Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по Основам гор.хоз-ва.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

5.2.2 Особливості розвитку сфери охорони здоров’я

Відповідно до Закону України «Про охорону здоров’я» заклади охорони здоров’я державної і комунальної форми власності утворюються та провадять свою діяльність з метою реалізації права громадян на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування, яке гарантовано Конституцією України.

Мережа закладів охорони здоров’я, необхідна для забезпечення медичного обслуговування населення адміністративно-територіальної одиниці, формується відповідними органами місцевого самоврядування за поданням органів виконавчої влади.

Основними принципами діяльності органів місцевого самоврядування в області охорони здоров'я населення є:

  • дотримання прав людину й громадянина в області охорони здоров'я,

  • пріоритет профілактичних мір в області охорони здоров'я,

  • доступність медико-соціальної допомоги,

  • соціальна захищеність громадян у випадку втрати здоров'я.

В цілому заклади охорони здоров’я поділяються на установи, державні комерційні підприємства, комунальні унітарні підприємства, господарські товариства, приватні підприємства та об’єднання підприємств

Комунальне унітарне підприємство у сфері охорони здоров’я провадить некомерційну господарську діяльність, утворюється і ліквідовується органом місцевого самоврядування в установленому законом порядку. Воно утворюється з метою надання первинної, вторинної (спеціалізованої) та екстреної медичної допомоги населенню.

Майно комунального підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Додатково комунальне підприємство має право придбавати за рахунок отриманих коштів за погодженням з органом місцевого самоврядування, за рішенням якого воно утворене, майно для виконання статутних завдань.

Керівник комунального підприємства призначається та звільняється з посади органом місцевого самоврядування, за рішенням якого утворене підприємство.

Реорганізація та ліквідація комунальних підприємств здійснюється у визначеному законом порядку. Проте органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень зобов’язані вживати своєчасних заходів для запобігання банкрутству закладів охорони здоров’я, які належать до сфери їх управління, шляхом проведення у разі необхідності реорганізації, здійснення організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних та інших заходів відповідно до законодавства.

В цілому до компетенції органів місцевого самоврядування в області охорони здоров'я відносяться: розвиток мережі установ муніципальної системи охорони здоров'я; визначення характеру й обсягу їхньої діяльності; організація первинної медико-санітарної допомоги, інших видів медико-соціальної допомоги, забезпечення її доступності.

Фінансування міської системи охорони здоров'я здійснюється за рахунок видаткової частини місцевих бюджетів. Для здійснення своїх функцій в області охорони здоров'я населення, управління міською системою охорони здоров'я органи місцевого самоврядування формують відповідні органи управління (відділи, управління охорони здоров’я).

Крім того, місцеві органи управління охороною здоров'я відповідають за санітарно-гігієнічне утворення населення, забезпечення обсягу медико-соціальної допомоги, розвиток муніципальної системи охорони здоров'я на підвідомчій території.

Також органи місцевого самоврядування здійснюють контрольні функції в сфері охорони здоров'я населення, зокрема за дотриманням стандартів якості медичної допомоги, забезпеченням громадян лікарськими засобами й виданнями медичного призначення на території муніципального утворення. У межах своїх повноважень органи місцевого самоврядування координують і контролюють діяльність підприємств, установ й організацій державної й муніципальної систем охорони здоров'я, контролюють якість надаваної медико-соціальної допомоги в приватній системі охорони здоров'я.

Крім зазначених вище повноважень органи місцевого самоврядування покликані створювати умови на території муніципального утворення для затвердження здорового способу життя, занять різними видами фізичної культури й спорту. Так за рішенням органів місцевого самоврядування створюються місцеві органи керування фізичною культурою й спортом (комітети з фізичній культурі й спорту), які координують й об'єднують зусилля й використають можливості установ й організацій, розташованих на території муніципального утворення, для проведення спортивної фізкультурно-оздоровчої роботи (проведення олімпіад, змагань, конкурсів і т.д.).

Власні повноваження – ті права і обов’язки, які визнає за суб’єктами місцевого самоврядування держава і які забезпечують самостійне вирішення насе­ленням питань місцевого значення.

Делеговані повноваження – повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом (визначення Закону) з одночас­ною передачею необхідних матеріальних і фінансових ресурсів, реалізація яких підконтрольна органам державної виконавчої влади.

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері охорони здоров’я належать:

а) власні (самоврядні) повноваження:

1) управління закладами охорони здоров'я, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення;

2) організація медичного обслуговування та харчування у закладах освіти, культури, фізкультури і спорту, оздоровчих закладах, які належать територіальним громадам або передані їм;

3) сприяння роботі громадських та неприбуткових організацій, які діють у сфері охорони здоров'я;

б) делеговані повноваження:

1) забезпечення у межах наданих повноважень доступності і безоплатності медичного обслуговування;

2) забезпечення відповідно до закону розвитку всіх видів медичного обслуговування, розвитку і вдосконалення мережі лікувальних закладів усіх форм власності, визначення потреби та формування замовлень на кадри для цих закладів, укладення договорів на підготовку спеціалістів, організація роботи щодо удосконалення кваліфікації кадрів;

3) забезпечення відповідно до законодавства пільгових категорій населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.