Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все Кончают от того что ПАША намутил ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

4.Особливості мікроекономічного аналізу домогосподарства

Можна констатувати, що домогосподарство ви-конує в економіці три основні функції: споживання, постачання факторів виробництва та заощадження. Отже, домогосподарство - це економічна одиниця, що складається з одного та більше чоловік, які ведуть спільне господарство, що забезпечує економіку факто-рами виробництва і використовує зароблені на цьому кошти для поточного споживання товарів та послуг і заощадження з метою задоволення своїх потреб.

Проте з погляду мікроекономічного рів-ня господарювання провідною виступає, безумовно, функція спо-живання. Для того щоб проаналізувати, як домогосподарство здійснює цю функцію, економічна наука вдається до ряду абстракцій, що дають можливість вивчити поведінку об'єкта аналізу в чистому вигляді. По-перше, вважається, що домогосподарство виступає єдиним економічним суб'єктом і реалізує свої потреби як єдине ціле; тобто не береться до уваги його внутрішня структура, воно ототожнюється з поняттям "індивід". По-друге, допускається, що домогосподарство отримує доходи за рахунок продажу факторів виробництва, точніше, їхніх послуг, за використання або перерозподіл між членами суспільства і витрачає їх повністю на споживання, не роблячи заощаджень. По-третє, вважається, що воно може споживати всі споживчі блага, які виробляються на цей момент виробничим сектором, і ці блага вважаються при цьому безкінечно подільними; наявна повна інформація про споживчі властивості благ. По-четверте, не беруться до уваги такі дії домогосподарства, які можуть вплинути на його поточне споживання, а саме: збільшення або зменшення майна, взяття кредиту, вкладання частини доходів у запаси споживчого призначення. За таких обставин домогосподарство ставиться в умови вибору: блага-ми, що задовольняють його потреби. Саме цей процес насамперед і цікавить економістів, тобто, як домогосподарство приймає рішен-ня щодо певної структури споживання. Можливості вибору домогосподарства обмежені багатьма факторами. І тому домогосподарство має вирішити проблему: при певній структурі та рівні потреб і до-ходів знайти таку комбінацію споживчих благ, яка б максимально відповідала його потребам.

5.Бюджетне обмеження та фактори, що на нього впливають.

Бюджетне обмеження для споживача це сукупність наборів споживчих благ, які споживач може придбати при певних цінах і доходах.

- р-ня бюджетного обмеження, де - дохід споживача, - ціна товару, - к-сть товару

Графічно бюджетне обмеження має вигляд бюджетної лінії – це крива, всі точки якої показують можливі кількості комбінацій 2-х благ, що є доступними для споживача при заданого рівня доходу та цін на товари.

 р-ня бюджетної лінії (має від’ємний нахил).

tg нахилу бюдж лінії – гранична норма заміщення одного товару іншим; довжина відрізка I/PA – max величина товару А, яку можна придбати на дохід І (так само I/PВ – max величина товару В, яку можна придбати на дохід І).

На бюджетне обмеження впливають такі чинники:

1) Величина доходу споживача: зі зміною доходу відбув зміна величини відрізка, що відтинається від початку координат. При цьому кут нахилу бюджетної лінії не змінюється (при незмінних цінах)  зі зміною доходу бюдж лінія зрушується праворуч (при ↑ доходу) та ліворуч (при ↓ доходу) паралельно початк бюдж лінії. І3<I1<I2

2) Зміна цін: зміна ціни одного товару при незмінній ціні іншого рухає криву байдужості навколо точки, якій відповідає максимальний обсяг товару за незмінної ціни: P<P1B, P>P1B. Лінія повертається навколо точки І/PA.

3) Податки та субсидії а) для споживача – графік (1): при ↑ податків - дохід↓ → зміщ вліво, при ↓ податків – навпаки; б) для виробників – графік (2): при ↑ податків – ціна ↑ → зміщ вліво і навпаки.

4) Раціонування споживання.