Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по Основам гор.хоз-ва.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3.3 Особливості управління ресурсами міського господарства

Підвищення ефективності управління ресурсами міського господарства повинне передусім забезпечити приведення наявних управлінських форм і методів у відповідність з потребами стратегічного розвитку територій. Воно має передбачати використання комплексу економічних, правових і адміністративних важелів та формуватися з урахуванням принципів соціальної справедливості, ефективності, прозорості, відкритості, законності та ін.

Суб’єктом управління комунальними ресурсами міста є територіальна громада, якій належить право комунальної власності. Однак реальне управління здійснюється органами місцевого самоврядування, тобто міською радою та її виконавчими органами.

Згідно з Законом України “Про місцеве самоврядування” (ст. 26) органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктам права комунальної власності. У зв’язку з цим, однією з перспектив розвитку та підвищення ефективності міської економіки є підвищення оперативності управління комунальною власністю міської територіальної громади, ефективності її використання на договірних засадах, накопичення коштів, отриманих від оренди та приватизації комунальних ресурсів та ін.

Реалізації заходів управління органів місцевого самоврядування повинна передувати розробка методичних підходів, що враховують загальні принципи керування комунальними ресурсами міста і специфічними, обумовленими особливостями їхнього функціонування. Так до загальних потрібно віднести наступні принципи:

- дослідження конкретних проблем;

- виключення дублювання у керуванні;

- створення координуючого центра;

- договірна основа взаємин об'єктів власності з міськвиконкомом та розробка умов, що гарантують виконання цих зобов'язань та ін.

Управління комунальними ресурсами здійснюється на основі загальних положень науки управління. В той же час воно має свої особливості, обумовлені рядом специфічних факторів, до числа яких відносяться зокрема: багаточисельність об'єктів управління і велика відмінність ресурсів міського господарства за призначенням.

У процесі керування ресурсами міського господарства різні керуючі органи виконують визначені функції, сукупність яких охоплює весь склад господарських задач. Систему взаємозалежних функцій класифікують на загальні (планування, організація, регулювання, мотивація і контроль) і спеціальні (облік, стандартизація, правове й інформаційне забезпечення й ін). В реальній практиці господарської діяльності загальні і спеціальні функції керування не існують окремо, а знаходяться в взаємозв'язку і взаємно доповнюють один одного. Тому формування механізму керування об'єктивно вимагає реалізації всього комплексу управлінських функцій. Задачею органів місцевого самоврядування є об'єднання інструментів механізму керування комунальними ресурсами у єдину систему з урахуванням регіональних особливостей.

Крім того, підвищується роль організаційно-економічних методів управління, які є невід'ємною частиною механізму управління. Для управління ресурсами міського господарства це:

1) постанови та рішення Ради народних депутатів;

2) координація діяльності об'єктів комунальної власності;

3) розробка рекомендацій з удосконалення організаційного забезпечення управління власністю міста;

4) сприяння розвитку ринкової інфраструктури регіону;

5) регулювання процесів приватизації та демонополізації;

6) забезпечення структурної перебудови місцевого господарства;

7) розвиток об'єктів комунальної власності;

8) підвищення відповідальності управлінців різних рівнів та ін.

Управління ресурсами комунальної власності за допомогою організаційних методів повинно здійснюватися в межах існуючого законодавства та чітких нормативних актів місцевих влад. На сучасному етапі організаційні методи управління тісно пов'язані з економічними, вони суттєво доповнюють один одного.

Організаційні методи управління передбачають систему організаційних і розпорядчих впливів, спрямованих на досягнення поставленої мети. Це інструктаж, нормування, різні розпорядчі акти.

Економічні методи управління - це способи впливу на економічні процеси і явища через інтереси працівників (населення), що досягається шляхом створення економічних умов (стимулів), які спонукають останніх діяти в потрібному напрямі для досягнення поставлених цілей.

Важливим інструментом регулювання ефективного використання ресурсів міського господарства в умовах ринку стають економічні методи управління. Ефективне застосування податкового, кредитного, дотаційного та субвенційного регулювання, а також інвестування, приватизація та роздержавлення повинні стати важелями прискорення темпів економічного росту, розвитку соціальної та виробничої інфраструктури міста, відтворення робочої сили та ін.

Субвенція (від лат. subvenio «приходжу на допомогу») — це форма грошової допомоги місцевим бюджетам із державного бюджету, яка призначена для конкретно прописаної цілі/цілей.

Дотація (від лат. dotatio — дар, пожертва) — це безвідплатна, безповоротна допомога з бюджету вищого рівня бюджету нижчого, яка не має цільового характеру та надається у випадку перевищення видатків над доходами.

Зокрема, економічні методи управління, що здійснюються на основі податкової політики повинні забезпечувати: ощадливе й економічно безпечне використання ресурсів міста, зацікавленість рад у розвитку та підвищенні ефективності виробництва у комунальному секторі економіки, соціальну захищеність жителів міста та ін.

Крім того, проблемою, яка сьогодні існує в площині управління ресурсами міста, є відсутність критеріїв оцінки їх діяльності. Такі критерії вкрай необхідні для органів місцевої влади, які з одного боку підзвітні своїм виборцям в питанні управління майном, що належить територіальній громаді, а з другого зобов'язані здійснювати контроль за використанням комунальних ресурсів.

Таким чином, врахування усіх факторів повинно стати визначальним при виборі політики управління ресурсами міста. Запропоновані економічні, правові, адміністративні, фінансові, організаційні та інші заходи, спрямовані на удосконалення механізму управління ресурсами міського господарства, які мають створити необхідні ринкові передумови щодо реалізації інвестиційного та бюджетного потенціалів міста, забезпечення його нормативно-правового функціонування і цивілізованого регулювання, що дозволить забезпечити формування інфраструктури місцевого самоврядування, сприятиме комплексному розвитку міського господарства в цілому.

Отже, належне й раціональне керування ресурсами міського господарства ставить перед органами керування відповідні завдання у відношенні цільового, ощадливого й ефективного керування й розпорядження ресурсами комунальної власності в інтересах територіальних громад. Оскільки саме від їхньої ефективної діяльності в цьому напрямку залежить становлення й твердження процесу керування комунальною власністю.