Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
696.87 Кб
Скачать
  1. Політичні партії та їх функції.

Політична партія виступає невід”ємним елементом політичного механізму парламентської демократіі/ саме політичного механізму, а не організації, тому що вона є структурним елементом процесу функціонування, а не лише устрою/.

Важливою ознакою діяльності політичних партій є і те, що політична боротьба ведеться нею з обмеженого кола питань при обов”язковій єдності з конкуруючими партіями в принципових питаннях політичного устрою і політичної діяльності. Політичні партії забезпечують необхідний зв'язок між народом і представницьким механізмом правління. Саме через партії уряд може практично звернутися до мас за підтримкою, а маси через партії можуть критикувати керівництво і висувати вимоги до нього.

Політичні партії виконують у суспільстві ряд важливих функцій, які умовно можна поділити на дві групи. Перша група – це функції “зовнішні”, тобто безпосередня діяльність партій, яка визначається її роллю в політичній системі суспільства:

  • артикуляція та представництво інтересів різних соціальних груп;

  • забезпечення політичних зв’язків між суспільством та державою;

  • формування політичної еліти, висунення кандидатів на керівні державні посади;

  • розробка та впровадження політичних ідеологій та доктрин;

  • формування політичної свідомості громадян та інтеграція соціальних груп.

Інша група функцій політичних партій стосується підтримання нею власної цілісності і забезпечення умов для активної діяльності в суспільстві. До них відносяться:

-організаційна функція / створення власної структури, представницьких органів, розподіл повноважень тощо/;

-теоретична /створення теоретичних та програмних документів, що відображають бачення нею нинішньої ситуації та перспектив розвитку суспільства, власної ролі /;

- аналітична /аналіз ситуації в суспільстві та власної діяльності, стратегічних та тактичних завдань партії/;

- ідеологічна / власна інтерпретація політичних та соціальних процесів та розробка ідеологічних постулатів, популярних пояснень існуючої ситуації та мети діяльності партії/;

- пропагандистська /популяризація партійної програми , методів та цілей діяльності партії з метою рекрутування нових членів та забезпечення голосів на виборах/;

- власне політична функція /діяльність в місцевих осередках, участь в парламентській діяльності, в роботі громадсько-політичних організацій, рухів тощо/.

Слід зазначити, що всі вказані функції є важливими, і у випадку, коли партія зневажає якоюсь ділянкою роботи, її реальний вплив у суспільстві падає, вона втрачає своїх сторонників.

Окрім зазначених, політичні партії виконують і так звані латентні функції: надання привілеїм окремим групам, насамперед власним членам та спонсорам,лоббіювання їх інтересів,використання безоплатної праці партійних активістів, забезпечення руху “вгору2 для власних прибічників тощо.

  1. Класифікація політичних партій.

Існують різні класифікації політичних партій, а оскільки в сучасному світі діє велика кількість різноманітних партій, то й класифікувати їх можна за різними підставами. За класовою визначеністю: буржуазні, селянські, робітничі, зокрема комуністичні, соціалістичні та соціал-демократичні, причому до кожного типу належать і відповідні прошарки інтелігенції. За ставленням до суспільного прогресу: радикальні (у тому числі революційні), реформістські, консервативні, реакційні, контрреволюційні. За ставленням до влади: правлячі, опозиційні, нейтральні або центристські (умовно, позаяк абсолютно нейтральних до влади партій у політиці не існує). За формами і методами правління: ліберальні, демократичні, диктаторські. За принципами організації та членства: кадрові та масові За місцем у системі влади: легальні та нелегальні За ідеологічним спрямуванням: комуністичні, соціалістичні, фашистські, неофашистські, ліберально-демократичні, націоналістичні, анархістські та ін. За віросповіданням: християнські, мусульманські Називають іще партії прагматичні (виборчі), парла­ментські, харизматично-вождистські та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]