Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все Кончают от того что ПАША намутил ШПОРЫ.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

44.Вальрасіанський та Маршалліанський механізми пристосування ринку

Стійкість рівноваги розглядається як така ситуація, коли у разі відхилення економіки від рівноважного стану в дію вступають ринкові сили, котрі автоматично приводять систему до рівноважного стану. Якщо система автоматично не повертається до рівноваги – така рівновага нестійка.

За Вальрасом:

Припущення:1) порушення рівноваги виявляється в розриві обсягів попиту і пр.-ції внаслідок відхилення фактичної ціни від рівноважної; 2) поаернення сис-ми з порушеною рівновагою до рівноважного стану відбувається внаслідок посилення конкурентної боротьби між покупцями або продавцями; 3) засобом урівноважування є вільні ціні.

При відхиленні ціни:

1) P1>PE; Qd(P1)> QS(P1)=> P( надлишок пр-ції, який врегул. за рах. конк-ції між виробниками, яка призводить до зменш. ціни і повернення до рівн.)

2) P2<PE; QS(P2)>QD(P2)=> P↑ (надлишок попиту врегул. за рах. конкуренції між споживачами, що призв. до зрост. цін).

Ф ункція надлишкового попиту: .

За Маршалом

Продавці передусім реагують на різницю ціни попиту і ціни пропозиції. Чим більше різниця, тим більше стимулів для зростання пропозиції. Зменшення (збільшення) обсягу пропозиції скорочує різницю, сприяє досягненню рівноважної ціни. 1)Q1>Q*; PD1(Q1)<PS1(Q1)Q1

2)Q2<Q*; PD2(Q2)>PS2(Q2)Q2

Правило за Маршалом PD>PSQS; PD<PSQS

За Вальрасом:

  1. P1>PE; Qd(P1)> QS(P1)=> P

  2. P2<PE; QS(P2)>QD(P2)=> P↑

45.Механізми встановлення ринкової рівноваги.

Існує 3 основні механізми: 1)аукціоніст Вальраса; 2)маршаліанське пристосування, або невидима рука ринку; 3) модель павутиння.

У павутиноподібній моделі враховується при плануванні обсягів ринкової угоди, що споживач планує знаючи ціни у періоді , а виробник не знає я кою буде ціна на момент виходу продукції на ринок.

Припущення моделі: Виробники не можуть коригувати раніше прийняте рішення про обсяг випуску. Не припускається утворення запасів з їх реалізацією у майбутньому. Стійкість рівноваги залежить від крутизни кривих попиту і пропозиції (чим S крутіша, за попит, тим стійкіша рівновага). залежить від рівноважної ціни, що склалася в попередній момент часу.

2 )Абстрактний Аукціоніст, маючи інформацію про все на ринку товарів, оголошує ціни, підвищуючи їх на товари надлишкового попиту і знижуючи на надлишкову пропозицію. За цим рівноважним цінами і відбувається прямий обмін товарами, а відсутність трансакційних витрат і фактора часу робить участь грошей в такому товарообміні безглуздим. імітує механізм підстроювання виробництва під попит і негативну роль трансакційних витрат, діючих в реальних умовах.

47.Державне регулювання ринку: інструменти та проблеми.

Головні інструменти впливу держави на ринкові процеси: 1) оподаткування; 2)субсидіювання; 3)урядове управління економікою; 4)фіксація та регулювання цін.

Якщо податок, який сплачується продавець: Е0 – ринкова рівновага до запровадження податку. Податок = Т (з 1-ці проданої продукції). Лінія пропозиції зсувається ліворуч на величину податку (тепер кожна 1-ця прод продукції коштує виробнику на Т дорожче)Звідси: збільшення рівноважної ціни за одночасного скорочення рівноважних обсягів. Продавці згодні пропонувати той же обсяг, якщо ціна з включенням податку буде на Т вище ніж Р0.

- платять споживачі (частка податку)

- платять виробники

- втрати суспільства

Коли рівноважна ціна не задовольняє суспільство, орід може встановити «ціну підлоги» або «ціну стелі».