Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по Основам гор.хоз-ва.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

5.2 Роль органів місцевого самоврядування в розвитку певних елементів соціального сектору міського господарства

5.2.1 Особливості розвитку сфери освіти

Відповідно до Закону України «Про освіту» заклади освіти створюються органами державної виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадянами відповідно до соціально-економічних, національних, культурно-освітніх потреб у них за наявності необхідної матеріально-технічної, науково-методичної бази, педагогічних кадрів.

Освітні установи за своїм організаційно-правовою формою можуть бути державними, муніципальними, недержавними (приватними, установами суспільних і релігійних об'єднань).

Потреба у вищих закладах освіти незалежно від форм власності та їх мережа визначаються Кабінетом Міністрів України. Потреба в професійно-технічних закладах освіти визначається Кабінетом Міністрів України, а їх мережа - Міністерством освіти України.

Потреба в закладах освіти, заснованих на комунальній власності, визначається місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Таким чином, у веденні органів місцевого самоврядування перебувають питання організації, змісту й розвитку муніципальних установ дошкільної, основної загальної й професійної освіти.

Органи місцевого самоврядування формують місцеві (муніципальні) органи керування освітою, діяльність яких спрямовується на:

  1. управління закладами освіти, що є комунальною власністю;

  2. організацію навчально-методичного забезпечення закладів освіти, вдосконалення професійної кваліфікації педагогічних працівників, їх перепідготовку та атестацію;

  3. координацію дій педагогічних, виробничих колективів, сім'ї, громадськості з питань навчання і виховання дітей;

  4. визначення потреб, розроблення пропозицій щодо державного контракту і формування регіонального замовлення на педагогічні кадри, укладання договорів на їх підготовку;

  5. контроль за дотриманням вимог щодо змісту, рівня і обсягу освіти, атестацію закладів освіти, що є комунальною власністю.

Також вони вирішують питання матеріально-фінансової бази освітніх установ, зокрема здійснюють будівництво будинків і споруджень муніципальних освітніх установ, облаштованість прилягаючих до них територій. При цьому органи місцевого самоврядування здійснюють контроль за використанням державних та міських освітніх установ, об'єктів культури й спорту в інтересах освіти, а також контроль умов оренди будинків, приміщень й інших об'єктів власності освітніх установ.

До виняткової компетенції в галузі освіти органів місцевого самоврядування відноситься формування місцевих бюджетів у частині витрат на освіту й відповідні фонди розвитку освіти, розробка й прийняття місцевих нормативів фінансування системи освіти.

Крім того, органи місцевого самоврядування здійснюють соціальний захист працівників освіти, дітей, учнівської і студентської молоді, створюють умови для їх виховання, навчання і роботи відповідно до нормативів матеріально-технічного та фінансового забезпечення; вирішують у встановленому порядку питання, пов'язані з опікою і піклуванням про неповнолітніх, які залишилися без піклування батьків, дітей-сиріт, захист їх прав, надання матеріальної та іншої допомоги; створюють належні умови за місцем проживання для виховання дітей, молоді, розвитку здібностей, задоволення їх інтересів тощо.

Таким чином, діяльність органів місцевого самоврядування в галузі освіти можна охарактеризувати так: «Муніципалітет відповідає за будинок, а держава - за процес».