Так, у точці В ресурси поділяються так, що на них можна побудувати 55 лікарень, шкіл і 10 готелів. Якщо ресурси розподілити так, що виробництво здійснюється у межах виробничих можливостей (точки А, В, С, Д, Е, /), то досягаються найвища ефективність економіки і правильність вибору. У цьому разі точка К свідчить про недостатньо ефективне використання виробничих можливостей, а точка N знаходиться поза межею таких можливостей, отже є нереальною за даного рівня розвитку техніки, технології, організації виробництва тощо. Тому зміщення кривої виробничих можливостей вліво свідчить про їх зростаюче невикористання.